dinsdag 4 februari 2014

Israelische sloopactie in Jiftlik zet drie Bedoeïenenfamilies en hun dieren in de kou

http://blogs.ec.europa.eu/echo-action/files/2014/01/palestine_nowhere02.jpg
Hayla Bany Maniya naast de troep van haar vernielde onderkomen.

(Bewerkt naar een verslag op de blog van ECHO, de European Community Humanitarian Office) 
Voor Hayla Bany Maniya, 42, een Bedoeïen moeder van acht kinderen, was vrijdag 31 januari een afschuwelijke dag. Op die dag kwamen Israelische bulldozers vroeg in de morgen alle 13 schuren platwalsen die eigendom waren van de drie families in het dorpje Jiftlik, in de regio Jericho.  Voor Hayla, die al haar hele leven in Jiftlik woont, dat ooit - voor 1967 een welvarend dorp was met ruim 6.000 inwoners - was het al de derde keer dat dit gebeurde. De eerste keer was in 2010, toen het gebied tot ''gesloten militair terrein'' werd verklaard, en de tweede keer in 2011, toen het gebied inmiddels tot ''natuurreservaat'' was opgewaardeerd.

Dit keer verloor Hayla haar huis, (één van de drie woonschuren die werden gesloopt), vijf schuren voor de dieren (alledrie met een afgesloten terrein erbij),  drie kippenrennen, en een aparte keuken met een traditionele oven (taboun) erbij. Alles bestond uit metaal, overtrokken met canvas. Behalve Hayla's familie verloren nog twee andere families hun hele hebben een houden; 26 mensen van wie13 kinderen werden dakloos. Daarnaast verloren ook een 750-tal schapen hun onderdak. Enkele dieren zijn inmiddels als gevolg van de kou overleden. Ook hebben de Israeli's de watervoorziening gesloopt. Waterpijpen die waren aangeslotenen op de nabijgelegen Qarzaliya bron werden kapotgemaakt, evenals twee grote plastic water tanks.
Door alle consternatie gingen zes van haar kinderen die vrijdag ook niet naar school, een rit van drie uur per ezel gevolgd door een busrit van 20 minuten. Zij hadden net die dag hun overgangsexamen moeten doen. Als gevolg daarvan zullen zij nu het afgelopen schooljaar over moeten doen.
The Mubarak family home in al-Jiftlik, demolished by the Civil Administration on 15 March 2012. Photo: 'Atef Abu a-Rub, B'Tselem, 15 March 2012Sloopactie zijn een normaal veerschijnsel in Jiftlik. Dit was het huis van de familie Mubarak. Het werd gesloopt op 15 maart 2012. (Foto: 'Atef Abu a-Rub/ B'Tselem)

Volgens mensenrechtenorganisaties in Palestina is het aantal structuren dat in 2013 werd gesloopt in de Jordaanvallei dramatisch gestegen. Het aantal van 192 in 2012 werd in 2013 meer dan verdubbeld tot 393. Het bureau voor de coördinatie van humanitaire activiteiten van de VN, OCHA, in Jeruzalem berekende dat in 2013 663 huizen van Palestijnen en onderkomens voor dieren tegen de vlakte gingen, waarbij ruim 1000 mensen dakloos werden, een stijging van 25% in vergelijking met het jaar ervoor. OCHA rapporteerde bovendien dat 122 structuren van deze 633 waren gefinancierd door donor-organisaties, waarvan 49 waren betaald door de EU of lidstaten van de EU.

Geen opmerkingen:

Na Grunberg is nu Abdelkader Benali mikpunt van de Israel-lobby

En het is dus weer raak met de jaarlijkse herdenking van de Tweede Wereldoorlog. Vorig jaar was het Arnon Grunberg, die opmerking maakte waa...