woensdag 21 november 2012

Israel talmt met beslissing over bestand en intensiveert de bombardementen op Gaza


Op de open plek in Gaza-stad stonden tot gisteren 21 november regeringsgebouwen (Reuters).

Updated, 12.30. In Khan Younis werden Ibrahim Abu Nasr, 80, en zijn dochter Ameera gedood. Zijn kleinzoon raakte gewond.
Het Israelische kernkabinet van negen ministers vergadert aan het begin van de middag over een eventueel staakt-het-vuren en over de aanslag in Tel Aviv (zie hieronder).  
----------------------------------
 Het verwachte staakt-het-vuren tussen Israel en Hamas is dinsdagavond niet tot stand gekomen. Vertegenwoordigers van Hamas zeiden dat het wachten op de reactie van Israel was. Haaretz meldde dat er onenigheid was tussen minister van Defensie Ehud Barak aan de ene en premier Bibi Netanyahu.en minister van Buitenlandse Zaken Lieberman aan de andere kant. Barak was voor acceptatie, de andere twee tegen. Zij zouden ook meer overleg willen met de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Hillary Clinton. 
Haaretz meldde tevens dat Israel intussen de aanvallen op Gaza nog wat heeft geïntensiveerd. Dat was te merken in Gaza. Daar werden aanvallen gemeld met reeksen ontploffingen die elkaar binnen seconden opvolgden. Onder meer het regeringscentrum in Gaza-stad werd totaal vernield (zie foto). In Rafah moest eveneens een overheidsgebouw, het Abu Khadra-gebouw eraan geloven. In Khan Younis werd het politiebureau van de kaart geveegd. Ook werden wegen en een brug in het zuiden van de Gazastrook vernield en in Midden-Gaza werd het huis van Issam Al-Dailies, persoonlijk adviseur van Ismail Haniyeh, de premier van Gaza platgegooid. 
-------------------------------------
Update: even voor 11 uur NL tijd werd een explosie gemeld in een bus in Tel Aviv.  Er zijn 21 gewonden van wie twee ernstig. De aanslag, dichtbij een belangrijke militaire basis, werd gepleegd door een man en een vrouw, die een tas met een bom in de bus plaatsten en er zelf vandoor gingen. Geen suicide-bomber dus. In Gaza werd de aanslag gevierd met onder meer met het afschieten van automatische geweren. De aanslag is niet opgeëist.   
-------------------------------------
In  In Jabaliya werd een groep mensen geraakt, één man overleed, er waren meerdere gewonden. In Rafah werden uren na een bombardement de lichamen geborgen van twee tieners, Ibrahim Bin Hamad (15) en Mahmoud al-Arja (16 jaar). Ik ben een beetje de tel kwijt voor wat betreft het aantal slachtoffers. Ma'an News meldde echter rond 11.00 uur dat het er 149 zijn, nadat Ahmad Abu Eliyan, uit Bani Suheila in Zuid-Gaza, is gestorven aan verwondingen die hij zondag opliep.
Vanuit Gaza werden ook de beschietingen van Israel met raketten voortgezet. Woensdagochtend was er opnieuw luchtalarm in onder meer Ashdod en Tel Aviv.


Embedded image permalink
De auto waarin de twee vermoorde journalisten van Al-Aqsa tv zaten. 

Dinsdagavond werden bij diverse aanvallen op Gaza de kantoren getroffen van de persbureaus AFP en AP, en van Al-Jazeera. Ook werden twee hotels geraakt die journalisten huisvesten. Press TV meldde dat zijn correspondent Akram al-Sattari bij één van die aanvallen gewond is geraakt. Dinsdagavond werden ook bij twee gerichte aanvallen twee journalisten van Al-Aqsa tv van Hamas en de chef van de educatieve radio van de Islamitische Jihad gedood. Zondag waren ook journaliste doelwit van aanvallen, een Libanese cameraman verloor daarbij een been.  Zelden zal een militaire campagne zoveel journalisten als doelwit hebben gehad.
Een van de kopstukken van Hamas, de nummer twee van de beweging Mousa Abu Marzouq veroordeeld intussen de liquidatie van zes verklikkers, dinsdagavond in Gaza-stad. Op zijn Facebook-pagina schreef hij dat het onacceptabel was en dat degene die dit deden ter verantwoording geroepen moeten worden.
 
