dinsdag 25 februari 2014

Israel neemt nieuwe wet aan die christenen bevoordeelt boven moslims

Het huidige Israel blijft voor bizarre verrassingen zorgen. Als je denkt dat je alles gehad hebt komt er toch steeds nog wat nieuws. Nu weer heeft de Knesset, het Israelische parlement, maandag met 31 tegen 6 stemmen een wet aangenomen waarbij onderscheid wordt gemaakt tussen Arabische moslims en Arabische christenen. Met als officiële bedoeling ''het meer betrekken van christenen bij de Israelische maatschappij''.
MK Yariv Levin
Levin
Indiener van de nieuwe wet,  Yariv Levin (Likud-Yisrael Beiteinu), de leider van de coalitie, gaf in een interview met Ma'ariv echter duidelijk te kennen dat het hem gaat om het zaaien van verdeeldheid tussen Palestijnse moslims en Palestijnse christenen. ''Mijn wet,'' aldus Levin, ''zal een aparte vertegenwoordiging en aparte aandacht tot stand brengen van en voor de christenen, apart van de moslim Arabieren … Dit is een historische en belangrijke gebeurtenis die de staat Israel in balans kan brengen en ons dichter tot de christenen kan brengen. En ik noem ze  liever geen Arabieren, want ze zijn geen Arabieren,'' zei Levin. “Ze zijn onze natuurlijke bondgenoten, een tegenwicht tegen de moslims die de staat van binnenuit willen vernietigen. Hierin zit, anderzijds, ook een boodschap besloten. We zullen een ijzeren vuist hanteren en zero tolerantie praktiseren tegenover Arabieren die ertoe neigen zich te identificeren met de terreur van de Palestijnse staat.''
(Blijkbaar was Levin, toen hij de wet maakte, even vergeten dat de oprichters en voormalige leiders van het Volksfront voor de Bevrijding van Palestina en van het Democratisch Front voor de Bevrijding van Palestina, George Habash en Nayef Hawatmeh beiden christenen waren, dat belangrijke leden van de Palestijnse communistische partij dat waren - zoals de man naar wie dit blog indirect is genoemd, Emil Habibi - en dat ook belangrijke PLO-mensen christen zijn en waren. Denk bijvoorbeeld aan Hanan Ashrawi).
De nieuwe wet verandert de samenstelling van het comité dat werkzaam is onder de Wet op de Gelijke Kansen op Werk. Van vijf man nu wordt het op tien leden gebracht, onder wie afgevaardigden van christelijke-, moslim-, Druzische- en Circassische werknemers. Levin  betoogde, aangehaald in Haaretz, dat christenen directeur kunnen worden van overheidsfirma's, aparte vertegenwoordigers kunnen krijgen in plaatselijke overheidslichamen en gelijke kansen op werk.
De wet werd scherp bekritiseerd door de kleine linkse Meretz-partij. “Misschien moeten we de Joodse bevolking ook opdelen in Polen, Jemenieten en Marokkanen?” vroeg Meretz-voorzitter Zahava Gal-On. sarcastisch.
Zoabi
Felle kritiek was er vanzelfsprekend ook van Arabische kant. Jamal Zahalka van Balad had in de Knesset-commissie voor Werkgelegenheid waar tevoren fel was gedebatteerd over de wet, gezegd dat Levin helemaal niet in werkgelegenheid was geïnteresseerd maar alleen in het verdelen van de Israels Arabische inwoners. Haneen Zoabi (ook Balad) kwam met de opmerking dat de wet doet denken aan de wetten van vroegere koloniale en racistische regimes zoals in Zuid-Afrika en Algerije onder de Franse bezetting, waar soortgelijke pogingen werden gedaan om de samenleving te verdelen en te versnipperen teneinde de controle van het kolonialistische bestuur te vergemakkelijken.
En aan die laatste opmerking is wat mij (AbuP) betreft, het allemaal wel zo'n beetje gezegd.

5 opmerkingen:

Elisabeth zei

Het zou rampzalig zijn voor de positie van de Christenen in Israel/Palestina op de lange termijn als ze hier op in zouden gaan. Denk maar aan hoe het de Molukkers die dienden in het Nederlands Indische leger is vergaan na de Indonesische onafhankelijkheid. De manier waarop Nederland de verschillende bevolkingsgroepen in Indie tegen elkaar uitspeelde (Chinezen, Indo's en Christenen tegen de rest) is al die 'geprivilegeerde' groepen zwaar opgebroken. Het is niet meer dan koloniale verdeel en heers politiek. Walgelijk dat dergelijke strategieen in deze tijd nog in een zogenaamde verlichte democratie worden uitgeprobeerd.

AdR zei

Het Arabische nationalisme is zo'n beetje uitgevonden door de Arabische christenen. Is men die geschiedenis intussen vergeten bij de macht in Israel?

Abu Pessoptimist zei

AdR,
Blijkbaar. Een naam als Michel Aflaq (stichter van de Baath) zegt ze waarschijnlijk niets. En van de de rol van de Kopten in Egypte (de Wafd), of van de Syrisch orthodoxen in de linkse partijen in Libanon en Syrië hebben ze ook vermoedelijk ook nog nooit gehoord. Een lesje contemporaine Arabische geschiedenis zou daar geen kwaad kunnen. Maar ik vrees dat dat niet besteed zou zijn aan de geachte afgevaardigden in de Knesset. Als je het mij vraagt creëren die liever hun eigen waarheden.

Gennadi zei

Wat ik van dit artikel heb begrepen:
1. Israel heeft de Wet op de Gelijke Kansen op Werk (hebben wij in Nederland dit soort wet?).
2. Comite wordt uitgebreid met 5 extra leden.
Staat ergens in de nieuwe wet dat moslims geen overheidsposities mogen bekleden? Niet. Staat ergens in de wet dat moslims geen gelijke kansen op werk hebben? Ook niet.

Abu Pessoptimist zei

Gennadi,
Wat ik ervan begrepen heb is dat Israel de wet op gelijke kansen op werk gaat gebruiken om onderscheid te gaan maken tussen christenen en moslims teneinde christenen voorrang te verlenen. Lees de quotes van Levin en die van, bijvoorbeeld, Haneen Zoabi.
Maar in één opzicht ben ik het met je eens: hoe het precies gaat uitwerken moeten we nog even afwachten.

Israelisch leger schiet weer drie Palestijnen dood - en advocaat Hammouri wordt uitgezet

Na'm Zubeidi (links) en Mohammed Sa'di Het Israelische leger is donderdagmorgen de plaats Jenin op deWestoever binnengedrongen en he...