zaterdag 16 juli 2016

Hamas wil deelnemen aan lokale verkiezingen

De Hamas beweging heeft vrijdag aangekondigd dat zij zal deelnemen aan de plaatselijke verkiezingen voor gemeenteraden en dergelijke die zullen worden gehouden in oktober. Als dit werkelijk doorgaat is het de eerste keer in tien jaar dat Hamas en Fatah samen deelnemen aan verkiezingen. Hamas boycotte de plaatselijke verkiezingen van 2012, en zorgde dat in Gaza Fatah was uitgesloten uit onmin met de aanpak van de Fatah beweging. Dat het dit keer wel zal lukken lijkt onwaarschijnlijk.
De laatste keer dat beide bewegingen deelnamen was in 2006. Dat waren de laatste algemene verkiezingen in Palestina, die werden gewonnen door Hamas.
De coalitie-regering die toen werd gevormd werd geboycot door Israel en Fatah pleegde met behulp van de Amerikaanse CIA een jaar later een mislukte coup in Gaza die leidde tot de splitsing die nog steeds een feit is.
De Palestijnse Autoriteit die wordt gedomineerd door Fatah maakte vorig maand het besluit bekend dat de plaatselijke verkiezingen gehouden zullen worden in oktober. Hamas en Fatah sloten in 2014 een verzoeningsakkoord, maar dat is nooit echt in praktijk gebracht.

Geen opmerkingen:

Israel heeft weinig moeite met 300+ projectielen, vier doden, 60 gewonden op de Westoever

Honderden probeerden zondag weer naar het noorden te gaan....(foto Ma'an News)  Iran stuurde zondagavond meer dan  300 drones, geladen m...