zaterdag 13 januari 2018

Israelische officier die ''per ongeluk'' feestvierende jongen doodde wordt niet vervolgd

 Mahmoud Badran


Een Israelische officier die in juni 2016 samen met een ondergeschikte vanaf weg 443 (alleen voor Joden) het vuur opende op een Palestijnse auto die reed op een weg (voor Palestijnen) die onder die weg voor doorging en daarbij een jongen van 15 jaar doodschoot en drie andere jongen plus de chauffeur ernstig verwondde, wordt niet vervolgd. Wel wordt hij uit het leger ontslagen. Hij opende namelijk het vuur (''op de banden'' van de auto) in strijd met de schietinstructies van het leger.
De 15-jarige Mahmoud Raafat Badran, die bij de schietpartij werd doodgeschoten, vierde een feestje en was daarvoor met zijn vrienden naar het zwembad geweest. Bij de terugkeer werd hun auto onder vuur genomen door de niet genoemde officier en diens ondergeschikte. Kort daarvoor was namelijk op weg 443 een incident geweest waarbij met stenen was gegooid. Twee mensen raakten licht, en één iets zwaarder gewond. De officier die met twee soldaten toevallig net langsreed, stopte en opende op goed geluk het vuur op de auto van de vier pubers die net onder hen door reed. Ook de chauffeur liep daarbij een schotwond in zijn hoofd op dat hij merkwaardigerwijze overleefde. De auto, waarvan de banden het doelwit zouden zijn geweest, werd met talloze kogels doorzeefd.
Het heeft de Israelische justitie twee en een half jaar gekost om tot de conclusie te komen dat de officier niet strafbaar is. De krant Haaretz meldt daarover:  It was decided not to charge the officer with negligent manslaughter because an examination of the findings from the soldier’s point of view during the incident was taken into account. This examination found that the officer did indeed think that the occupants of the car were terrorists who had been throwing stones at cars on the highway, and that the mistake in identity was reasonable under the circumstances. The army accepted the officer’s claim that late at night on a side road, it was correct to conclude that the occupants of the car were stone-throwers.
Ik laat dit onvertaald staan. Het geeft een prachtig beeld van hoe de Israelische justitie autoriteiten denken. Het is weliswaar verboden het vuur te openen op een auto die je wilt aanhouden, maar ja, er hadden natuurlijk ''terroristen'' in de auto kunnen zitten en dan is het ineens niet meer strafbaar. Het betekent dat de schietinstrictie gewoon flauwe kul is.Je mag niet op auto's schieten. Behalve als je denkt dat  misschien wel een terrorist in zit. Iedereen moet dus gewoon  voortaan altijd zegen dat hij dahct dat eer een terrorist in zat, en dan is het niet emer strafbaar. Als degene die je doodschiet een Palestijn is tenminste.
Toen de gebeurtenis plaastvond, in juni 2016  meldde het leger via zijn woordvoerder dat de zaak ''in onderzoek'' was. Daar voegde ik toen aan toe: dat kennen we, dat van die onderzoeken. Je zult zien: de militairen die voor deze Wild West-scène verantwoordelijk waren zullen ongetwijfeld zeer zwaar worden gestraft. En de ouders van die tieners krijgen allemaal royale schadevergoedingen. Ja hoor, echt.

1 opmerking:

Anoniem zei

Die terrorist doet het niet weer, moet je maar denken

Libanon heeft na 13 maanden dus eindelijk een nieuwe regering

Najib Mikati (Wikipedia) Libanon heeft na 13 maanden eindelijk weer een kabinet. Premier Najib Mikati, een telecommunicatie miljardair uit T...