vrijdag 1 juli 2016

Israeli's doden twee Palestijnen, één na een aanslag in Netanya

Militairen in Hebron die de ''terroriste'' (The Jerusalem Post) doodschoten. 

Israelische militairen hebben vrijdagmorgen in Hebron bij een checkpoint bij de Ibrahimi moskee een 27 jarige vrouw doodgeschoten die een mes zou hebben getoond. De avond ervoor schoot een gewapende burger in Netanya een 46-jarige man uit Tulkaram dood, nadat deze twee Israeli's had aangevallen en met een mes had verwond. De incidenten van de afgelopen  maanden, die in april/mei vrijwel waren gestopt en waarbij meer dan 220 Palestijnen en rond de 30 Israeli's het leveren verloren, zijn  weer terug. Dit waren het tweede en derde incident in twee dagen,  nadat een Palestijnse jongen donderdagmorgen een 13-jarig meisje doodstak in haar slaapkamer in de nederzetting Kiryat Arba.
De vrouw die bij de Ibrahimi moskee in Hebron werd doodgeschoten was de 27-jarige Sara Tarayra uit het dorp Bani Naim bij Hebron, hetzelfde dorp waar ook de aanvaller van het gedode 13 jarige meisje uit Kiryat Araba vandaan kwam. Bani Naim is sinds donderdag, als collectieve strafmaatregel (collectieve straffen zijn onder de Code van Genève verboden, maar Israel trekt zich daar nooit wat van aan en Israels bondgenoten de VS en de EU maken er geen punt van) , in zijn geheel volledig van de buitenwereld afgegrendeld. Alleen dringende humanitair zaken worden nog doorgelaten. Het is niet duidelijk hoe Sara Hajaj desondanks in Hebron terecht kwam. 
De man die in Netanya (Israel binnen de Groene Lijn) werd doodgeschoten was de 46-jarige (sommige Israelische kranten spreken van de 40 jarige) Wael Abu Saleh uit Tulkaram op de Westoever. Hij verwondde een orthodoxe man van in de 40 en een 62-jarige vrouw met messteken in de borst. Beiden raakten matig ernstig gewond. Een voorbijganger die gewapend was schoot de man dood voordat er politie arriveerde. In Israel roept zulk gedrag geen verdere vragen op. De Isareelsich politie arresteerde later een 30 jarige man uit Haifa, die de dader een lift zou hebben gegeven. Het was vooralsnog niet duidelijk of deze man een Palestijn was.

Geen opmerkingen:

''Israel comitted war crimes and crimes against humanitarian law in Gaza''

  Israeli authorities are responsible for war crimes and crimes against humanity committed during the military operations and attacks on Gaz...