dinsdag 5 juli 2016

Israelisch rechts kritiseert beslissing 800 huizen in nederzettingen en 600 voor Palestijnen te bouwen

Minister Ze'ev Elkin: scherpe kritiek op bouw 600 woningen voor Arabieren. (Foto YNet)  

Israel heeft de bouw goedgekeurd van 600 wooneenheden in de Palestijnse stadswijk Beit Safafa van Oost Jeruzalem. Dat gebeurde meer dan een maand, nadat een rechtbank de ''bevriezing'' ophief van het plan hiervoor dat al drie jaar geleden was goedgekeurd, maar in het geheim door ongenoemdehooggeplaatste Israeli's was tegengehouden. De goedkeuring kwam overigens pas nadat  premier Benjamin Netanyahu en minister van Defensie Avigdor Lieberman de bouw hadden goedgekeurd van 800 huizen in nederzettingen in een rondom het bezette Oost Jeruzalem, en 42 nieuwe wooneenheden in the nederzetting Kiryat Arba bij Hebron. Deze goedkeuring betrof van 240 huizen in de nederzettingen Har Homa, Gilo en Ramot en 560 huizen in de nederzettingMa'ale Adumim.
De goedkeuring van deze 800 en 42 nieuwe huizen kwam als een antwoord op de aanslagen van de afgelopen week, maar niettemin was er allerwegen kritiek van rechtse Isaeli's. Minister van Onderwijs Naftali Bennett zei dat het ''te weinig en te laat de acties van dit moment te laat en te gering was om het om zich geen grijpende terrorisme te stoppen''. Hij voegde eraan toe dat de beslissing betreffende 42 nieuwe huizen in Kiryat Araba neerkwam op het ''recyclen'' van een beslissing van  anderhalf jaar geleden. Wat dat laatste betreft had hij overigens gelijk, want tot deze bouw was inderdaad anderhalf jaar geleden al besloten, maar het was er toen niet van gekomen, omdat geen enkele kandidaat zich had gemeld toen er een 'tender' voor aanbestedingen was uitgevaardigd.
Los van de kritiek van minister Bennett was er vooral scherpe kritiek op de beslissing om 600 huizen in Beit Safafa te gaan bouwen. Minister Ze'ev Elkin van Jeruzalem, zei tegen YNet: ''Wie ervoor wil waken dat er een Joodse meerderheid in Jeruzalem is, kan niet gaan bouwen voor alleen de Arabische bevolking. De 600 huizen in Beit Safafa komen eigenlijk in het Arabische gedeelte van de toekosmtige Givat Hamatos wijk. Je kan geen bouw voor de Arabische bevolking van Givat Hamatos goedkeuren zonder tegelijk bouw voor de Joden in dezelfde wijk goed te keuren. Ik doe een beroep op de premier om ook d ebouw van de wijk Givat Hamatos voor Joden goed te keuren. Jeruzlem heeft dringend meer dan 2.000 huizen nodig. De wijk Givat Hamatos is van strategisch belang voor de ontwikkeling van Jeruzalem, net zoals de wijk Har Homa dat indertijd was''. (Har Homa was oorspronkelijk de Arabische wijk Jabal Abu Ghoneim, AbuP.)  
De ministers Bennett en Elkin waren niet de enige critici. Ook de als ''gematigd'' beschouwde minister van Financiën, Moshe Kahlon, tevens voorman van de Kulanu (Wij allemaal) partij, zei: op een partijbijeenkomst dat ''de toekomst van de nederzettingen in Judea and Samaria niet zal worden bepaald door steek en schietpartijne, maar door onderhandelingen. Nu, meer dan ooit, moeten we de andere kant duidelijk maken dat  terreur niet zal leiden tot vertrek We hebben geen keus. We moeten bouwen en een heleboel bouwen." Kahlon voegde er aan toe dat dit vooral ook in Jeruzlem zou moeten gebeuren: ''In Jeruzalem is een stop op het bouwen omdat dat in ons belang zou zijn. Dat is een verkeerde theorie. Wij stoppen en zij hitsen op. Wij stoppen en zij moorden.''
En burgemeester Nir Barkat van Jeruzalem gaf als commentaar. ''Het is fout om het bouwen in Jeruzalem alleen toe te staan na een terreuraanval. We moeten altijd bouwen in Jeruzalem.''
Het 'Applied Research Institute - Jerusalem' (ARIJ), voegt aan het hele verhaal overigens de noot toe dat Israel sinds 1967 meer dan een derde van het land van de wijk Beit Safafa heeft onteigend ten bate van de nederzettingen Gilo, Har Homa, en Givat Hamatos. Door de bouw van deze  nederzettingen is Beit Safafa intussen zo goed als afgesloten geraakt van de Westoever.

Geen opmerkingen:

Israel is begonnen met de evacuatie van Oost-Rafah in verband met een aanval

                                                              (Foto Ma'an News) Israel is maandag begonnen met het geven van opdrachten ...