maandag 25 juli 2016

Hoe belangrijk was het bezoek van een Saudische oud generaal aan Israel?

De foto is genomen in de Knesset. De Saudische generaal (b.d.) Anwar 'Ashqi staat erop met enkele delegatieleden die een ontmoeting hebben met leden van het Israelische parlement. De ontmoeting was georganiseerd door Esawi Freige van de Meretz partij.
De Saudische generaal Ashqi, wiens naam toepasselijk (?) ''passie'' betekent, had eerder, vrijdag, ontmoetingen met Dore Gold, de secrtaris generaal van het Israelische ministerie van Buitenlandse Zaken, en generaal Yoav Mordechai, de ''Coordinator van Regeringsactiviteiten in de Gebieden'', en o ja, ook in Ramallah met president Abbas van de Palestijnse Autoriteit.
Was het belangrijk, dit Saudische bezoek?
In zekere zin wel, het kon namelijk onmogelijk plaatshebben zonder toestemming van heel hoog in de Saudische hiërarchie, te weten  het Saudische koningshuis zelf. Het was een soort proefballonnetje. Om te zien hoe het Arabische publiek zou reageren op de politiek van toenadering tussen Israel en de conservatieve Arabische staten. Iets waar de Israelische premier Netanyahu erg voor is, en waar Egypte en de Saudi's ook wel wat voor lijken te voelen.
En hoe pakte het uit? Volgens blogger Asa'ad Abu Khalil (ik zelf heb het niet zo gevolgd) was de stemming buitengewoon anti in Saudi Arabië. Zelfs pro regeringsjournalisten als Kashoggi keurden het af, zonder overigens het regime af te vallen. Ook elders in de Golf was er kritiek, zelfs van regerende vorstenhuizen.
In Israel was men over het algemeen verheugd. Dat blijkt wel uit de naïeve reactie van de linkse Meretzpartij die hielp de visite te laten slagen. Alleen het communistische Hadash, (onderdeel van de Verenigde Arabische lijst), kwam met een  negatief communiqué, waarin werd gezegd dat het bezoek plaatsvond onder het voorwendsel een dialoog te starten over het Arabische vredesinitiatief  van 2002, maar in werkelijkheid om naar ''normalisatie'' te streven en de rechten van de Palestijnen te verkwanselen. Hadash gaf dezelfde soort kritiek naar aanleiding van  het recente bezoek van de Egyptische minister Shoukri.
Maar terugkomende op de vraag: was het van belang, het bezoek van de Saudische ex generaal? Te oordelen naar de reacties in Saudi Arabië en de Golf zelf zou je zeggen: nee, de tijd is niet rijp voor toenadering en normalisatie zonder dat er aan Israelische kant iets tegenover staat.

Geen opmerkingen:

Israel opent het vuur op wachtenden op voedsel: ruim 100 doden en 726 gewonden

                                                                      Foto van X Het Israelische leger heeft donderdagmorgen een nieuw en ni...