zondag 2 februari 2014

Kolonisten vernielen 1625 jonge olijfboompjes van dorpen ten noorden van Ramallah

Turmus-Ayya & Sinjil #2. 2006.
Turmus Ayya en Sinjil.

Kolonisten hebben zondag ongeveer 1625 jonge olijfboompjes uitgerukt die eigendom waren van inwoners van de dorpen Turmus Ayya en Sinjil ten noorden van Ramallah op de Westoever, zo hebben plaatselijke functionarissen meegedeeld. Ayoub Sowaid, de burgemeester van Sinjil zei dat de kolonisten ongeveer 1200 pas geplante olijfboompjes van inwoners van Sinjil vernielden, plus nog eens ongeveer 425 boompjes van inwoners van Turmus Ayya.
Ghassan Daghlas, de man die voor de Palestijnse Autoriteit de activiteiten volgt van de kolonisten in het noorden van de Westoever, vertelde het persbureau Ma'an dat de kolonisten afkomstig waren van de nederzetting Shilo.
Het was de tweede keer in ongeveer een week tijd dat zoiets gebeurde. Ongeveer een week geleden vernielden kolonisten in het dorp Deir Istiyya in de provincie Salfit eveneens meer dan 1000 jonge olijfboompjes. De boompjes waren drie jaar geleden geplant als onderdeel van een project dat was gefinancierd door het Internationale Comité van het Rode Kruis.

4 opmerkingen:

Anoniem zei

Smeerlappen.

Anton

Jaap Hamburger, Broek in Waterland zei

Het heeft voordelen om deze boompjes te rooien als ze nog geen vrucht dragen; het scheelt de Palestijnse boeren een hoop werk, en frustratie; de eerste oogst van een boom is pas mogelijk na 5 jaar meen ik, en het zal je als Palestijn maar gebeuren: zo'n boompje opkweken, de eerste olijven willen oogsten en dan moeten ervaren dat 's-nachts je boom omgehakt, in brand gestoken of net voor de oogst van zijn olijven ontdaan is: dat wil je als kolonist toch echt niet op je geweten hebben, dus meteen in actie komen: als die boompjes nog weerloos zijn. Um desto besser!

Jaap Hamburger, Broek in Waterland zei

Het is ook een win/win situatie: de kolonisten hebben zo een leuk verzetje, 'boompje trekken', en de Palestijnse boeren hebben extra werk, in het opnieuw planten van weer andere boompjes die natuurlijk eerst gekweekt moeten worden.

Ik denk dat de Israëllobby in NL vooral blij is met dat laatste, de boost voor Palestijnse werkgelegenheid. Sinds het akkefietje met de supermarkten die bedenkingen uitten tegen nederzettingenprodukten in hun schappen en nog meer sinds de bescheiden desinvestering door PGGM in Israëlische banken en het opzeggen van samenwerkingsafspraken door RoyalHaskoning/DHV en Vitens met Israëlische bedrijven, blijkt de lobby enorm begaan met het veronderstelde effect van verlies aan werkgelegenheid voor Palestijnen.

'Boompje trekken' compenseert dat, mits de Palestijnen er op kunnen rekenen dat het niet bij een losse actie blijft.

En dat zij daar op kunnen rekenen, dat staat vast.

JT Muller zei

Schandalig dat dit gebeurt en schandalig dat de internationale gemeenschap dit soort Israelische wandaden nog steeds laat gebeuren.

Israelische beveiligers executeren 15-jarige na ''ramming'' aanval

Mohammed Younes   Minder dan een dag nadat twee politieagenten in Jeruzalem een gewond op de grond liggende verdachte hadden doodgeschoten ...