zondag 23 februari 2014

Israel bereidt de ''legalisatie'' van weer een ''outpost'' voor

Avigayl outpost.
De ''outpost'' Avigayil (Haaretz/Oliver Fitoussi).

Het Israelische ministerie van Defensie is bezig de status te ''legaliseren'' van Avigayil, een illegale ''outpost'' in de heuvels van de regio Zuid-Hebron, meldt de krant Haaretz. Avigayil, waar ongeveer 30 families wonen, werd gesticht in 2001 op meer dan 1.000 dunams (100 hectare) land tussen de nederzettingen Maon en Susiya.  Volgens  Haaretz is het legalisatieproces bijna voltooid.
Avigayil maakt deel uit van een cluster van Joodse nederzettingen en ''outposts'' in dit gebied die snel aan het groeien is. Tot het blok behoren onder meer Beit Yattir, Havat Lucifer, Mitzpeh Yair, Susiya, Maon, Havat Maon and Carmel. Samen beslaan de nederzettingen uit dit blok 10.180 dunam (ruim 1.000 hectare) De ''illegale'' ouposts Maon en Avigayil zijn daarbij niet meegerekend.

De expansie van de nederzettingen is voortdurend gepaard gegaan met berichten van mishandeling van Palestijnse herders en boeren en vernielingen van Palestijnse eigendommen, zoals het omhakken van bomen en vernielen van oogsten. Alleen al op dit blog staat een kleine waslijst aan berichten over zulke zaken (zoek met de zoekfunctie op Zuid Hebron).
Haaretz meldt dat het Israelische leger ook toegeeft regelmatig de toegang van Palestijnen tot hun land ontzegt ''om de beide zijden uit elkaar te houden''.  Nog maar enkele dagen geleden sanctioneerde het Israelische hooggerechtshof met terugwerkende kracht de diefstal van 30 hectare land door de nederzetting Susya met het argument dat de Palestijnen door zul;ke maatregelen van het leger al jarenlang geen toegang meer hadden gehad tot hun bezit.  
Aan de oostzijde van het bovengenoemde blok nederzettingen ligt een gebied van 30.000 dunam (3.000 hectare) dat door het Israelische leger is aangemerkt als ''firing zone'', een gebied waar het leger oefent en met scherp schiet. Het leger is al enige tijd bezig een achttal Palestijnse dorpen, die hier al zeker 200 jaar liggen, te verwijderen onder het motto dat ze illegaal zijn. De zaak is onder de rechter geweest en wordt nu verder uitgewerkt via een bemiddelingsprocedure. (Een groot aantal schrijvers uit diverse landen, onder wie flink wat Nobelprijswinnaars en ook vijf Nederlandse auteurs, tekende indertijd een petitie ten gunste van de acht dorpen. Klik hier voor meer informatie).
Tegen Avigayil werden direct na de oprichting van de outpost in 2011 stappen ondernomen. Er werden zogenaamde ''stop de bouw'' orders afgegeven, maar die zijn nooit uitgevoerd. Nu de legalisatieprocedure vergevorderd is, zijn  alle administratieve maatregelen bevroren,  en werken het militaire bestuur van de Westoever en regionale raad van de heuvels van Zuid-Hebron samen aan een 'masterplan'' voor het gebied, meldt Haaretz,.
Onder de Israelische wet zijn er twee soorten nederzettingen: nederzettingen die volgens de Israelische wet legaal zijn, en illegale, dat wil zeggen niet door de regering erkende nederzettingen, oftewel ''outposts''. Regelmatig worden echter outposts echter alsnog erkend. In 2012 gebeurde dat met Shevut Rachel; Bruchin, Sansana en Rechelin bij Nablus,  en Givat Salit in de Jordaanvallei. In 2013 werden Nofe Nehemia, en de outposts Givat Assaf, gelegen bij Beit El; Mitzpeh Lachish in de zuidelijke heuvels van Hebron, Ma’aleh Rehavam bij Gush Etzion; en Givat Haroeh, bij de nederzetting Eli ''gelegaliseerd''.
Er zijn in totaal ruim 100 van dit soort ''outposts'. Volgens een belofte die in 2003 door premier Ariël Sharon werd gedaan bij het accepteren van de "'Roadmap for Peace'', en die later in 2007 nog eens door premier Ehud Olmert werd herhaald, zouden ze worden afgebroken. Maar dat is dus nooit gebeurd.

6 opmerkingen:

bram zei

Goed stuk over het wijdverbreide gebruik van het kuttensnijden in de islamitische wereld.
Een barbarij die door links Nederland en de islamieten structureel wordt verzwegen.

http://www.trouw.nl/tr/nl/5091/Religie/article/detail/3601826/2014/02/23/Ja-meisjes-besnijden-is-islamitisch.dhtml

