woensdag 27 juli 2016

Israelische leger vermoordt Palestijn die begin juli kolonistenrabbijn doodde

Dit is er over van het huis waar Mohammed al Faqih zich verborgen hield. (Foto Ma'an) 

Het Israelische leger heeft dinsdagnacht de 29 jarige Palestijn Mohammed al Faqih vermoord door het huis waarin hij zich schuilhield eerst te te bombarderen en vervolgens door een bulldozer van het leger grondig te verwoesten. Eén en ander ging volgens wat het Israelische leger de ''pressure cooker'' methode noemt, een methode om mensen te arresteren die in nagenoeg alle gevallen eindigt met de dood van de arrestant.
 Faqih werd gezocht omdat hij ervan verdacht werd de schutter te zijn die op 1 juli vanuit een rijdende auto het vuur opende op rabbijn Michael Mark uit de nederzetting Otniel en diens familie. De rabbijn zelf werd daarbij gedood, zijn vrouw zeer ernstig gewond en een dochter licht gewond.
Faqih  had zich sindsdien schuil gehouden en werd gelokaliseerd in een huis in Surif, een dorp ten noorden van Hebron. Troepen omsingelden dinsdagavond het huis. Volgens hen beschoot Faqih hen, waarop het leger het vuur op het huis opende met anti tankgranaten. Daarna werd het  huis door een bulldozer uit elkaar getrokken. Getuigen zeiden het lichaam van Faqih gezien te hebben in de ''schep'' van de bulldozer.  In het verwoeste huis werd volgens het leger ook een kalashnikov en een zelfgemaakte granaat aangetroffen.
De belegering duurde in totaal zes uur. Tijdens de gebeurtenissen braken onlusten uit. Vijf Palestijnen raakten gewond door ''rubberkogels''. Een vrouw raakte tijdesn de verwoesting ban het huis lichtgewond en kwam in het ziekenhuis terecht. Verder werden vier mensen gearresteerd, volgens inwoners van Surif:  Muhammed Ali al Heeh, de eigenaar van het verwoeste huis waarin Faqih zich had schuil gehouden, diens vrouw Diyaa Khalid al Ghneimat, de moeder van al Heeh en Ahmad Ibrahim al-Hur. 
Mohammed al Faqih was afkomstig uit de plaats Dura bij Hebrorn. Daar werd uit protest tegen de moord op hem woensdag een algemene staking uitgeroepen, waarbij winkels dicht gingen en organisaties hun deuren sloten. 
De Israelische krant Haaretz vult aan dat Faqih, (wiens naam zoals vaker bij Arabische namen fout wordt gespeld) in het verleden in een Israelische gevangenis heeft gezeten wegens betrokkenheid bij de Islamitische jihad. Tijdens die gevangenschap zou hij zich bekeerd hebben tot een aanhanger van Hamas. Bij de schietpartij op de kolonistenrabbijn Mark zou hij in een auto hebben gezeten die werd bestuurd door Mohammed Omaireh uit Dura, een lid van de Nationale Veieligheidstroepen van de Palestijnse Autoriteit. De 38jarige Omaireh werd enkele dagen na de aanslag opgepakt, de auto werd in beslag genomen, evenals het wapen waarmee geschoten was. Ook Faqihs broer Sahjid en diens neef Muaz werden later gearresteerd wegens het helpen verbergen van Muhammed Faqih en diens wapen.
De Israelische veiligheidsdienst Shin Bet begon een wekenlange klopjacht, na de aanval  op de rabbijn uit Otniel en diens familie, die plaatsvond nadat een dag eerder een 13 jarig meisje was vermoord in de nederzetting Kiryat Arba, en een paar uur eerder in Hebron een 27jarige Palestijnse vrouw was doodgeschoten. Zowel de aanvaller van het 13 jarige meisje als de in Hebron gedode vrouw kwamen uit het dorp Bani Naim. Daarom werd aanvankelijk gedacht dat de aanvaller van de familie Mark ook in Bani Naim moest worden gezocht. De klopjacht vond overigen plaats in een periode waarop op draconische wijze het hele district Hebron volledig van de buitenwereld was (ennog steeds is) afgesloten met alle (economische) gevolgen van dien. Het gaat daarbij om een maatregel die 900.000 mensen van hun bewegingsvrijheid berooft. Misschien is het onnodig om het erbij te zeggen, maar zo'n collectieve strafmaatregel is volgens internationale wetgeving een oorlogsmisdaad.

1 opmerking:

inke zei

Heeft Israël zich ooit ook maar een moment druk hoeven te maken over de consequenties van hun oorlogsmisdaden? Welnee. En de doodstraf wordt ook zonder wet, rechtspraak of proces gewoon uitgevoerd. Hoewel die eer alleen te beurt valt aan Palestijnen, natuurlijk.

Israel is begonnen met de evacuatie van Oost-Rafah in verband met een aanval

                                                              (Foto Ma'an News) Israel is maandag begonnen met het geven van opdrachten ...