maandag 17 februari 2014

Israel verjaagt Bedoeïenen, confisqueert grond en verhindert boompjes te planten

jahalin
 Jahalin Bedoeïenen bij al-Eizariya. (Activestills.org)

Updated. Israelische strijdkrachten hebben maandag even na middernacht vijf metalen structuren in elkaar gebulldozerd in de Palestijnse gemeente al-Eizariya  die ressorteert onder Oost-Jeruzalem. (De plek stond in de oudheid bekend als Bethanië, de grot waarin volgens het verhaal in het Nieuwe Testament Lazaruis weer tot leven werd gewekt, is er nog te bezichtigen).
 De gesloopte bouwsels behoorden toe aan leden van de Bedoeïenen-stam van de Jahalin. Vijf families, van tezamen 55 mensen, werden dakloos. Onder de vernielde eigendommen waren een kruidenierswinkel en een wasinrichting voor auto's. De families kregen van tevoren geen gelegenheid hun spullen te pakken,. Zij zijn nu dus behalve hun broodwinning ook hun bezittingen kwijt.
Voor de Jahalin is het niet de eerste keer dat ze door Israel worden verdreven. In  1950, dus een ruime 60 jaar geleden werden ze door Israel verjaagd uit de Negev-woestijn bij Tel al-Arad. De Jahalin emigreerden toen naar de Westoever en reisden met hun kuddes tussen Ramallah, Wadi Qelt en Jeruzalem. Nadat Israel in 1967 ook de Westoever had veroverd werd hun land echter ook daar in beslag genomen. Een aantal Jahalin-families moest in de jaren '90 al wijken voor de aanleg van de nederzetting Ma'aleh Adumim. De resterende Jahalin lijken nu te moeten vertrekken in verband met Israels plannen om Ma'aleh Adumim verder uit te breiden en via de zogenoemd ''E1-sector'' aan Jeruzalem vast te bouwen. Die bouwplannen zijn overigens uiterst omstreden en tot nu toe onder druk van de VS uitgesteld, omdat het volbouwen van het als ''E1'' bekend staande gebied de Westoever definitief in tweeën zou knippen.

Israelische strijdkrachten hebben maandag ook drie huizen en twee schuren  voor dieren verwoest in Khirbet Yerza, in het noorden van de Jordaanvallei. Daarnaast werd een aantal tenten in belag genomen evenals een tractor die gebruikt om te ploegen en voor irrigatiedoeleinden. ook hier werden vijkf families dakloos. Yerza is vaker doelwit geweest van dergelijke acties. Huizen, schuren en ook de moskee zijn al meerdere malen verwoest door de Israeli's .

Israel confisqueerde zondag ook vier dunum (bijna een halve hectare) grond in het gebied al-Wafra tussen de dorpen Burin, Tal, en Madma, ten zuiden van Nablus. Door het in beslag nemen van de grond wordt het voor de Palestijnse dorpelingen onmogelijk om 30 hectare van hun land die daarachter liggen te bereiken, zo
zei  Ghassan Daghlas, de man die voor de PA de activiteiten van de nederzettingen in het noorden van de Westoever volgt. 
Het Israelische leger heeft zondag ten zuidoosten van Bethlehem verhinderd dat Palestijnse boeren, geholpen door internationale activisten, olijfboompjes op hun land plantten. Het betrof een gebied van 90 dunam (9 hectare) die eigendom zijn van vier families in het dorp al-Asakira. De dorpelingen zeiden in het bezit te zijn van een  gerechtelijke uitspraak die hen toestaat hun land ter bewerken, maar toen zij een 100-tal boompjes hadden geplant kwam het leger, vergezeld van kolonisten om hen weg te sturen. De dorpelingen zeiden bij  monde van landeigenaar Hussein Asakra dat de Israelische autoriteiten hadden geweigerd de uitspraak van de rechtbank over te nemen en in plaats daarvan de zijde van de kolonisten bleven kiezen die het land willen overnemen.
Een woordvoerster van het leger zei desgevraagd dat ''Palestijnen en activisten'' boompjes hadden geplant op land dat niet bestemd was om onder controle van Palestijnen te vallen''.

Geen opmerkingen: