woensdag 3 januari 2018

Trump dreigt met stopzetten betalingen aan Palestijnse vluchtelingen

UNWRA school in Libanon. (Foto UNRWA)

De Amerikaanse president Trump heeft dinsdag in tweets gedreigd dat hij betalingen aan Palestijnen in de toekomst stop zal zetten als ze niet terug komen aan de onderhandelingstafel om over vrede met Israel te praten. Zijn ambasssadrice bij de Verenigde Naties, Nikki Haley, gaf eerder aan dat Trump daarmee de betalingen aan UNRWA, de organisatie van de VN die de hulp aan de Palestijnse vluchtelingen verzorgt, mee bedoelt.
Trump twitterde  dat Washington de Palestijnen “HONDERDEN MILJOENEN DOLLARS per jaar betaalt en in ruil geen dank of respect ontvangt. Ze willen zelfs niet onderhandelen over een al veel te lang uitgestelde vredesovereenkomst met Israel. We hebben Jeruzalem, het moeilijkste deel van de onderhandelingen, eruit gehaald, maar Israel zou in ruil daarvoor meer hebben moeten betalen. Maar als de Palestijnen niet langer over vrede willen praten, waarom zouden wij dan in de toekomst die grote betalingen aan hen doen?'' 
De tweets van Trump kwamen nadat zijn ambassadrice bij de VN, Nikki Haley, had onthuld dat er plannen zijn om  de betalingen aan de Palestijnse vluchtelingen stop te zetten. Amerika betaalde in het afgelopen jaar 370 miljoen dollar aan de VN organisatie UNRWA, die onderwijs, huisvesting en extra voeding voor de vluchtelingen verzorgt.
Op vragen van verslaggevers over de toekomst van de Amerikaans betalingen aan UNRWA zei Haley: ''De president heeft gezegd dat hij geen extra betalingen wil doen, of betalingen wil stoppen totdat de Palestijnen ermee instemmen terug te komen aan de onderhandelingstafel. De Palestijnen moeten nu aan de wereld laten zien dat ze aan de onderhandelingen willen deelnemen. Op dit moment willen ze niet komen maar ze vragen om hulp. We geven die hulp niet, we willen er zeker van zijn dat ze naar de onderhandelingen komen en door willen gaan met het vredeproces, '' aldus Haley.
Hanan Ashrawi, die lid is van de Uitvoerende Raad van de PLO, het PLO hoofdbestuur, reageerde met de mededeling ''dat de PLO zich niet laat chanteren. President Trump heeft ons streven naar vrede, vrijheid en recht gesaboteerd en nu waagt hij het om de Palestijnen de schuld te geven van de consequenties van zijn onverantwoordelijke daden. Door het bezette Jeruzalem te erkennen als de hoofdstad van Israel  heeft Donald Trump niet alleen het internationale recht verkracht, maar ook  nog eens eigenhandig het fundament van een vredesovereenkomst vernietigd en en de illegale annexatie van de stad door Israel goedgekeurd,'' aldus Ashrawi. 
Ashrawi's uitlatingen lijken inderdaad de enige gepaste reactie op de ongekend schandalige dreigementen van de huidige Amerikaanse president en diens bereidwillige hulpje bij de VN.
Intussen stemde het Israelische parlement dinsdag voor een amendement op de basiswetten dat bepaalt dat een wijziging van  het statuut van Jeruzalem (dat door Israel illegaal is geannexeerd) alleen kan worden doorgevoerd met een meerderheid van 80 stemmen van de 120 Knessetleden. Gebruikmakend van de rechtse meerderheid heeft het parlement zo de stad nog wat vaster aan Israel geklonken en eventuele compromissen nog wat moeilijker gemaakt.  Met een president als Trump aan het hoofd van Amerika hoeft Israel natuurlijk ook de schijn niet meer op te houden.    

Geen opmerkingen:

Israeli's schieten op begrafenis de zesde Palestijn dood van deze week

Shawkat Awad Israelische militairen hebben donderdag opnieuw een slachtoffer gemaakt in Beit Ummar op de Westoever. Tijden de begrafenis van...