woensdag 20 juli 2016

Israelische Knesset stemt voor wet die uitzetting Arabische leden mogelijk maakt


Leden van de (Arabische) Verenigde Lijst in de Knesset. 

Het Israelische parlement, de Knesset, heeft dinsdagavond na een stormachtig debat een wet aangenomen die het mogelijk maakt parlementariërs uit het parlement te gooien.  Officieel is het de ''Schorsings wet'', maar onofficieel is het duidelijk dat de wet vooral gericht is tegen Arabische (Palestijnse) parlementsleden. Zij kreeg 62 stemmen tegen 45. 
Volgens de wet kan een parlementslid worden gewipt voor racisme, en steun voor gewapende strijd tegen de staat. Om het lid daadwerkelijk te verwijderen is de steun nodig van 90 van zijn/haar collega's. En om de procedure te starten zijn 70 Knessetleden nodig, waarvan 10 van de ''oppositie''. (In de originele versie waren 61 leden nodig en werd niets gezegd over oppositie. De wet, die maandagavond in de Justitiecommissie haar uiteindelijke vorm kreeg, is dus iets minder anti-democratisch gemaakt).
De leden van de (Arabische) Verenigde Lijst hebben aangekondigd dat ze de wet zullen aanvechten voor het hooggerechtshof. De fractievoorzitter van de Lijst, Ayman Odeh, zei maandag dat de wet niets anders was dat de laatste stap van Netanyahu in zijn opzet om de de Palestijnse oppositie en kritiek op Israel de mond te snoeren.''Netanyahu wil niet dat Arabieren stemmen, hij wil niet dat we een legitieme politieke macht vormen. Dat is waarom hij systematisch stemming maakt tegen het Arabische publiek en haar gekozen vertegenwoordigers,'' zei Odeh.
Deze wet schiet niet allen de boodschap neer, maar ook de boodschapper,'' betoogde  Yousef Jabareen van de Verenigde Lijst. “De voorstanders van de wet zijn erop uit Arabische parlementsleden weg te werken met de bedoeling hen en hun ideeën die ze onverdraaglijk vinden, tot zwijgen te brengen. Dit is niet alleen een aanval op de afgevaardigden die met verwijdering te maken kunnen krijgen, maar ook op de mensen die op hen hebben gestemd. Op die manier worden tienduizenden geldige stemmen dan ongeldig gemaakt, '' aldus Jabareen.
Maar Nissan Slomiansky van Bayit HaYehudi, de voorzitter van de Commmissie van Justitie, die de wet presenteerde, zei dat ”de Knesset niet langer een sluier voor terrorisme en racisme zal zijn. Leden van de Knesset die door de staat worden betaald, kunnen hem niet langer gebruiken om de fundamenten ervan te ondermijnen. '' Hij werd bijgevallen door premier Benjamin Netanyahu, die zich op Facebook toonde blij te zijn met de wet die een einde maakt ''aan absurditeit. Zij die terrorisme steunen tegen de staat Israel horen niet thuis in Israels Knesset,'' schreef de premier. ''En zoals alle democratieën in de wereld heeft Israel de plicht zichzelf te beschermen.''
Isaac Herzog van de Arbeidpartij daarentege noemde de wet een "zwarte vlek op het gezicht van Israel. Deze van haat vervulde regering is bezig de kloof te verdiepen die Israel meer dan een vijand van buiten bedreigt, aldus de oppositieleider.'' En Ma'an News citeerde een advocaat van ACRI, de beweging voor de burgerrechten in Israel, Debbie Gild-Hayo die zei dat de wet ''precies de bouwstenen van de democratie schaadt, te weten het recht op vrije meningsuiting, het recht om te kiezen en gekozen te worden en het recht om vertegenwoordigd te worden. Arabische parlementsleden wier opmerkingen niet populair zijn bij de politieke meerderheid zullen de eersten zijn die door de wet getroffen worden,'' zei ze. ''Maar de wet kan uiteindelijk iedereen treffen.''
Plannen voor de wet waren al eerder, maar zij wonnen aan momentum door de opmerkingen van Haneen Zoabi van de Gezamenlijke Lijst, tijdens het recente debat over de verzoening met Turkije, waarin zij de militairen die Turken aan boord van het schip de Mavi Marmara doodden ''moordenaars noemde. Zij werd toen uit de Knessetzaal verwijderd en Netanyahu vroeg daarna om actie om haar voorgoed te verwijderen.
Minister Zeev Elkin van Jeruzalem (Likud) zei vanaf het spreekgestoelte, naar aanleiding van wie tegen de wet was, dat ''het vandaag duidelijk is geworden dat de Arbeidpartij en Yesh Atid voor Haneen Zoabi van de Verenigde Lijst werken. Jullie zouden je moeten schamen.''
De wet komt een week nadat de Knesset de antidemocratische wet aannam die NGO's (vooral mensenrechtenorganisaties) gebood op hun briefpapier en alle andere uitingen duidelijk leesbaar en zichtbaar kenbaar te maken dat ze door het buitenland betaald worden, als hun subsidies voor meer dan de helft van buiten Israel komen. Ook komt de wet een paar dagen nadat de straf op het bezoedelen of beledigen van de Israelische vlag aanmerkelijk was opgehoogd. De democratie in Israel werkt werkelijk op volle toeren.

5 opmerkingen:

frans zei

Is Netanyahu een broertje van Erdogan? Ik zie verrassende overeenkomsten. Het wordt steeds droever.

Elisabeth zei

Frans, geen wonder dat ze het de laatste tijd steeds beter met elkaar kunnen vinden.

Sonja zei

Arabische leden? Uit Arabië? Waarom de zionisten napraten? Het zijn gewoon Palestijnen. Zionisten noemen Palestijnen 'Arabieren' om daarmee hun bestaan te ontkennen. Etnische zuivering gebeurt ook in de taal.

Abu Pessoptimist zei

Sonja,
Dit een oude discussie. Kijk naar de uitspraak van Ayman Odeh die ik citeer en je ziet dat hij, in navolging van het Israelische gebruik (?), de twee termen door elkaar gebruikt. Ik wilde niet royalistischer dan de koning zijn, om het zo te zeggen.

Gennadi zei

Ja Abu. Voor de echte antisemieten ben jij toch niet antisemietisch genoeg. Spijtig.

Israel heeft weinig moeite met 300+ projectielen, vier doden, 60 gewonden op de Westoever

Honderden probeerden zondag weer naar het noorden te gaan....(foto Ma'an News)  Iran stuurde zondagavond meer dan  300 drones, geladen m...