vrijdag 15 juli 2016

Israeli's verwonden donderdag en vrijdag 16 mensen met scherpe munitie

Tenminste 11 Palestijnen zijn donderdagavond gewond geraakt door scherpe munitie tijden rellen bij de Birzeit universiteit, die uitbraken nadat Israelische undercover soldaten een voormalig lid van het ''Islamitische Blok'' in de studentenvertegenwoordiging kwamen arresteren. Het Islamitische Blok, het grootste in de Studentenraad, is gelieerd aan Hamas.
Palestijnse en Israelische bronnen  meldden dat de militairen het vuur openden met scherp, nadat zij in Mazraa al-Gharbiye bij Ramallah de voormalige studentenvertegenwoordiger Tareq Rabie kwamen  oppakken en met stenen, lege flessen en molotovcocktails werden bekogeld. Palestijnse bronnen  meldden dat 11 studenten werden afgevoerd naar ziekenhuizen. Tien van hen hadden kogelwonden in armen of benen, één gewonde was getroffen in de maagstreek.
De universiteit van Bir Zeit is sinds oktober het doelwit van aanvallen van de Israelische bezetters geweest. Ongeveer 80 studenten zijn opgepakt en er is bij invallen begin 2016 apparatuur van de universiteit vernield en /of meegenomen. Mensenrechtenorganisaties hebben bovendien geklaagd dat meerdere vertegenwoordigers van het Islamitische Blok achter de tralies zijn verdwenen sinds het blok in 2015 de studentenverkiezingen won.
Vrijdag werden nog eens vier mensen door scherpe munitie gewond in het Aida-vluchtelingenkamp bij Bethlehem. Zij belandden allemaal in het ziekenhuis in Beit Jala. Een vijfde Palestijn werd door scherpe munitie in een been getroffen in het Bureij kamp in Gaza. Dat gebeurde tijdens een demonstratie tegen Israelische acties (Israel bombardeerde Gaza donderdag op een paar plaatsen). ook in het Shu'ajieh kamp bij Gaza-stad werd gedemonstreerd. 
Donderdag werd een jonge Palestijn neergeschoten door Israelische militairen, toen hij bij een checkpoint in Betlehem een ander Palestijn te hulp wilde komen die werd gearresteerd. Hij raakte lichtgewond. 
De familie van de 22-jarige Anwar Salah al-Salaimeh, die woensdag werd gedood in ar-Ram toen hij met twee vrienden in een auto  op weg naar de bakker was en niet op de hoogte was van de aanwezigheid van Isaelische troepen die daar een actie uitvoerden, hebben toegestaan dat er een  sectie op zijn lichaam wordt uitgevoerd, op voorwaarde dat er ook een Palestijnse arts bij aanwezig is. Volgens de advocaat Mohammed Mahmoud van de mensenrechtenorganisatie Adalah is bij een voorbereidend onderzoek aangetoond dat hij omkwam door drie schoten in de rug. Dat ontzenuwt het verhaal van de militairen dat Anwar Salaimeh een ''ramaanval'' zou hebben willen uitvoeren.

Geen opmerkingen:

Honger wordt acuut, maar de VS houden voor de derde keer een bestand in Gaza tegen

Met moeite is nog een vrachtauto te onderscheiden. (Foto Arab48) De VS hebben een zware verantwoordelijkheid op zich geladen door dinsdag vo...