dinsdag 12 juli 2016

Vermoord meisje uit nederzetting op omstreden wijze herdacht op de Haram as Sharif

 Nationalisten verzamelen onderaan de Tempelberg. In het midden is duidelijk de roodharige rabbijn Yehuda Glick te herkennen, met recht naast hem minister van landbouw Uri Ariël. (Foto Haaretz)

Een grote grote groep ultranationalistische Joden heeft dinsdagmorgen deelgenomen aan een herdenking op de Haram as Sharif/Tempelberg in Jeruzalem voor het ruim een week geleden  vermoorde 13 jarige meisje Hallel Yaffa Ariël uit de nederzetting Kiryat Arba. De krant Haaretz zei dat een groep van minstens vijftig mensen de Tempelberg beklom. De Waqf, de islamitische stichting die de islamitische plaatsen onder haar beheer heeft, telde echter niet minder dan 285 Joodse bezoekers. Volgens getuigen kwamen die in groepen naar boven onder zware politiebewaking. De grootste groep telde 88 leden en was in gezelschap van  de commissaris van politie van Jeruzalem, Yoram Halevy, en andere hooggeplaatste politieautoriteiten.
Onder de genodigden, die zich beneden bij de Mughrabi ingang verzamelden, waren diverse politici, onder wie Yehuda Glick, voorman van organisaties die de Tempel willen herbouwen en de tempeldienst in ere herstellen, diens partijgenoot van Likud, Oren Hazan, plus Bezalel Smotrich (van de partij Het Joodse Huis) en zijn partijgenoot de minister van landbouw, Uri Ariël. De politici werden tegengehouden door de politie, in overeenkomst met een oekaze uit oktober verleden jaar van premier Netanyahu dat Knessetleden en leden van de regering de Haram as Sharif niet mogen betreden.
Minister Ariël, die een neef is van de vader van het vermoorde meisje Hallel, sprak zich hiertegen uit. Met een referentie naar de komende joodse vastendag van Tisha BeAv, ter herinnering aan de  vernietiging van de eerste en tweede tempels, zei hij dat ''we met Gods hulp dit jaar niet zullen hoeven te vasten'' (een toespeling op de hoop dat de regering de bouw van een derde tepel zal toestaan). En hij voegde eraan toe dat ''we de premier ondersteunen bij het nemen van de juiste beslissing en het toelaten van iedere Jood op de Tempelberg.''
De ouders van de vermoorde Hallel waren uiteraard eveneens present. Haar moeder riep dat de Mughrabi ingang naar haar dochter Hallelingang dient te worden hernoemd. En haar vader zei in een toespraakje, refererend aan de Tempelberg, dat ''de wereld dit hart nodig heeft. Anders zal er meer bloed worden vergoten. De wereld wacht op ons om het licht te brengen en de duisternis te verjagen.''
Haaretz meldde dat in weerwil van het verbod tot het verrichten van rituele handelingen door Joden op de Haram Sharif te horen was dat zegenspreuken werden gezegd, die werden gevolgd door een duidelijk ''amen''. De politie hield intussen Palestijnen op een afstand. Van Palestijnen uit Jeruzalem werden tijdelijk de pasjes ingenomen, Palestijnen van de Westoever werden tegengehouden en weggejaagd.
(Foto Ma'an)

2 opmerkingen:

ben zei

Eigenlijk verbaast mij de verrechtsing van politiek in Israël mij niet. Dit is al jaren gaande. Het krijgt alleen meer en meer vormen van raciale onverdraagzaamheid.

Gennadi zei

Wat heeft dit 'comment' te maken met de moord op Hallel Yaffa?

Israel heeft weinig moeite met 300+ projectielen, vier doden, 60 gewonden op de Westoever

Honderden probeerden zondag weer naar het noorden te gaan....(foto Ma'an News)  Iran stuurde zondagavond meer dan  300 drones, geladen m...