dinsdag 19 juli 2016

Israel verhoogt straf voor ontheiligen vlag

Palestijnen die vlaggen besmeuren of verbranden in Israel of bezet gebied, daar vond ik geen foto's van. Iets anders is kolonisten die de Palestijnse vlag beledigen. Zoals deze kolonisten van de nederzetting Beit El in 2014. 

De Israelische Knesset heeft dinsdag een wet aangenomen waarbij de straf voor het beledigen, ontheiligen of ''beledigend optreden'' jegens de Israelische vlag aanmerkelijk wordt verhoogd. De maximum straf was een jaar gevangenisstraf en/of een boete van 300 pond, een geldsoort die Israel al tientallen jaren geleden heeft afgeschaft. De nieuwe maximum straf is nu drie jaar gevangenisstraf en/of een boete van maximaal 58,400 pond, wat neerkomt of iets minder dan 15,000 euro.
De wet werd ingediend door David Amsalam van de Likud. Het was hem een doorn in het oog dat de straf voor het beledigen van de vlag van een bevriend land veel hoger was dan het beledigen van de nationale Israelische vlag. Daarop stond een maximum van drie jaar.
Er ging geen disccussie vooraf aan het aannemen van de wet. Een voorstel van Abdullah Abu Maaruf van de Verenigde (Arabische) Lijst, die voorstel de straf terug te brengen tot een gevangenisstraf van een dag en de boete af te schaffen was eerder al in een commissie verworpen.
De nieuwe wet kan gevolgen hebben voor Palestijnen in de bezette gebieden, alhoewel die zich zelden vergrijpen aan de Israelische vlag.Palestijnen buiten Israel doen dat echter wel vaak.

Geen opmerkingen:

Israelische beveiligers executeren 15-jarige na ''ramming'' aanval

Mohammed Younes   Minder dan een dag nadat twee politieagenten in Jeruzalem een gewond op de grond liggende verdachte hadden doodgeschoten ...