maandag 1 januari 2018

Meisjes die Israelische militairen belaagden aangeklaagd wegens mishandeling

Ahed Tamimi
(Updated) Er is een nieuwe aflevering in the soap over drie Palestijnse vrouwen (van wie één een tiener) die het een Israelische soldaat en een officier lastig maakten. Twee zwaarbewapende mannen die hun terrein waren binnengedrongen en die deel uitmaakten van een eenheid die even tevoren hun neefje een rubberkogel in zijn gezicht hadden geschoten, die in zijn schedel bleef vastzitten en operatief moest worden verwijderd.
De drie vrouwen waren Ahed Tamimi (16) die  de nacht erna van haar bed werd gelicht en haar nicht Nour Tamimi (21) die kort daarna werd opgepakt, evenals Narriman Tamimi (43), de moeder van Ahed die kwam informeren waar haar dochter heen was gebracht.
De nieuwe ontwikkeling is dat alle drie intussen zijn aangeklaagd. Tegen Ahed werden maandag vijf aanklachten ingebracht, te weten: het bedreigen van een soldaat, het aanvallen van een soldaat onder ernstige omstandigheden, het hinderen van een soldaat bij het uitoefenen van zijn functies, en  het gooien van objecten naar personen of eigendommen.
Zij zou bij het incident op 15 december de soldaten, een kapitein en een sergeant,  hebben gedreigd: ''Ga weg of ik sla jullie'' en hen daarna hebben geduwd in het gezicht geslagen en geschopt, terwijl de soldaten kalm bleven Althans volgens de aanklacht (de klap van één van hen  werd niet genoemd, hoewel die wel op video staat).
Ahed wordt verder ophitsing ten laste gelegd. Haar moeder die het voorval filmde zou daarna hebben vastgelegd dat ze als commentaar gaf:  “Ik hoop dat iedereen aan de protesten zal deelnemen, want het is de enige manier om resultaat te bereiken. Onze kracht ligt in onze stenen en ik hoop dat de hele wereld zich zal verenigen om Palestina te bevrijden want Trump maakte een beslissing bekend en zij moeten verantwoordelijkheid nemen voor alle reacties die er van ons  komen, of het nu aanvallen met messen zijn, of zelfmoordbommen of het gooien van stenen, iedereen moet wat doen en zich verenigen om onze boodschap over te laten komen bij diegenen die Palestina willen bevrijden.'' Althans dat is de weergave in de aanklacht.
Andere zaken die haar ten laste zijn gelegd zijn dat ze in mei 2017 een arrestatie heeft geprobeerd te verhinderen van iemand die stenen gooide, en een soldaat heeft geduwd en hem een ''nazi moordenaar'' heeft genoemd,en een ''hond, een beest, stront, een dief en een moordenaar van kinderen'' en dat ze in april 2016 zelf met stenen gooide (onder meer met behulp van een ''slingshot'') en anderen  aanspoorde om hetzelfde te doen. Bovendien had ze ook enkele dagen voor het gefilmde incident naar een soldaat gespuugd en hem uitgescholden, terwijl ze bovendien ook een grote vuilniscontainer die als tijdelijke barricade was geplaatst opzij had geduwd. Ook had ze stenen naar soldaten gegooid met ''de bedoeling hen te verwonden''. Hierop was de aanklacht gebaseerd dat ze soldaten had gehinderd bij d uitoefening van hun functie. De militaire aanklager heeft, met andere woorden erg zijn best gedaan om haar hele cv te lichten en alle mogelijke verwijten keurig op een rijtje te zetten. Hij verdient een pluim voor de manier waarop hij haar neerzet als iemand die de openbare orde ernstig in  gevaar brengt. (Dat krijg je nou ervan als je soldaten slaat, vermoedelijk. Soldaten zijn namelijk de enigen die dat mogen, en het leger is in Israel ongeveer heilig).
Tegen Aheds moeder Narriman zijn twee aanklachten ingebracht: het opnemen op video van het incident en het uitbrengen ervan op Facebook.
Nour Tamimi
Voorafgaande aan de zitting van maandag was er ook  zondag een zitting. Daar werd de 21 jarige  
 Nour Tamimi aangeklaagd voor zware mishandeling van een soldaat en het hinderen van een soldaat bij het uitoefenen van zijn functie. Haar voorlopige arrest werd meteen met 100 dagen verlengd. (En dat zonder dat haar advocaat op de hoogte was. Gaby Lasky kreeg achteraf een telefoontje vanuit de rechtszaal). Wat bevreemdend was aan deze gang van zaken, was dat afgelopen donderdag al door de militaire rechter was beslist dat ze op een borgtocht van 5000 shekel kon worden vrijgelaten. Maar dat werd dus zondag doorkruist door de militaire aanklager met zijn ''ernstige'' aanklacht.
 De militaire Israelische kangoeroe rechtspraak in Ofra (aantal veroordelingen 99,97 procent van de aanklachten) maakt zich hiermee nog belachelijker dan zij toch al was. Twee vrouwen die twee heldhaftige Israelische soldaten wat tikjes uitdelen en een derde die het heeft gefilmd (Narriman) en het hele systeem komt in het geweer, want de eer van het meest morele leger ter wereld is hierdoor duidelijk heel, heel zwaar gekwetst. Honderd dagen voorarrest voor iets wat in een beschaafd land hoogsten met een boete of een taakstrafje zou worden afgedaan!  Over het voorarrest van
Ahed, wier voorarrest al drie keer is verlengd en die in eenzame opsluiting zit, en van haar moeder, is nog niets bekend. Maar dat zal er wel naar zijn. De soap is nog niet afgelopen. (wordt vervolgd.

