Minister van Justitie Ayalet Shaked en premier Netanyahu in de Knesset. (Foto Haaretz)
Het Israelische parlement, de Knesset, heeft maandagavond laat de controversiële “NGO wet”
goedgekeurd. Dat gebeurde na een debat van zes uur, met 57 tegen 48 stemmen. De wet is erop gericht linkse NGO's die meer dan de helft van hun geld uit het buitenland krijgen te portretteren als buitenlandse agenten en ze zo verdacht te maken.
Minister van Justitie Ayelet Shaked, die de wet heeft ingediend met steun van premier Netanyahu, zei na de stemming: "Vandaag heeft de Israelische Knesset nee gezegd tegen grove inmenging van buitenlandse staten in de interne affaires van de Staat Israel. Net zoals de Staat Israel zich ervan onthield om zich te bemoeien met het (Brexit) referendum in het Verenigd Koninkrijk, zo verwacht ik dat andere landen de onafhankelijkheid van de Staat Israel zullen respecteren. En zo niet, dan zal een nonprofit organisatie die door vreemde regeringen wordt betaald als zodanig kenbaar worden gemaakt aan het Israelische publiek. We zullen zo'n grove inmenging niet gedogen, zonder de bronnen van de buitenlandse betalingen te onthullen en kenbaar te maken aan het publiek en hun gekozen vertegenwoordigers,'' aldus de Israelische minister van Justitie.
De wet - die ook wel de "transparantie wet" wordt genoemd - dwingt linkse NGO's hun subsidiegevers op te geven aan de registratie van NGO's, bij openbare bijeenkomsten of bijeenkomsten met Knessetleden, en op duidelijk leesbare manier te vermelden in al hun publicaties en post. Overtredingen worden bestraft met een boete tot 29,200 shekel (7,500 dollar). In de nu aangenomen versie is echter de eis verdwenen dat vertegenwoordigers van de betreffende organisaties bij ontmoetingen in de Knesset ook een ''tag'' dragen die hun financiers openbaart.
De wet heeft grote kritiek gekregen uit het buitenland en van links in Israel, omdat alleen linkse organisaties worden aangepakt, terwijl rechtse NGO's die vaak via constructies van schimmige buitenlandse stichtingen worden betaald, ongemoeid worden gelaten. Bovendien zijn het vooral mensenrechtenorganisaties die worden aangepakt. De krant Haaretz maakte, op gezag van het ministerie van Justitie zelf, de lijst bekend van 27 organisaties die door de maatregel worden getroffen. Vijfentwintig ervan zijn mensenrechtenorganisaties.
Overigens werd tijdens het debat in de Knesset door de tegenstanders, onder wie Dov Khenin van Hadash (Verenigde Arabische Lijst), betoogd dat de NGO's in hun jaarverslagen en dergelijke allang volledige openheid over hun financiering betrachten.
Gilad Grossman, woordvoerder van Yesh Din, van één van die organisaties, vertelde het persagentschap Ma'an vorige maand dat de wet erop uit is mensenrechtenorganisaties af te schilderen als buitenlandse agenten. De Vereniging voor de Burgerrechten in Israel (ACRI) zei dinsdag in een verklaring dat het bestaan van de wet erop gericht is specifieke types organisaties te raken en te verhinderen dat ze hun werk doen voor de zaak van de Israelische maatschappij. ''De wet is onderdeel van een serie wetten en initiatieven die legitieme sociale en politieke actie tegengaan. In plaats van het debat mogelijk te maken, zijn er mensen die kritiek de mond willen snoeren,'' aldus ACRI.
De organisatie Vrede Nu noemde de wet een ''grove inbreuk op de vrijheid van meningsuiting. ''Speciaal vervaardig om alleen vredes en mensenrechtengroepen te raken, is de ware opzet ervan het Israelische openbare discours weg te leiden van de bezetting en de oppositie tegen de regeringspolitiek tot zwijgen te brengen. De wet delegitimeert linkse organisaties, terwijl rechtse NGO's die voor de kolonisten werken en miljoenen dollars aan buitenlandse donaties ontvangen, buiten schot blijven, aldus Vrede Nu, dat eraan toevoegde dat dit de democratie ondermijnt. Vrede Nu zal de nieuwe wet aanvechten voor het Israelische hooggerechtshof.
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
Israel werkt in Gaza samen met plunderaars van vrachtauto's
Een intrigerend bericht twee dagen geleden was dat UNRWA en The World Food Program 100 vrachtauto's Gaza hadden binnengereden en dat d...
-
Het is weer het seizoen van de olijven ...en van de gebruikelijke aanvallen op de Palestijnse boerenIsraelische kolonisten in actie bij een aanval op Palestijnse boeren die hun olijven willen oogsten. (Foto Shehab News) Let op: 24x u...
-
De tv-rubriek OP1 haalde Mirjam Bikker "van de ChristenUnie erbij om het demonstratierecht aan de orde te stellen. De Volkskrant cite...
-
Begrafenisprocessie van de gedode leden van de familie Abu Hattab in Gaza (Foto Palestinian Chronicle) De druk op Israel om een bestand aa...
Geen opmerkingen:
Een reactie posten