vrijdag 7 februari 2014

Israelische troepen maken einde aan protestdorp Ein al-Hijleh

Israeli army bulldozers clear an area in the Ein Hijleh protest village after the Israeli soldiers and police evicted the village, located in the Jordan Valley, West Bank, in the early hours of February 7, 2014.
Zeven dagen heeft het avontuur geduurd: de herrijzenis van het dorp Ein al-Hijleh bij Jericho op de Westoever. Enkele honderden Palestijnse activisten bezetten op 31 januari dit dorp waarvan de bewoners in 1967 door de Israelische troepen bij de verovering van de Westoever werden verjaagd. Het dorp ligt op grondgebied van de het Grieks-orthodoxe klooster Deir Hijleh. De activisten die hun actie Melh al-Ard (zout van de aarde) hadden genoemd, hadden toestemming van de monniken. Het was een voortzetting van eerdere, kortdurende pogingen van het Coördinatie comité van de Palestijnse Volksstrijdcomités om protestdorpen op te zetten, zoals de kampen Bab el-Shams I en II tussen de nederzetting Ma'aleh Adumim en Jeruzalem. 
 De rond 300 activisten begonnen de verlaten huizen te restaureren en troep op te ruimen. Ze bakten brood op een traditionele oven, plantten een enkel boompje en  installeerden zonnepanelen. Ze ontvingen politieke en religieuze leiders en diplomaten, hielden discussies over politieke en culturele onderwerpen en vertoonden films. 
Op 5 februari deden de Israelische militairen een inval, maar ze werden teruggeslagen door de nieuwe bewoners van het dorp (foto hieronder). Vrijdagmorgen 7 februari kwam echter de verwachte invasie van het kamp (foto boven) en toen was het verhaal weer uit. Palestijnen mogen immers niet zomaar in hun eigen land gaan wonen waar zij willen, laat staan dat ze verlaten huizen betrekken van bewoners die door de Israeli's zijn verjaagd. Had iemand nog behoefte aan bewijzen dat de Israelische bezetting van de Westoever niets, maar dan ook helemaal niets te maken heeft met veiligheid of militaire noodzaak, maar alles, en dan ook werkelijk alles, met territoriale ambities en het tegengaan van Palestijnse aanspraken op wat dan ook? (Foto's: Hamde Abu Rahma, Keren Manor, Ryan Rodrick Beiler en Oren Ziv / Activestills.org)

 Israeli soldiers patrol in the Ein Hijleh protest camp, Jordan Valley, West Bank, February 5, 2014.


Palestinian activists gather around a fire in Ein Hijleh protest village, in the Jordan Valley, West Bank February 1, 2014.
Kampvuur. 
 A Palestinian rests in the in Ein Hijleh protest village, in the Jordan Valley, West Bank January 31, 2014.
Slapen in de open lucht.
Due to Israeli army roadblocks that would not allow cars to enter, Palestinians on horseback help deliver supplies to the protest village Ein Hijleh, Jordan Valley, West Bank, February 3, 2014.
Sympathisanten uit Jericho kwamen spontaan te paard voorraden brengen.

http://972mag.com/wp-content/uploads//2014/02/012-20140206-palestine-0043.jpg
Een nieuw boompje. Maar boompjes planten en ''de woestijn tot leven brengen'' is vermoedelijk iets dat alleen Joden mogen doen in Palestina. Palestinian activists bake flatbread over an open fire in Ein Hijleh protest village, January 31, 2014.Brood bakken op een traditionele oven.

Geen opmerkingen:

Tien doden bij luchtaanvallen ''door onbekenden'' in grensgebied Irak-Syrië

 Zeven  mensen zijn gedood en een zestal vrachtauto's is vernield in het Albu Kamal gebied aan de oostelijke grens van Syrië met Irak. D...