3 opmerkingen:

Jaap Hamburger, Broek in Waterland zei

De kern van de zaak is natuurlijk dat zelfs - in termen van gevolgen - de meest onbeduidende vormen van verzet tegen de illegale bezetting - een klap met de hand en woorden van verzet - als misdrijven worden geduid. De bezetter klaagt aan wie zich tegen hem verzet. Een rechtssysteem dat een farce is van wat recht doen hoort te zijn, de negatie van rechtvaardigheid en een collectieve aberratie van de Israëlische mindset.

Anoniem zei

Het is een twaalvoudige aanklacht geworden. Men lijkt bezig een politiek proces op te tuigen en de gehele familie te straffen voor opstandigheden door 1 van haar kinderen te slachtofferen.

Behalve het opsluiten van politieke kopstukken en aktivisten die hun mond opendoen daarmee (administratieve detentie) het zwijgen op te leggen, vormen nu blijkbaar ook
opstandige kinderen 'n aanleiding ze een groot deel van, of hun gehele resterende jeugd uit de samenleving te verbannen en gevangen te houden.

Ik denk aan de wet uit 2015 die het mogelijk maakte op stenengooiende kinderen te schieten, met scherp! De wet in 2016 die het mogelijk maakte kinderen vanaf 12 jaar op te sluiten.
Ik denk aan Ahmed Manasra op z'n 13e gearresteerd voor iets dat hij van plan leek die nog negeneneenhalf jaar moet zitten z'n jeugd voorgoed achter zich.
Ik denk aan de docu Stone Cold Justice uit 2014.

Voor Palestijnse kinderen is het er alleen maar en aan éen stuk erger op geworden. Is men met deze provocatie soms uit op een nieuwe kinder-intifada?

Hoog tijd dat de internationale gemeenschap de structurele misstanden, het kindermisbruik van zwaar bewapende soldaten en wetten die de rechten van kinderen schenden, geweld tegen onderdrukte kinderen nu eens aan de kaak stelt en gaat luisteren naar wat mensenrechten organisaties als B'Tselem en Defence for Children al jaren en de laatste tijd steeds harder roepen. Palestijnse kinderen worden collectief gestraft voor van alles, komen in verzet en worden vervolgens kapot gemaakt.

Hoe lang nog voordat de internationale gemeenschap Israël hierin COLLECTIEF tot de orde roept?

Oke. Jim
jim.sneglov@gmail.com

Anoniem zei

Ik vind "soap" een vreemde benaming voor dit verhaal. Haar werd toegewenst door een "linkse" journalist (Caspit) in het donker en zonder cameras en zonder getuigen een ernstigste "kostprijs" toegewenst (Caspit krabbelde terug: "nee, geen verkrachting hoor").

Zij, haar moeder en haar nicht kunnen een gevangenisstraf verwachten. Dat is geen "soap" meer.

Egbert

Israelische soldaten schieten jongetje dood dat bij zijn vader in een ' verdachte' auto zit

 Israelische soldaten hebben woensdagavond een jongetje van 12 jaar (sommige media spreken van 11) doodgeschoten dat met zijn broertje en zu...