Op de Westoever waren uitgebreide demonstraties bij de begrafenissen van twee demonstranten die een dag eerder bij protesten tegen het optreden in Gaza door Israelische troepen werden gedood. Woensdag zijn er opnieuw demonstraties, ditmaal bij de Muqata, het bureau van premier Mahmoud Abbas, waar de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Clinton wordt verwacht.

6 opmerkingen:

Anoniem zei

Abu heb je zaterdagochtend bij Troskamerbreed Els van Diggele gehoord? Zij vertelde dat de Palestijnen op de WB aan het dansen waren, dat ze het prima vonden dat Gaza werd aangevallen.
brrrrr
Gr. Jose

Abu Pessoptimist zei

Ik heb haar gelukkig niet gehoord, maar begrijp nu beter waarom ze zo'n jaar, twee jaar geleden niet met mij samen een les (een soort college) over Jeruzalem wilde geven bij een Ander Joods geluid. EAJG had haar dat gevraagd.

Esther zei

Aangezien Hamas een moordenaars- en terroristenbende is kun je niet spreken van 'regering' en dus niet van 'regeringsgebouwen.'

Anoniem zei

Esther, Op dit moment zijn er door Israel meer dan 140 mensen in Gaza gedood, op gruwelijke wijze vermoord, meer dan duizend gewond. Dan heb ik het nog niet over de gebouwen, waaronder een ziekenhuis. Als je het nu hebt over een moordenaars- en terroristenbende hebt,dan komt Israel toch wel eerder aan die naam me dunkt.
Corrie

Abu Pessoptimist zei

Esther, rot toch op met je gezeur.
Regeringsgebouwen zijn regeringsgebouwen. Nu zat Hamas daarin, straks misschien een ander regime als er weer verkiezingen zijn gehouden. Alleen moeten ze dan wel weer eerst worden opgebouwd. Zal de EU wel weer gaan betalen.
En intussen mag je je wel eens gaan afvragen wie op dit moment de moordenaars zijn. De statistiek is op dit moment ongeveer 30 dode Palestijnen (meest burgers)voor 1 dode Israeli. En dan heb ik het nog niet gehad over de meer dan 1000 gewonden en de gigantische schade - vaak ook aan burger-bezittingen (zoals die advocaat wiens kantoor mee werd weggeblazen bij de vernieling van de overheidsgebouwen, om maar één voorbeeld te noemen).

Esther zei

Terrorusten, anoniem, die proberen Joden te vermoorden, niet, Israëliërs en bewust op burgerdoelen schieten, moeten er op kunnen rekenen dat wordt teruggeschoten. Sterft men daarbij heeft dit niets met 'vermoorden' te maken.
Hamas gebruikt burgers als schild, ziekenhuizen om raketten te lanceren, evenals woningen. Dit is geen nieuws.

Je hebt het echt bij het verkeerde eind, Abu. Een Hamaslid die een uitzending verzorgd is geen journalist.
Je weet even goed als ieder andere dat Hamasleden ook gewone burgerkleding draagt, een eigenschap van terroristen.

Dat Hamas zegt te hebben gewonnen, net als men dat graag bij de NOS zegt laat zien dat zij een behoorlijk verwrongen wereldbeeld hebben die uit niets anders bestaat dan antisemitisme.

Overigens, ik mis een demonstratie op de Dam, tegen de slachter Assad. Ik vrees dat deze er niet komt, omdat moslims elkaar vermoorden. Is geen Jood bij betrokken.

Israeli's schieten ditmaal een 14-jarige dood

Ziad Ghoneim  De Israeli's hebben vrijdag opnieuw een Palestijn gedood, een 14-jarige dit keer.  Zaid Mohammed Ghoneim raakte verschrikt...