vrijdag 19 januari 2018

Israel geeft toe aan alle Jordaanse eisen, ambassade in Amman gaat eindelijk weer open

De Jordaanse koning Abdullah II met de vader van de doodgeschoten 16-jarige jongen. (Foto Jordan Times)

Israel heeft officieel excuses gemaakt voor het feit dat een ambassademedewerker in juli 2017 twee Jordaniers heeft doodgeschoten en voor het doodschieten van een Jordaanse rechter aan de grens met Jordanië in 2014. De families krijgen compensatie van de Israeli's en de ambassademedewerker zal stafrechtelijk worden vervolgd.
De Jordaanse staatssecretaris voor Mediazaken Mohammed Momani heeft dat donderdag bekendgemaakt. Hij zei dat de Jordaanse regering een officieel memorandum heeft ontvangen waarin de Israelische regering ''haar excuses en diepe spijt uitspreekt voor het ambassade incident van vorig jaar juli waarbij twee Jordaanse burgers werden gedood en ook voor het incident waarbij rechter Raed Zuayter werd gedood''. Momani voegde eraan toe dat Israel in het memorandum heeft toegezegd juridische actie te ondernemen (jegens de beveiliger van de ambassade die in juli de schoten loste) en heeft toegezegd financiële compensatie te zullen betalen aan de families van de drie martelaren''. De Israelische ambassade in Jordanië, die sinds juli gesloten was zolang Israel niet aan alle Jordaanse eisen tegemoet was gekomen, zal nu met onmiddellijke ingang weer open gaan.br /> Israel heeft de Jordaanse lezing bevestigd.
Er wordt een andere ambassadeur naar Jordanië gestuurd ter vervanging van de vorige, Einat Schlein. De families van de ''martelaren'' hebben zich akkoord verklaard met de regeling. De zuster van de in juli doodgeschoten chirurg Bashar Hamarneh, en de vader van de 16-jarige Mohammed Jawawdeh hebben hun erkentelijkheid betuigd aan koning Abdullah II voor het feit dat hij voet bij stuk heeft gehouden en hen ''niet in de steek heeft gelaten''. Hetzelfde geldt voor de vrouw van rechter Raed Zuayter. Israel zou in taal vijf miljoen dollar aan compensatie hebben betaald, dat de Jordaanse staat  verdeelt onder de families.
De zaken die de twee landen apart hielden zijn hiermee voorlopig opgelost. Op 23 juli schoot de veiligheidsagent Zvi Moyal van de Israelische ambassade in Amman de 16-jarige Mohammed Jawawdeh dood, die iets in zijn huis in Amman kwam herstellen. De jongen zou hem hebben bedreigd met een schroevendraaier. De eigenaar van het gehuurde huis, de christelijke chirurg Hamarneh, werd daarbij per ongeluk eveneens gedood. De zaak leidde tot grote Jordaanse boosheid, vooral toen de Israelische premier Netanyahu de ambassadeur en de veiligheidsman na hun evacuatie naar Israel triomfantelijk in zijn kantoor ontving. Koning Abdullah II bemoeide zich er persoonlijk mee en eiste dat veiligheidsman Moyal, die wegens zijn diplomatieke onschendbaarheid in Jordanië niet vastgehouden kon worden, terecht moet staan. Aan die eis schijnt nu te worden voldaan, al zal moeten blijken wat ervan terechtkomt. Ook heeft Israel erin toegestemd de families schadeloos te stellen en is tevens de zaak afgehandeld rond de onfortuinlijke rechter Raed Zuayter, die in 2014 tijdens een ruzie met een arrogante Israelische soldaat bij de grensovergang zonder pardon werd neergeknald. Ook die zaak leidde destijds tot grote beroering in Amman en demonstraties van advocaten en rechters. Het zal echter waarschijnlijk teveel gevraagd zijn geweest om ook de soldaat die hem doodschoot voor de rechter te brengen.

1 opmerking:

Mark r zei

Het is pijnlijk voor het jordaanse regime dat ze voor haar voortbestaan genoegen moeten nemen met sorry en een nepproces.
Het is voor de bevolking geen verrasing dat de koning de belangen van israel boven die van zijn onderdanen stelt, zo verdwijnt ook stiekum de zeggenschap over de laatse stukjes van jeruzalem.

De Israeli's maken weer een slachtoffer

Amjad al-Fayed  Israelische troepen hebben een nieuw slachtoffer gemaakt in Jenin: de 17-jarige Amjad al-Fayed. Hij werd door kogels getrof...