vrijdag 21 februari 2014

Hebron: 13 gewonden en 5 man opgepakt bij herdenking 20ste verjaardag slachting Ibrahimi moskee


 Israel Social TV  over de afsluiting van de hoofdstraat van Hebron (Al-Khalil) , Shuhada Street, waardoor ruim 1000 huizen leeg zijn komen te staan en talloze winkels gesloten zijn .

Ten minste 13 Palestijnen zijn vrijdag gewond geraakt en vijf zijn er gearresteerd nadat Israelische troepen met geweld de herdenking van de 20ste verjaardag van de slachting in de Ibrahimi moskee in Hebron uiteen hebben gejaagd, meldt Ma'an News.
Ongeveer 2000 mensen namen deel aan een optocht van de Sheikh Ali al-Bakaa moskee naar de oostkant van de hoofdstraat van Hebron, de Sjhuhada straat. Zij riepen leuzen waarin om heropening van de straat werd gevraagd. De Israelische troepen begonnen daarop traangas en met rubber overtrokken ijzeren kogels op hen af te vuren.
De Shuhada Straat, die vroeger het hart van het commerciële centrum van Hebron was, werd in 1994 gesloten onder de regering van Yitzhak Rabin. Dat gebeurde nadat de kolonist Baruch Goldstein, een aanhanger van de racistische rabbijn Meir Kahane, en een inwoner van de naast Hebron gelegen nederzetting Kiryat Arba, in militair uniform tijdens het vrijdaggebed de Ibrahimi-moskee was binnen gelopen,  handgranaten temidden van de biddende gelovigen had gegooid en daarna om zich heen was gaan schieten.
Goldstein doodde 29 mensen en verwondde er 125, voordat hijzelf met een brandblusser kon worden doodgeslagen. (De negen voor de deur van de moskee geposteerde Israelische soldaten deden niets).
In een karakteristieke reactie van de militaire regering van de Westoever werd na deze moordpartij niet opgetreden tegen Kiryat Arba, maar werd, om de veiligheid van een paar honderd kolonisten temidden van de bijna 200.000 Palestijnse inwoners van Hebron te waarborgen, de hoofdstraaat van Hebron afgesloten, zelfs voor de mensen wier huizen daar stonden. Die kunnen hun huizen sindsdien alleen nog via checkpoints bereiken en alleen via de achterdeur.
De Israelische mensenrechtenorganisatie B'Tselem schatte in 2007 dat zo'n 40 procent van de Palestijnse huizen intussen verlaten was en dat drie kwart van de winkels en fabriekjes (met name glasindustrie en ceramiek) sindsdien is gesloten. In 1997 werd de strad trouwens gesplitst in een Joodse en een Palestijnse zone. De Ibrahimi nmoskee, de Shuhada Straat, de oude groentemarkt die al jaren geleden werd gesloten wegens de overlast die hij veroorzaakte voor de kolonisten, en het hele antieke gedeelte van Hebron, behoort sindsdien tot de zogenoemde ''H2 zone'', die valt onder het gezag van het Israelische militaire bestuur.   
 Het graf van Baruch Goldstein is een bedevaartplaats voor gelijksgestemde Joden in een park in  Kiryat Arba ,dat is genoemd naar de racistische rabbijn Meir Kahane. 

Geen opmerkingen:

Israelische beveiligers executeren 15-jarige na ''ramming'' aanval

Mohammed Younes   Minder dan een dag nadat twee politieagenten in Jeruzalem een gewond op de grond liggende verdachte hadden doodgeschoten ...