maandag 18 december 2023

HRW: uithongeren is een oorlogsmisdaad en bezorgdheid over gevangen Gazanen

Mensen in de rij voor een gebombardeerde bakkerij op zoek naar brood. 
De Israelische regering gebruikt de uithongering van burgers als een methode om oorlog te voeren in de Gaza-strook, wat neerkomt op een oorlogsmisdaad. Dat meldt Human Rights Watch (HRW) in een maandag verschenen rapport. De Israelische strijdkrachten blokkeren stelselmatig de levering van voedsel, water en brandstof, terwijl ze opzettelijk de humanitaire hulpverlening tegenhouden en klaarblijkelijk landbouwgebied verwoesten en de burgerbevolking zaken onthouden die onontbeerlijk zijn voor hun overleving. Sinds de aanval van Hamas op 7 oktober hebben hoge Israelische functionarissen onder wie minister van Defensie Yoav Gallant, de minister van Veiligheid Itamar Ben Gvir, en minister van Energie Israel Katz publiekelijk gezegd dat ze de bevolking van Gaza voedsel, water en brandstof wilden onthouden, wat daadwerkelijk in praktijk werd gebracht door de Israelische strijdkrachten. Andere Israelische kopstukken zeiden dat humanitaire hulp voor Gaza afhing van het vrijlaten van de gijzelaars die Hamas had gemaakt of van de vernietiging van Hamas.

Israel heeft deze politiek twee maanden volgehouden, aldus Omar Shakir, de directeur voor Israel en Palestina van HRW en hij vindt het tijd dat wereldleiders zich ertegen uitspreken. HRW interviewde een aantal mensen die klaagden over exorbitante prijzen, dagenlange zoektochten, de onmogelijkheid om zuiver water te vinden en de lege winkels. Het World Food Program meldde op 6 december dat twee van de drie huishouden op zijn minst een dag zonder eten had gezeten. 

De Internationale Humanitaire Wet, of de wetten omtrent de oorlogsvoering, verbieden het uithongeren van burgers als een methode om oorlog te voeren. Het Statuut van Rome van het Internationale Strafhof noemt het een oorlogsmisdaad om ''met opzet burgers uit te hongeren door hen de zaken te onthouden die nodig zijn om hen in leven te houden alsmede hulpverlening aan hen tegen te houden''. En de opzet kan worden afgeleid uit de uitlatingen van de aanvallers, maar ook uit de omstandigheden van de militaire campagne. De 16 jaar bestaande blokkade van Gaza komt neer op collectief straffen eveneens een oorlogsmisdaad. En als de bezettingsmacht heeft Israel onder de Vierde Geneefse Conventie de plicht om te zorgen voor voedsel en medische voorzieningen voor de bevolking. Israel heeft daarentegen bakkerijen gebombardeerd, evenals graanmolens, terwijl de intensieve bombardementen gekoppeld met schaarste aan water en brandstof volgens Oxfam landbouw vrijwel onmogelijk hebben gemaakt en de veestapel eveneens wordt uitgehongerd door gebrek aan water en voer. 

Haneen al-Qashtane
Het HRW-rapport verscheen tegen de achtergrond van verslagen van  zeer heftige bombardementen,  Zo werden zondag tenminste 100 personen afgeslacht door zware bombardementen in Jabalya in Noord-Gaza, waarbij een gelijk aantal onder het puin verdween. In Jabalya al-Balad  werden 30 mensen gedood. Bij verschillende bombardementen in het Nusseirat-kamp op Midden-Gaza vielen tenminste 25 slachtoffers. Bij één van deze aanvallen werd de journaliste Haneen Ali al-Qashtane gedood, evenals trouwens haar familie, als 95ste journalist of media-werker in deze veldtocht. Bij een bombardement van het Nasser medische complex in Khan Younis werden een bejaarde patiënte en een 13-jarig meisje gedood een groot gedeelte van het complex verwoest. Dit verhaal sloot aan bij de bestorming van het Kamal Adwan-ziekenhuis in Noord-Gaza, waar tientallen mensen bij waren omgekomen en de situatie van het Shifa-hospitaal dat zonder medicamenten en met een uiterst kleine staf nog eerste hulp biedt aan tientallen patiënten. 

Israel maakte bekend dat er weer vijf soldaten zij gesneuveld, hun verliescijfer is nu 127. Er waren ook diverse tunnels ontdekt, meldden de kranten. Intussen wordt allerwegen nagedacht over een oplossing van de dreiging die uitgaat van de Houthi's in Jemen, die aal verschillende schepen hebben aangevallen de de Straat van Mandeb. Rederijen overwegen om te gaan omvaren via Kaap de Goede Hoop (een 10 dagen langer dan door het Suez-kanaal), en diverse oorlogsschepen zijn naar de Rode Zee gestuurd. Op de Westoever werden vier Palestijnen doodgeschoten in het Faraa-kamp bij Tunas, te weten Rashed al-Aydi (17), Mohammed Milhem (17) en diens broer Hikmat (24) en Yazan Khatib. De eerste kreeg een schot in de borst, de andere drie werden door het hoofd geschoten tijdens een razzia die erop gericht was reacties uit te lokken, volgens ooggetuigen.  Het aantal slachtoffers na 7 oktober staat nu op 299.

Speciale aandacht werd gevraagd  voor de mensen die Israel in Gaza heeft opgepakt en die in een kamp in Be'er Sheba, het Sde Teman-kamp, zouden zitten volgens een artikel dat maandag in Haaretz werd gepubliceerd. De omstandigheden in het kamp zouden slecht zijn en volgens het artikel zijn ook diverse gevangenen overleden, mogelijk tijdens of na ondervragingen.  De Commissie voor (Ex)-gevangenen en de Vereniging van Gevangenen hebben een beroep gedaan op het internationale organisaties om druk op Israel uit te oefenen aangezien vragen aan het Rode Kruis over het aantal en de situatie van de gevangenen niet werden beantwoord. Israel heeft wel foto's gepubliceerd van half ontklede mannen die werden afgevoerd en waarvan werd beweerd dat het ''terroristen van Hamas'' waren, maar dat was alles. De berichten werden afgedaan als onzin, omdat veel mensen gezichten van gevangenen herkenden als van buurtgenoten en dergelijke en omdat Hamas had gezegd dat er geen strijders waren opgepakt, maar nu waren er ook verhalen van mensen die waren vrijgelaten en die gruwelijke verhalen vertelden over ondervragingen en martelingen, terwijl er ook sterfgevallen waren geweest. 

Geen opmerkingen:

Honger wordt acuut, maar de VS houden voor de derde keer een bestand in Gaza tegen

Met moeite is nog een vrachtauto te onderscheiden. (Foto Arab48) De VS hebben een zware verantwoordelijkheid op zich geladen door dinsdag vo...