woensdag 12 februari 2014

Erdoğan: ''Zonder einde aan het beleg van Gaza geen verzoening met Israel''

De Turks-Israelische verzoening wil nog niet van de grond komen. De Turkse premier Recep Tayyip Erdoğan zei dinsdag dat hij een ''schriftelijk protocol'' wil van Israel waarin wordt vastgelegd dat het het beleg van de Gaza-strook zal opheffen, voordat er sprake kan zijn van een het ondertekenen van een overeenkomst over de normalisatie van de betrekkingen tussen de twee landen.
De diplomatieke betrekkingen tussen de twee landen zijn verbroken na de Israelische aanval in mei 2010 op een konvooi dat op weg was naar Gaza, waarbij negen opvarenden van het Turkse schip Mavi Marmara door Israelische soldaten werden gedood.
De Mavi Marmara
Erdoğan sprak op een persconferentie in Ankara tijdens een bezoek van de Spaanse premier Rajoy. Hij zie dat er vooruitgang was geboekt tijdens de onderhandelingen, maar dat ze nog niet zijn afgelopen. Hij zei dat Israel excuses heeft gemaakt tegenover Turkije, en dat gesprekken over compensatie voor de families van de slachtoffers nog gaande zijn. Maar van het opheffen van het beleg van Gaza, dat één van de voorwaarden was die Turkije had gesteld, was nog geen sprake. ''En zonder het opheffen van het beleg van Gaza gebeurt er niets,'' aldus Erdoğan.
De Turkse minister van Buitenlandse Zaken, Ahmet Davutoglu, vertelde een Turks tv-station maandag dat de twee landen dichter bij een verzoening zijn dan ooit. Er was sprake van vooruitgang en een nieuwe aanpak in de onderhandelingen, aldus Davutoglu. De meeste problemen waren volgens hem opgelost. Davutoglu wilde niet zeggen hoeveel Israel de Turken gaat betalen als compensatie. Haaretz melde onlangs dat sprake was van een bedrag van 20 miljoen dollar. Er zijn ook berichten dat premier Netanyahu de onderhandelaars had gemachtigd tot 23 miljoen te gaan. Maar ook Davutoglu gaf aan dat het opheffen van het beleg van Gaza één van de Turkse voorwaarden was. Hij zei dat Turkije, zodra er een overeenkomst was, een forse diplomatieke delegatie naar Israel zou sturen om “de humanitaire hulp aan Gaza te coördineren en te overzien.”
Afgelopen week bezocht een Israelische delegatie Turkije om te praten over de compensatie en over Turkse stappen om af te zien van vervolging van de Israelische militairen die de Mavi Marmara enterden. Israel wil dat Turkije een wet aanneemt die lopende rechtszaken blokkeert en juridische acties in de toekomst onmogelijk maakt. Verder wil Israel dat de normalisatie verder gaat dan alleen het terugkeren van ambassadeurs. Het wil een herstel van de dialoog op ministerieel niveau, bezoeken over een weer en meer. Het wil ook dat Turkije afziet van acties tegen Israel in internationale organisaties en dat er een einde komt aan de scherpe kritiek op Israel in de media.  

1 opmerking:

Jaap Hamburger, Broek in Waterland zei

Je hoeft geen fan van Erdogan te zijn, om te wensen dat de EU eenzelfde vastbesloten- en standvastigheid zou tonen ...

Israelische beveiligers executeren 15-jarige na ''ramming'' aanval

Mohammed Younes   Minder dan een dag nadat twee politieagenten in Jeruzalem een gewond op de grond liggende verdachte hadden doodgeschoten ...