Mensen in de rij voor een gebombardeerde bakkerij op zoek naar brood. |
Israel heeft deze politiek twee maanden volgehouden, aldus Omar Shakir, de directeur voor Israel en Palestina van HRW en hij vindt het tijd dat wereldleiders zich ertegen uitspreken. HRW interviewde een aantal mensen die klaagden over exorbitante prijzen, dagenlange zoektochten, de onmogelijkheid om zuiver water te vinden en de lege winkels. Het World Food Program meldde op 6 december dat twee van de drie huishouden op zijn minst een dag zonder eten had gezeten.
De Internationale Humanitaire Wet, of de wetten omtrent de oorlogsvoering, verbieden het uithongeren van burgers als een methode om oorlog te voeren. Het Statuut van Rome van het Internationale Strafhof noemt het een oorlogsmisdaad om ''met opzet burgers uit te hongeren door hen de zaken te onthouden die nodig zijn om hen in leven te houden alsmede hulpverlening aan hen tegen te houden''. En de opzet kan worden afgeleid uit de uitlatingen van de aanvallers, maar ook uit de omstandigheden van de militaire campagne. De 16 jaar bestaande blokkade van Gaza komt neer op collectief straffen eveneens een oorlogsmisdaad. En als de bezettingsmacht heeft Israel onder de Vierde Geneefse Conventie de plicht om te zorgen voor voedsel en medische voorzieningen voor de bevolking. Israel heeft daarentegen bakkerijen gebombardeerd, evenals graanmolens, terwijl de intensieve bombardementen gekoppeld met schaarste aan water en brandstof volgens Oxfam landbouw vrijwel onmogelijk hebben gemaakt en de veestapel eveneens wordt uitgehongerd door gebrek aan water en voer.
Haneen al-Qashtane |
Israel maakte bekend dat er weer vijf soldaten zij gesneuveld, hun verliescijfer is nu 127. Er waren ook diverse tunnels ontdekt, meldden de kranten. Intussen wordt allerwegen nagedacht over een oplossing van de dreiging die uitgaat van de Houthi's in Jemen, die aal verschillende schepen hebben aangevallen de de Straat van Mandeb. Rederijen overwegen om te gaan omvaren via Kaap de Goede Hoop (een 10 dagen langer dan door het Suez-kanaal), en diverse oorlogsschepen zijn naar de Rode Zee gestuurd. Op de Westoever werden vier Palestijnen doodgeschoten in het Faraa-kamp bij Tunas, te weten Rashed al-Aydi (17), Mohammed Milhem (17) en diens broer Hikmat (24) en Yazan Khatib. De eerste kreeg een schot in de borst, de andere drie werden door het hoofd geschoten tijdens een razzia die erop gericht was reacties uit te lokken, volgens ooggetuigen. Het aantal slachtoffers na 7 oktober staat nu op 299.
Speciale aandacht werd gevraagd voor de mensen die Israel in Gaza heeft opgepakt en die in een kamp in Be'er Sheba, het Sde Teman-kamp, zouden zitten volgens een artikel dat maandag in Haaretz werd gepubliceerd. De omstandigheden in het kamp zouden slecht zijn en volgens het artikel zijn ook diverse gevangenen overleden, mogelijk tijdens of na ondervragingen. De Commissie voor (Ex)-gevangenen en de Vereniging van Gevangenen hebben een beroep gedaan op het internationale organisaties om druk op Israel uit te oefenen aangezien vragen aan het Rode Kruis over het aantal en de situatie van de gevangenen niet werden beantwoord. Israel heeft wel foto's gepubliceerd van half ontklede mannen die werden afgevoerd en waarvan werd beweerd dat het ''terroristen van Hamas'' waren, maar dat was alles. De berichten werden afgedaan als onzin, omdat veel mensen gezichten van gevangenen herkenden als van buurtgenoten en dergelijke en omdat Hamas had gezegd dat er geen strijders waren opgepakt, maar nu waren er ook verhalen van mensen die waren vrijgelaten en die gruwelijke verhalen vertelden over ondervragingen en martelingen, terwijl er ook sterfgevallen waren geweest.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten