maandag 11 juli 2016

Voor het eerst sinds negen jaar bezoekt een Egyptische minister van BuZa weer Israel

Netanyahu schudt voor de fotografen de hand van de bezoekende Egyptische minister Samih al-Shukri. 

 De Egyptische  minister van Buitenlandse Zaken Samih al-Shukri heeft zondag een bezoek gebracht aan premier Benjamin Netanyahu in Israel. Het was het eerste bezoek van een Egyptische minister aan Israel in negen jaar. Het grootste belang ervan was dat het aangeeft dat de banden tussen de twee landen weer op een wat hartelijker plan zijn beland sinds president Abdel Fatah el Sisi de Egyptische politiestaat in ere heeft hersteld.
De Egyptische site Mada Masr schreef dat het grote publiek in Egypte weliswaar vijandig tegenover Israel is gebleven, maar dat de kilte die intrad na de Arabische Lente op het officiële vlak is gladgestreken. De Israelische ambassade in Cairo is in september 2015 weer open gegaan, na sinds 2011 vier jaar gesloten te zijn geweest na demonstraties en een inbraak in de ambassade. En de Egyptische ambassadeur in Israel keerde terug in januari 2016, na in 2012 door de toenmalige president Morsi te zijn teruggeroepen uit protest tegen een Israelisch offensief in Gaza.

Het bezoek van minister Shukri volgde op uitspraken van president Sisi eerder dit jaar dat hij het Parijse initiatief steunt om tegen het eind van het jaar een vredesconferentie bijeen te roepen en dat hij staat achter toenadering tussen Israel en de Arabische landen op basis van het Arabische vredesplan van 2002.
Die toenadering en de uitspraken van El Sisi kwamen overigens na voorwerk van Tony Blair, de vroegere  Britse premier, die nog goede contacten heeft met de huidige Israelische regering, en die intussen  adviseur van Sisi is geworden.
Het bezoek van Shukri kwam tot stand nadat een  persoonlijke afgezant van premier Netanyahu, Isaac Molcho, enkele weken achtereen op en neer naar Cairo is gereisd om de weg te bereiden, zo meldde de krant Haaretz. De Egyptische minister bracht echter eerst, twee weken geleden, een bezoek aan de Palestijnse president Mahmoud Abbas in Ramallah. Premier Netanyahu noemde het gesprek met Shukri zondag, nog voordat de minister was aangekomen, niettemin ''een bewijs  voor de verandering in de relaties tussen Israel en Egypte, zoals al-Sisi’s belangrijke oproep het vredesproces te bevorderen met zowel de Palestijnen als de Arabische landen''.
Haaretz meldde ook dat Shukri tijdens het gesprek met Netanyahu heeft aangeboden dat Egypte als gastheer kan optreden bij eventuele besprekingen tussen Israel en de Palstijnen om ''vertrouwenwekkende maatregelen'' te bedenken teneinde de, de laatste maanden sterk verslechterde sfeer te verbeteren. Egyptische en Jordaanse functionarissen zouden daar dan behulpzaam bij kunnen zijn. Het idee voor zo'n gesprek zou geboren zijn toen Shukri in Ramallah sprak met Abbas. Netanyahu, zo meldde de krant, zou er bij Egypte op hebben aangedrongen de zaak van de twee Israelische mannen en twee dode lichamen in handen van Hamas aanhangig te maken. De sfeer tijdens het gesprek was goed, meldde Haaretz. Israelische en Westerse officials prezen de Egyptische bereidheid om openlijk de verbeterend relatie met Israel aan de buitenwereld te tonen, aldus de krant.

Geen opmerkingen:

Israel heeft weinig moeite met 300+ projectielen, vier doden, 60 gewonden op de Westoever

Honderden probeerden zondag weer naar het noorden te gaan....(foto Ma'an News)  Iran stuurde zondagavond meer dan  300 drones, geladen m...