woensdag 5 februari 2014

ABP blijft investeren in Israelische banken, ook al doen ze zaken in en met de nederzettingen

De activiteiten van Israelische banken in de nederzettingen (kaart van Human Rights Watch). (Klik op de kaart voor groter exemplaar)

Pensioenfonds ABP, Nederlands grootste pensioenfonds, heeft een verbazende beslissing genomen. Het heeft woensdag bekendgemaakt dat het geen reden ziet zijn investeringen in Israelische banken terug te trekken. Het fonds heeft namelijk geconcludeerd dat die banken niets doen wat ingaat tegen  internationale wetten of voorschriften.
ABP heeft belangen in Israels twee grootste banken, Bank Hapoalim en Bank Leumi, evenals in een derde bank, Bank Mizrahi-Tefahot. Al deze banken investeren op verlerlei manieren in de Israelische nederzettingen. Het ABP hanteert kennelijk de opvatting dat die nederzettingen niet in strijd zijn met internationale wetten en voorschriften. Daarmee veegt het ABP in één klap een uitspraak van tafel van het Interntaionaal Gerehctshof en een flink aantal uitspraken van de VN_veili9gheidraad. 
 De bekendmaking van ABP komt een paar weken nadat collega pensioenfonds PGGM wèl zijn beleggingen terughaalde uit vijf Israelische banken, waaronder ook Bank Leumi en Bank Hapoalim.
PGGM had juist wèl geconcludeerd dat de die banken handelen in strijd met het internationaal recht, onder meer door de bouw en andere faciliteiten in de nederzettingen te financieren en door het hebben van kantoren in de nederzettingen. PGGM citeerde daarbij een uitspraak van het Internationaal Gerechtshof uit 2004, dat concludeerde dat de nederzettingen onwettig zijn en dat ook het verlenen van diensten aan de nederzettingen in strijd is met internationale wetten. 

De verklaring van ABP:
 ABP’s investment policy aims to provide a good and affordable pension for all its participants. Part of the investment policy is the ESG-policy (Environment, Social and Governance policy). This ESG-policy is based upon two objective reference points; international laws and regulations, and the principles of the United Nations Global Compact.
 Every year the ESG policy is discussed by the ABP Board of Trustees, taking into account all aspects such as changes in laws and regulations, as well as societal signals.
 Currently, ABP invests in three Israeli banks. Earlier, within the framework of ABP’s ESG policy, talks have been held with these banks regarding corporate social responsibility. ABP has concluded that these banks themselves do not act in breach of international laws and regulations, and that there are no judicial rulings that should lead to their exclusion. Furthermore, ABP has concluded that the stipulations in the UN Global have not been violated and do not give cause to start a formal engagement process (that possibly could lead to exclusion).
Bank Leumi maakt reclame voor hypotheken in de nederzetting Nofei Tzufim (laatste twee foto's Who Profits)

De conclusie van ABP dat de nederzettingen blijkbaar niet onwettig zijn, staat dus lijnrecht tegenover die van PGGM,  een aantal Scandinavische pensioenfondsen, Danske Bank en een groeiend aantal ondernemingen die geen banden willen met bedrijven die er zaken mee doen, waaronder het Nederlandse waterleidingbedrijf Vitens en de ingenieursfirma Royal HasKoning. Er is een groeiende consensus dat de nederzettingen onwettig zijn en het is een raadsel hoe ABP tot een andere conclusie kan komen. Afgezien daarvan is het, omdat ABP alle overheidspensioenen belegt, ook nog eens een beslissing die politiek waarschijnlijk niet te verdedigen valt.   

Vestiging van Bank Hapoalim in de nederzetting Bnei Yehudah op de bezette Golan-hoogvlakte.

8 opmerkingen:

Anoniem zei

Vrij te downloaden, gedetailleerd naslagwerk over BDS (384 pag.) : http://corporateoccupation.files.wordpress.com/2012/01/targeting-israeli-apartheid-jan-2012.pdf

Herman

Feng Chsang zei

ABP neemt hiermee een geweldig financieel risico.
De boel valt immers onherroepelijk in elkaar.
En wat dan met die Nederlandse gepensioneerden?

