dinsdag 20 november 2012

Israel geeft onderhandelingen nog een kans voor het een grondoffensief start


Op deze plaats in de wijk Al-Tufah Gaza-stad stond vroeger het hoofdbureau van politie. Bij de luchtaanvallen die het verwoestten kwam een bejaarde buurvrouw om. (Foto 18/11/12 Anne Paq/Active Stills)  

 Israel heeft naar eigen zeggen in de nacht van maandag op dinsdag in Gaza 'ongeveer 100 terreurlokaliteiten' gebombardeerd, waaronder 'ondergrondse lanceerinstallaties, terreurtunnels en ammunitie-opslagplaatsen'. Wat zichtbaar was, was dat Israel echter vooral huizen van Hamas-voorlieden. als doelwit koos. Zo moesten achtereenvolgens gedurende de nacht het huis van Raed al-Athar in Rafah,
Tamer Abu Daqa  in Khan Younis, Osama Abu Anza in Khan Younis en Mohammad al-Sultan in de wijk al-Salateen van Beit Lahiya eraan geloven. Ook werden huizen van anderen,  een regeringsgebouw in Gaza stad en een ''veiligheidscentrum' gebombardeerd, plus een de Agha moskee in Khan Younis.
Verder werd de 'Islamic National Bank' in Gaza platgegooid. Volgens Israel 'een financiële institutie die gebruikt werd door Hamas om zijn terreur activiteiten mogelijk te maken'. Bij deze laatste actie vielen vier gewonden. (Anders dan Radio 1 verslaggever Joris van de Kerkhof meldde dus, want die had gezegd dat er niemand gewond was geraakt). Voor het overige was het overigens een rustige nacht voor de ziekenhuizen. Slechts een aantal gewonden werd binnengebracht. Er zijn tot dusver 109 doden (zie mijn vorige stukje), van wie meer dan de helft burgers was, 27 van hen waren kinderen.  Er zijn rond de 900 gewonden.
 --------------------------------------------------------------------------
 UPDATE 21.30 uur Official van Hamas in Cairo zegt BESTAND VERTRAAGD - NOG GEEN JA OF NEE VAN ISRAEL. Andere berichten zeggen dat Israel bestand verwerpt. Gaza op dit moment van alle kanten onder vuur. 
----------------------------------------------------------------------------
Update 21.00 uur: Er zijn berichten dat een staakt-het-vuren mogelijk vanavond wordt bereikt. Egypte zowel als Israel en Hamas hebben dat laten weten, Israel hield echter later weer slagen om de arm. Het aantal slachtoffers is intussen sinds vanmorgen van 109 naar 138 gestegen, van wie 34 kinderen. Er moeten nu meer dan 1000 gewonden zijn. In Al-Juneina district van Rafah.werden de broers Abed Abu Mour, 24, en Khalid Abu Mour, 19, gedood. In Deir al-Balah stierven eveneens twee broers, Salim Ayish Abu Sitta en zjjn broer Muhammad. In Gaza-stad overleed Mosaab Doghmosh, 22, aan verwondingen die hij eerder opliep bij een bombardement. In dezelfde stad  werd Yunis Shaluf gedood. Volgens Israel was hij lid van de Islamitische Jihad en betrokken geweest bij het afvuren van raketten enkele maanden geleden op Eilat.
 In Deir al-Balah werd Hasan Yousif al-Ustath, 23, gedood, twee anderen raakten gewond.Twee journalisten van Al-Aqsa tv van Hamas, Mahmoud al-Koumi en Husam Salameh, werden gedood bij een aanval in hun auto bij het Wihda -gebouw in Gaza-stad. Twee andere mensen raakten gewond. De twee, allebei 30 en allebei vader van vier kinderen, reden in een auto die duidelijk was gemerkt met het opschrift 'press' op het dak, melde de Palestijnse organisatie Mada voor vrijheid van de pers. Een andere aanval, in Deir al-Balah, doodde een derde journalist, Muhammad Abu Eisha, de directeur van Al-Quds Educational Radio. Ook hij zat in de auto. Israel deed eerder, zondag,  aanvallen op twee gebouwen waarin persorganen huisden. Daarbij werden 10 journalisten gewond, onder wie ene Libaese cameraman die een been moest missen. 
 Twee spelende peuters werden elders in Gaza-stad gedood, andere kinderen werden gewond. Een voorlopig ongeïdentificeerde man in Beit Hanoun werd gedood, en er vielen zes doden (nog niet geïdentificeerd)  bij een bombardement op een huis in Gaza-stad.
Israel gooide aan het eind van de middag pamfletten uit boven Gaza waarin bewoners worden opgeroepen naar elders te vertrekken. Zo'n 500.000 mensen zouden hun huizen tijdelijk moeten verlaten. De pamfletten veroorzaakten hier en daar paniek. Niemand weet waarheen te gaan. Er zijn niet echt plaatsen om naar toe te gaan in het overbevolkte Gaza en de grenzen zijn dicht.
Israel meldde dat Israel maakte bekend dat een soldaat in Eshkol door een raket uit Gaza is gedood. eerder had het gemeld dat vijf soldaten gewond waren door een raket uit Gaza. Vroeger in de middag kwamen twee raketten net buiten Jeruzalem neer. Zij zorgden voor luchtalarm.Ook een burger (een Bedoeien) overleed. In totaal zijn er nu deze week vijf Israelishe slachtoffers gevallen.
Hamas executeerde aan het begin van de avond zes  'verraders', het lichaam van één van hen werd achter motorfietsen door Gaza-stad gesleept. De mannen die dat deden,  riepen dat de verraders geavanceerde film- en communicatie-apparatuur hadden gehad. Tien Arabische ministers en één Turkse (zie hieronder) zijn nu onder leiding van seretaris-generaal Nabil al-Arabi van de Arabische Liga in Gaza aangekomen.
 
