woensdag 27 juli 2016

Israel sloopt op eén dag 20 huizen en vier andere structuren

 File voor het Qalandiya checkpoint in de avondschemering.

Updated. Israelische militairen, gemeentewerkers en bulldozers hebben dinsdagmorgen in Qalandiya, een deel van Jeruzalem, volgens de Israelische krant Haaretz niet minder dan 20 huizen met de grond gelijk gemaakt. Eerder meldden het persbureau WAFA dat er 11 en  Ma'an News dat er 12 huizen zouden zijn gesloopt. Maar volgens Haaretz kwamen de ploegen later op de ochtend terug om het karwei af te maken.  
Dezelfde ochtend werden in het dorp/wijk van Jeruzalem Issawiya ook vier andere bouwsels vernield. Daarbij ging het om een huis in aanbouw, een garage en twee muren. Het huis in aanbouw was van Salah Abd al-Nabi Mahmoud, de garage van Haitham Mustafa, en de twee muren behoorden toe aan de families Mustafa en Bujeh.
In Qalandiya ging het om huizen die te dicht bij de ''Muur'' stonden en die al eerder een slooporder hadden ontvangen, op grond  van het feit dat zij ook geen bouwvergunning hadden. Eigenaar Hassan Salameh van een huis van twee verdiepingen waarin hij en zijn boers met hun families woonde (in totaal zeven families) vertelde echter dat de slooporder pas maandagochtend, dat wil zeggen minder dan 12 uur van tevoren, op de deur was bevestigd.
(In Qalandiya heeft nagenoeg geen enkel huis een bouwvergunning. Die vergunningen worden als zij worden aangevraagd ook niet verleend. Het gebied behoort namelijk tot ''Area C'' van de Westoever waar Israel de scepter zwaait. Daar worden alleen bouwvergunningen  verleend aan nederzettingen).  
Volgens sommigen ging het om de omvangrijkste sloopactie ooit. Ahmed Subalaban van de NGO Ir Amim, die tot nog toe tevergeefs probeert gelijke rechten voor Palestijnen en Joden in Jeruzalem voor elkaar te krijgen, zei dat hij al 20 jaar meeloopt en nog nooit zoiets had gezien. Tot nu toe ging het hoogsten om vier of vijf huizen in één keer, zei hij.
 Huiseigenaar Salameh zei dat de inwoners geen tijd hadden hadden gekregen om hun bezittingen in veiligheid te brengen, zodat ook hun meubilair was vernield. Maar dat werd bestreden door een belastingambtenaar die zei persoonlijk een ijskast en schoenen in veiligheid te hebben gebracht. Volgens Salameh ging het bij de huizen vooral om bezittingen van mensen die vroeger in Jeruzalem woonden en de grond of huizen in eigendom hadden,  maar nadat de ''Muur'' was gebouwd en  zij aan de andere kant terecht waren gekomen, niet door hadden gehad dat ze nu ineens bouwvergunningen hadden moeten aanvragen (waarvan het overigens onwaarschijnlijk zou zijn geweest dat ze die ooit hadden gekregen,AbuP.). 
Inwoners van Qalandiya probeerden met het vormen van een linie rond de te slopen huizen de afbraak te voorkomen, Daarbij braken onlusten uit, zoals wel vaker als Israel huizen sloopt. De troepen beantwoordden dat met het afschieten van traangas, stungranaten, ''rubberkogels'' (met rubber overtrokken stalen cylinders) en ''sponskogels'' (kogels met een plastic sponzen kop).  Palestijnse medische kringen vertelden Ma'an dat er zeven gewonden vielen. Ook werden er journalisten aangevallen door de Israeli's. Eén van hen behoorde tot de gewonden.
Cijfers die de VN in april bekendmaakte geven aan dat het aantal gesloopte structuren dit jaar het viervoudige is van dat van verleden jaar. Zo'n 588 huizen en andere structuren zijn dit jaar gesloopt tussen het begin van het jaar en begin april Daarbij werden 808 mensen dakloos en raakten meer dan 1.000 mensen structuren kwijt waarop (mede) hun inkomen was gebaseerd.

Geen opmerkingen:

Israel is begonnen met de evacuatie van Oost-Rafah in verband met een aanval

                                                              (Foto Ma'an News) Israel is maandag begonnen met het geven van opdrachten ...