Anoniem zei

Nou nou Feng, overdrijven is ook een vak. Het gaat natuurlijk niet zozeer om het geld als wel om het feit dat het ABP hiermee in feite alle Nederlandse huidige en gepensioneerde ambtenaren tegen wil en dank moreel medeschuldig maakt aan de oorlogsmisdaden die door Israel worden gepleegd.

Anton

Harm zei

Harm zei.... Gelukkig dat ABP niet dezelfde fout heeft gemaakt als de PGGM

Anoniem zei

@ Harm

Misschien kan je nog eens uitleggen waarom PGGM een fout maakt: ik denk dat het juridisch klopt als je niet mee wilt werken aan diefstal. Nederzettingen zijn volgens internationaal recht illegaal, maar bovendien, heel praktisch, ze worden gebouwd op GESTOLEN grond.
Ik begrijp je dus echt niet.

Anoniem zei

En wat te denken van al die bedrijven die ook buiten Israël inkomsten verwerven voor het bevorderen van de kolonisatie in de Palestijnse gebieden, zoals bijv. Veolia. Laten we onze ogen goed open houden, zodat we later niet kunnen zeggen dat we het niet geweten hebben.!

Gerard Boersma zei

Jammer, dat de meeste mensen de historische feiten niet kennen of domweg negeren. Israel bezet GEEN gebied! 'Palestijnen'/Arabieren onder Israelisch bestuur zijn beter af, dan onder bestuur van hun eigen leiders in omringende landen. Dat geldt zeker voor Gaza, onder het bestuur van de teroristenorganisatie Hamas. Israel doet juist alle moeite burgerlevens te sparen (geen leger waar ter wereld ook, zou zoveel moeite doen), maar Hamas, beschermt zichzelf en hun wapens door 'menseijke schilden'. Door druk van VS, Europa etc. heeft Israel Gaza verlaten en zou vrede terug ontvangen. Het enige wat ze kreeg was vele duizenden raketten op burgerdoelen. De vele miljarden aan steun voor Gaza (ons belastinggeld!) zijn gebruikt voor aanschaf van wapens, het maken van tunnels en het betalen en ondersteunen van de terroristen en hun families. De bevolking van Gaza wordt door haar leiders gruwleijk misbruikt en zijn slachtoffer van hun terreur. Het 'Palestina' van de jaren '60 was een idee van PLO leider Arafat, terwijl Jordanie (77% van het eerder aan Joden toegezegde gebied) juist werd gecreëerd voor de Arabieren van het voormalig Palestina. Historisch hebben Samaria, Judea (zgn. 'westbank') en Gaza deel uitgemaakt van Israel en moet je dus spreken van BEVRIJD gebied. Belangrijker nog, is het feit, dat Israel op wonderlijke wijze terugkwam op haar eigen gebied; het enige land, waarvan de grenzen al vanaf duizenden jaren beschreven staan; zie Deuteronomium 1:6-8). Israel is Gods oogappel: wie haar zegent wordt gezegend, wie haar vervloekt wordt vervloekt. Dus ABP heeft de enig juiste beslissing genomen en heeft zich niet laten leiden door de emoties en de leugenpropaganda via de media.
Zie ook: http://www.mythsandfacts.org/Conflict/mandate_for_palestine/MandateN2%20-%2010-29-07-English.pdf

Abu Pessoptimist zei

Beste Gerard Boersma,
Dank voor deze voortreffelijke beschrijving van het gedachtegoed van Christenen voor Israel, inclusief alle leugens over de menselijke schilden van Hamas en Israel dat zoveel moeite doet om burgerleven te sparen (en intussen op grote schaal hele families uitmoordt). Ik zou u nog wel enkele tientallen boeken kunnen noemen waarin de geschiedenis wat realistischer beschreven wordt dan u het doet, maar ik ben bang dat dat jammer zou zijn van de moeite. Geloof is en mooie zaak, alleen geloof ik niet dat er een God kan bestaan die het kan goedvinden dat een heel volk van zijn land wordt beroofde en wordt onderdrukt en vervolgd.

Egyptische president el-Sisi heft uitzonderingstoestand op

El-Sisi (Wikipedia) De Egyptische president Abdel Fattah el-Sisi heeft aangekondigd dat de sinds 2017 bestaande, in het hele land geldende u...