Leden van Hamas opmotorfietsen slepen het lijk van een geëxecuteerde verklikker door Gaza-stad. (M'an)

In de ochtend gebeurde het volgende: Een man,  Khalid Daghmash, die eerder gewond was geraakt bij een luchtaanval op Tel al-Hawa in Gaza-stad, overleed in een Egyptisch ziekenhuis in El-Arish. Twee doden vielen in Deir al-Balah,  Abdel Rahman Hamad and Mohamad Badr. Twee andere doden vielen in Noord-Gaza, een jongen van 15,Yahya Mohammad Awad, en een man van 20, Bilal al-Barawi. Kort daarvoor werd Rezaq az-Zahar gedood bij een luchtaanval in de wijk Mughraqa - zijn zoon werd daarbij gewond. Bij een aanval in Beit Lahiya kwam Yahya Maarouf om. (Einde update)
--------------------------------------------------------------------------
 In Gaza wordt vandaag een delegatie van de Arabische liga verwacht, bestaande uit de ministers van Buitenlandse Zaken van Egypte, Marokko, Palestina, Irak, Sudan, Qatar, Libanon en Jordanië, plus de Turkse minister van BuZa. In Israel zal Hillary Clinton neerstrijken. In de VN-Veiligheidsraad werden vruchteloze discussies gehouden over een resolutie over Gaza. Rusland beschuldigde de VS van een 'filibuster' om een uitspraak onmogelijk te maken.
President Obama, die de Israelische aanval op Gaza niet heeft veroordeeld en steeds heeft gezegd dat Israel 'het recht heeft zichzelf te verdedigen', belde intussen met de Egyptische president Morsi. Egypte doet nog steeds verwoede pogingen om een staakt-het-vuren te bewerkstelligen.
Het Israelische kabinet vergaderde maandagavond en besloot de diplomatie nog even een kans te geven voor een grondoffensief wordt gestart. 'Voor hij een grondoffensief begint wil premier Netanyahu de diplomatieke mogelijkheden tot het uiterste benutten om te kijken of een lange termijn staakt-het-vuren kan worden bereikt,' zo citeerde Reuters een hoge functionaris. Hamas stelt als eis dat Israel als eerste moet ophouden met schieten omdat het ook de aaval als eerste is begonnen, zo zei Hamas-voorman Khaled Meshaal in Cairo. De beweging wil garanties dat Israel zich dit keer wèl aan een bestand zal houden. Zij eist ook een einde aan de belegering van Gaza. . 
 De Ezzedin al-Qassam Brigades maakten vannacht bekend dat zij gisteren 107 raketten op Israel hebben afgevuurd. Vanochtend werden die beschietingen hervat, onder meer met raketten op Beer Sheba.