Abu Pessoptimist zei

Bram,
Vrouwenbesnijdenis heeft voor zover ik weet weinig te maken met het ''legaliseren'' van Israelische outposts in bezet gebied. Off topic dus, dit commentaar van jou. Ik had het niet moeten plaatsen. Maar zoals je ziet doe ik het toch, en wel vooral omdat ik wil tegenspreken dat dat artikel van die Maurice Blessing zo goed is. Hij wijst op bronnen in de sharia, maar helaas, die bronnen geeft hij niet. Zodat zijn stuk niet uitstijgt boven het niveau van welles-nietes argumentaties. Verder is onduidelijk wat hij met de UvA te maken heeft, hij werkt er in ieder geval niet. Ik kan je ook verwijzen naar een korte reactie van Bart Voorzanger: http://www.nieuwwij.nl/verdieping/vrouwenbesnijdenis-en-de-islam/

Zelf ben ik niet echt thuis in deze materie. Ik wil er alleen aan toevoegen dat het, anders dan Blessing lijkt te beweren, niet een uitsluitend islamitisch gebruik is. In Afrikaanse christelijke kringen - ook onder Egyptische christenen - wordt het evenzeer gepraktiseerd. Dat gaat niet terug op de bijbel. Maar misschien kan die meneer Blessing wel wat kerkliteratuur opduiken waarin vrouwenbesnijdenis wordt aangeprezen als een goed kuis gebruik (tenslotte meende hij ook bronnen in de sharia gevonden te hebben, terwijl de Koran erover zwijgt).

Engelbert Luitsz zei

heel goed dat je je daar druk over maakt, brammetje.
vergeet dan ook niet dat in de V.S. minstens 11 baby's herpes opliepen sinds 2000 door de hobby van sommige rabbijnen om aan hun piemeltjes te zuigen bij de besnijdenis. waar de geleerde heren de aandoening zelf hebben opgelopen wordt niet vermeld.
er is nog een hoop te verbeteren in deze wereld, goed dat er mensen zijn als jij.
ook dit is een "outpost", sorry.

Jaap Hamburger, Broek in Waterland zei

'Bram',

alleen de terminologie al die je meent te moeten gebruiken, 'verraadt' hoe weinig jij je echt om deze stuitende praktijken bekommert. Je gebruikt het onderwerp louter instrumenteel: om af te leiden van de inhoud van het blog van MaartenJan Hijmans.

Begin een eigen blog, over vrouwenbesnijdenis, dan komen wij jou daar lastig vallen met een commentaar dat handelt over het wederom legaliseren van 'illegale Israëlische buitenposten' in Palestina.

Deal?

Carlos Kort zei

Ik vind het schandalig dat aan het thema voorbij word gediscussieert. Het gaat toch over land roof en niet besnijdenis...??? Hebben wij allemaal tomaten op onze ogen. Of is dit een nieuwe manier van weg kijken. Illegale outposts worden eventjes zo gelegaliseerd. Corruptie..?? Ja vind ik wel. De eigenlijke Palestijnse bezitters worden van hun grondstuk afgesneden, en dat word permanent door het IDF gesteund, is een schandaal zonder meer. Iedereen zwijgt kijkt weg en leeft verder. Het gene wat hieraan illegaal is, is dat Israel op het grond gebied van de Palestijnen zo maar hun huizen gaan bouwen, wat volgens de verdragen niet mag, maar niet genoeg. Men verandert deze illegaliteit eventjes maar door de overheid in een legaliteit. Dat is een SCHANDE voor elk mens die aan rechtvaardigheid gelooft. Het lijkt mij, zolang het met Palestijnen gebeurd kan dat wel. Dat is de oude racisme die weer op leeft en wij dachten dat de wereld wijzer was geworden....Cajosh

Anoniem zei

Bram,

Uitermate wonderlijk om dit onderwerp er met de haren bij te slepen en dan ook nog te stellen dat ‘links Nederland deze barbarij verzwijgt’. ‘Links Nederland’ is in het algemeen aanzienlijk actiever in het signaleren van dergelijke barbarij dan ‘rechts Nederland’, zoals ‘links’ zich altijd aanzienlijk meer heeft ingezet voor bijvoorbeeld de emancipatie van de islamitische vrouw dan ‘rechts’.

Aangezien u zich blijkbaar inzet om ‘barbarij’ te agenderen en bestrijden, maak ik van de gelegenheid gebruik uw aandacht te vestigen op het grootschalige misbruik van jonge jongens door rabbijnen en leraren binnen de orthodox-joodse gemeenschappen in New York en elders. Tom Kleijn maakte daar onlangs een schokkende reportage over voor Nieuwsuur, en het bevreemdt me dat het vervolgens doodstil bleef, al helemaal in vergelijking met het rumoer rond het vergelijkbare misbruik binnen de christelijke kerk.

Nu het taboe door het verfoeide ‘linkse’ Nieuwsuur is aangekaart, ligt hier een schone taak voor ‘rechts Nederland’ om blijk te geven van zijn maatschappelijke betrokkenheid en deze barbarij breed onder de aandacht te brengen en te bestrijden. Zet ‘m op!

Het onderwerp van Nieuwsuur is hier te zien:
http://nieuwsuur.nl/onderwerp/609997-grootschalig-misbruik-bij-orthodoxe-joden.html

Martijn.

Israelische militairen schieten jonge moeder dood in Jenin

De begrafenis van Dalia Samoudi (Foto via Twitter)   Een jonge Palestijnse vrouw is vrijdagmiddag bezweken aan een schotwond die zij die mor...