zaterdag 1 februari 2014

Danske Bank zet Bank Hapoalim op de zwarte lijst wegens financiering bouw in bezet gebied

Construction site in the West Bank settlement of Modiin Illit.
Bouw in de nederzetting Modiin Illit (Foto AP)

Danske Bank, de grootste bank van Denemarken, heeft de Israelische Bank Hapoalim op de zwarte lijst gezet, omdat de bank betrokken is bij de financiering van bouw in de nederzettingen. De Israelische site Walla heeft dat zaterdag gemeld. Danske Bank kan nu niet meer in Bank Hapoalim investeren. Op zijn website zei Danske Bank dat de maatregel is genomen omdat Bank Hapoalim ingaat tegen de internationale humanitaire wetgeving.
Danske Bank had eerder al besloten zijn investeringen ongedaan te maken in Africa Israel Investment Ltd. en Danya Cebus, twee firma's die eveneens bij de bouw in de nederzettingen betrokken zijn. Eerder deze week maakte het ministerie van Financiën van Noorwegen bekend dat het besloten heeft dat zijn Pensioenfonds voor overheidswerkers ook niet meer in Africa Israel Investments Ltd en Danya Cebus meer mag investeren. De bekendmakingen komen kort nadat het Nederlandse pensioenfonds PGGM besloot zijn investeringen in vijf Israelische banken terug te halen.

4 opmerkingen:

Anton_Dekker zei

Ik begrijp dat het voor Israelische bedrijven illegaal is om onderscheid te maken tussen Israel en bezette gebieden en dus sowieso niet kunnen voldoen aan voorwaarden van buitenlandse investeerders enz. Welke wet is dat precies en wanneer aangenomen?
Anton Dekker
@dekker_anton

Abu Pessoptimist zei

Anton Dekker,
dat is een wet die Israel in juli 2011 heeft aangenomen en dei bekedn werd als de anti-boycot-wet. Daarin worden personen, instanties en bedrijven die oproepen tot een boycot, eraan meewerken of weigeren producten uit nederzettingen af te nemen, strafbaar gesteld. Eventuele schade kan op hen worden verhaald, waarbij niet een bewezen hoeft te worden dat zij degene waren die de schade veroorzaakte. Hier valt er meer over te lezen:
http://abu-pessoptimist.blogspot.nl/2011/07/israel-maakt-boycots-illegaal-leve-bds.html
Of hier:
http://www.haaretz.com/news/diplomacy-defense/israel-passes-law-banning-calls-for-boycott-1.372711

Jaap Hamburger, Broek in Waterland zei

En juist omdat de Israëlische overheid op deze wijze normale bedrijfsmatige activiteiten doelbewust en op straffe van boeten heeft verweven met de bezetting, draagt Israël en Israël alleen de volle verantwoordelijkheid voor de gevolgen van maatregelen die, hoewel gericht tegen de bezetting, ook bedrijven, instellingen en activiteiten in Israël zelf raken. De boemerang treft het hoofd van de werper, die zich daarover niet moet beklagen.

Carlos Kort zei

Het was toch wel hoogste tijd dat Israel onder geboycot gesteld moest worden.
De nederzettingen zijn illegaal en werd herhaaldelijke keren van de UN verboden. Maar Israel lapte al die vele resoluties aan hun laars, en voelden zich onschendbaar. Nu komt de ene boycot na de andere en ik hoop dat dat Israel als apartheid staat in de knie zal dwingen....Cajosh

Israelische politieman maakt zich schuldig aan executie

Hamdi Mufleh  Een lid van de Israelische grenspolitie heeft vrijdagavond vroeg in Huwara (even ten zuiden van Nablus ) een openbare executie...