5 opmerkingen:

Mr.johanyip zei

Als ik de gebruikte foto zie, denk ik maar een ding:"Met deze mensen moet je niet willen onderhandelen".

Abu Pessoptimist zei

Mr johanyip,
ik huldig het standpunt dat zo groot mogelijke openheid de beste manier is om duidelijk te maken hoe dit conflict in elkaar zit. Die foto laat inderdaad een kant zien van Hamas waarvan je zou willen dat die niet bestond en die duidelijk maakt dat het niet allemaal zulke lekkere jongens zijn.
Maarrrr...ik denk dat we het wel in perspectief moeten zien. Wat deden wij hier in en na na de oorlog? Verraders doodschieten, moffenhoeren kaalscheren en SS-ers standrechtelijk executeren - of in kampen doodschieten, zogenaamd bij een opstandje. Dat laatste gebeurde niet op grote schaal, maar het gebeurde wel. En hier hebben we te maken met mensen die posities doorgaven aan de Israeli's en zo de dood van hele families op hun geweten (kunnen) hebben. En zeg niet dat het niet waar is, destijds bij de bezetting van Beiroet in 1982 gebeurde exact hetzelfde. Hele flatbouwen met honderden mensen erin gingen daar tegen de vlakte omdat de één of andere geronselde (gechanteerde) verklikker door had gegeven dat Yasser Arafat er net binnen was gegaan. Arafat bleef nooit ergens langer dan 10 minuten en wist zo steeds te ontsnappen, maar het kostte gigantisch veel mensenlevens. Ook daar zijn toen verklikkers - door de PLO - geëxecuteerd. Ik ga dat niet veroordelen. Wel het door de straten voortslepen van een lijk. Dat wel.

Elisabeth zei

Ik kan me de 'necklacing' in Zuid Afrika nog levendig herinneren mr.johanyip. Collaborateurs werd een met benzine gevulde autoband om de nek gehangen en die werd aangestoken. En daar heeft men tenslotte ook met onderhandelingen het conflict beeindigd.
Mijn grootmoeder heeft me verteld hoe na de bevrijding collaborateurs voor de ogen van hun huilende kinderen door de straten werden gesleept. (Dat van die kinderen vond ze het ergst.) Ook niet erg fraai allemaal. Mensen zijn het allerergst tegen collaborateurs. Gruwelijk.

Sonja zei

Mr johanyip, dacht u bij foto's van Abu Ghraib "Met Amerikanen moet je niet willen onderhandelen"? Think again.

Abu Pessoptimist zei

Doe ik ook wel, Sonja. Ik heb ook reacties tegengehouden. Maar ik wil niet het odium op me laden dat ik alleen gelijkgestemden toelaat en ik ben ik principe wel voor discussie. Maar misschien ben ik soms wel te soft...

Libanon heeft na 13 maanden dus eindelijk een nieuwe regering

Najib Mikati (Wikipedia) Libanon heeft na 13 maanden eindelijk weer een kabinet. Premier Najib Mikati, een telecommunicatie miljardair uit T...