vrijdag 29 juli 2016

B'tselem: Israel zet weer kinderen vast onder administratieve detentie, voor het eerst sind 2011

Voor het eerst sinds 2011 houdt Israel weer minderjarigen in administatieve detentie. Dat meldt de mensenrechtenorganisatie B'tselem op basis van gegeven van de Israelische Gevangenisautoriteit (IPS). Administratieve detentie is een vorm van gevangenisstraf zonder aanklacht en zonder proces. Het is een administratieve maatregel waartegen geen verweer mogelijk is. 
 (Foto AFP)

Volgens B'tselem was de maatregel sinds december 2011 niet ingezet tegen minderjarigen, maar is dat veranderd sinds de toename van de onrust in september/oktober 2015. In oktober 2015 begon Israel er weer mee. In die maand oktober waren er vier gevallen, sindsdien is het aantal toegenomen. In april 201 waren het er 13, cijfers over mei zijn nog niet geleverd door de IPS, maar in juni waren het er acht.

De toename gaat overigens gepaard aan een algehele toename van het aantal gevallen van administratieve detentie, in weerwil van Israelische toezeggingen, onder meer na de massale hongerstaking van 2012, om het te beperken tot een absoluut minimum. Het aantal is sindsdien ongeveer verdrievoudigd en bedraagt nu een 700 gevallen, 10 procent van het totaal aantal gevangen Palestijnen, een aantal dat overigens ook flink is toegenomen sinds afgelopen oktober.
Volgens internationale wetgeving is administratieve detentie overigens domweg onwettig, tenzij in acute noodsituaties.

Geen opmerkingen:

Israel is begonnen met de evacuatie van Oost-Rafah in verband met een aanval

                                                              (Foto Ma'an News) Israel is maandag begonnen met het geven van opdrachten ...