maandag 1 januari 2018

Centraal Comité van Likud stemt voor de annexatie van ''Judea en Samaria''

Het Centrale Comité van de Israelische Likud partij, de partij van premier Netanyahu, heeft op oudejaarsdag een resolutie aangenomen waarin wordt aangedrongen op annexatie van de Westoever en het vrijgeven van de bouw van nederzettingen. Negenhonderd leden van het Centrale Comité hadden in een brief daarom gevraagd, meldt de krant Haaretz. 
 De resolutie luidt: “Op de 50ste verjaardag van de bevrijding van de regio's Judea en Samaria [de Westoever], waaronder Jeruzalem onze eeuwige hoofdstad, roept het Centrale Comité van de Likud de gekozen functionarissen van de Likud op om te zorgen dat de bouw wordt vrijgegeven en dat de Israelische wetgeving en soevereiniteit worden uitgebreid tot alle bevrijde gebieden van de Israelische vestigingen in Judea en Samaria.
De meeste Likud ministers staan achter de resolutie volgens Haaretz.
Netanyahu was zelf niet aanwezig, maar had geen bezwaar tegen de resolutie aangetekend. Hij heeft dat in het verleden wel gedaan, waarbij hij wees op de mogelijke diplomatieke consequenties. Nu liet hij dat na. Wél aanwezig was Netanyahu's rivaal Gideon Sa'ar, de vroegere minister van Onderwijs, die opriep tot steun aan de resolutie. Likud had volgens hem altijd voorop gelopen en ''het was het doel van deze generatie [van Likud] om alle vraagtekens betreffende de toekomst van de nederzettingen te verwijderen,'' aldus  Sa'ar.
De minister van Cultuur en Sport, Miri Regev, noemde de resolutie (die toen nog niet was aangenomen) bij het begin van de wekelijkse kabinetsberaad “goed en belangrijk”. Minister van Arbeid Haim Katz zei: “Wij drukken uit wat het Central Comité van Likud denkt''. Minister van Wetenschap en Technologie Ofir Akunis zei, “De eerste paragraaf in het handvest van de Likud stelt dat het recht op Israel is gegeven aan het Joodse volk. Twee staten voor twee volken is een concept dat van het wereldtoneel is verdwenen. En tot mijn vreugde zit de Amerikaanse president Trump nu in het Witte Huis en hij gaat niet uit van dat onjuiste concept.''
De stemming van het Centrale Comité van de Likud kwam overigens kort nadat het Israelische kabinet, na lange onderhandelingen, akkoord was gegaan met een samenwerkingsproject met de Europese Unie dat de nederzettingen van deelname uitsluit. Het ENI CBC Med akkoord sluit het ter beschikking stellen van financiën voor projecten aan de ''andere kant'' van de grenzen van1967 uit. Mensen in de nederzettingen, de Golan of Oost Jeruzalem kunnen er dus niet aan deelnemen. (Maar de impact zal niet groot zijn. voeg ik AbuP eraan toe. Ze moeten voor de gelegenheid gewoon even domicilie kiezen bij een andere instantie of een ander adres in Israel zelf. Dat moet toch niet al te moeilijk zijn).

Geen opmerkingen:

Libanon heeft na 13 maanden dus eindelijk een nieuwe regering

Najib Mikati (Wikipedia) Libanon heeft na 13 maanden eindelijk weer een kabinet. Premier Najib Mikati, een telecommunicatie miljardair uit T...