woensdag 10 januari 2018

Israelische kolonist doodgeschoten, leger valt dorpen binnen

De gedode Shevah temidden van zijn familie
Het Israelische leger heeft de gebieden rond Nablus tot ''militair gebied'' verklaard, en het Huwara checkpoint ten zuiden van Nablus op weg nr 60 afgesloten voor Palestijns verkeer. De dorpen Tell en Sarra kregen bezoek van de soldaten, waarbij botsingen uitbraken. Het leger hield ook razzia's in het zuiden van Nablus.
Dit gebeurde in het kader van een grootscheepse zoekactie, nadat dinsdagavond een 35 jarige kolonist op de weg nr 60 vlakbij de uitpost Havat Givat waar hij woonde, door onbekenden in zijn auto was beschoten. De kolonist, Raziel Shevah, een shohet (ritueel slachter) en mohel (besnijder) wist de politie en zijn vrouw nog te bellen om te vertellen dat hij was beschoten. Later verloor hij het bewustzijn en in het ziekenhuis werd hij dood verklaard.
De Islamitsiche Jihad uitte in een verklaring vreugde over de aanslag, die bevestigde dat het verzet nog steeds kan bepalen waar en wanneer er operaties worden uitgevoerd. Ook Hamas juichte de aanslag toe.

De nederzetting Havat Givat is een zogenaamde ''illegale'' Israelische nederzetting die maakt dat zij niet alleen onder de internationale, maar ook onder de Isarelische wetten onwettig is. De ''outpost'' is de afgelopen jaren meermalen in het nieuws geweest. Zij eigende zich een 20 hectare land toe van het dorp Sarra, en pleegde ook aanvallen waarbij gewassen en olijfbomen van Sarra in brand werden gestoken. Het leger heeft de nederzetting enkele malen geheel of gedeeltelijk gesloopt, maar de gesloopte huizen  werden dan korte tijd later weer opgebouwd, op de fundamenten die intact waren gelaten. Overigens werden na deze sloopacties enkele malen als represailles zogenaamde ''prijskaart'' aanvallen uitgevoerd op Palestijnse bezittingen. (Na te lezen op onder meer Wikipedia). Ook op de site van Yesh Din valt het één en ander te lezen over de nederzetting, onder meer een aanval op een groep onderzoekers van Yesh Din waarbij ze werden bedreigd en hun auto ernstig werd beschadigd.      
   

Geen opmerkingen:

Tenminste 15 kinderen in Noord-Gaza gestorven als gevolg van ondervoeding

Een dropping Tenminste 15 kinderen zijn  de afgelopen dagen overleden in het Kamal al-Adwan ziekenhuis in Gaza-stad als gevolg van uitdrogin...