vrijdag 15 december 2023

Israeli's schieten per ongeluk drie van hun eigen gijzelaars dood

In de rij voor voedsel in Rafah. (Foto IMEMC
 Het dodental van de veldtocht die Israel voert tegen Gaza is donderdagavond opgelopen tot 18.8787 doden en 50.987 gewonden,  plus ongeveer 9 à 10.000 mensen onder het puin. Dat dodental is intussen verder opgelopen door aanvallen op plaatsen in Khan Younis en Rafah. Ook waren er tientallen doden bij bombardementen op diverse  wijken van Gaza-City. In Khan Younis werd ook een aanval met een drone uitgevoerd op een  school, waarbij twee journalisten van al-Jazeera gewond raakten. Wael Dahdouh, die een twee weken geleden zijn vrouw en kinderen verloor bij een bombardement op Deir Balah, wist het ziekenhuis te bereiken. Hij is daar opgenomen met onder meer een gewonde arm. Zijn cameraman, Samer Abu Daqqa, raakte eveneens gewond, maar kon niet meer zelf wegkomen, Ook kon hij niet door een ambulance worden bereikt, omdat ambulances door de Israeli's niet werden doorgelaten. Vijf en een half uur wachtte hij tevergeefs. Toen de ambulance eindelijk kwam had hij intussen zoveel bloed verloren dat hij was overleden. Zijn dood riep allerwegen reacties op.

Samer Abu Daqqa (Foto Ma'an News)
Israel verloor weer die man, wat hun dodental op 118 bracht. Ook werden de lijken van drie gijzelaars opgehaald in Khan Younis. Ongelukkigerwijze werden later op de dag nog drie andere lijken van gijzelaars naar Israel vervoerd, maar deze drie had Israel zelf gemaakt. Het bleek dat de soldaten opeens tegenover drie mannen stonden die ze niet thuis konden brengen en dus maar snel neer hadden geschoten, Een van de drie was een Bedoeïen. Ze waren op 7 oktober meegenomen uit Kfar Azza en Nir Am. 

De dagenlange razzia waar Jenin op de Westoever sinds dinsdag aan was onderworpen, was vrijdag eindelijk  ten einde. De Israeli's hadden straten en waterleidingen grondig verwoest, en hadden verder de nodige winkels gesloopt en honderden huizen overhoop gehaald, de volledige inventaris van het Freedom Theater verwoest en zo'n 500 man opgepakt van wie het grootste deel intussen ook weer was losgelaten. Er deed zich nog een incident voor waarbij Israelische soldaten over de geluidsinstallatie van de moskee joodse liturgische teksten (''Shema Yisraeel'') begonnen te blèren. Het leger liet later weten dat de betrokkenen waren geschorst. Het dodental van de Israelische aanval op Jenin eindigde uiteindelijk met 12 doden en tien gewonden. Ook schoten de Israeli's nog de 30-jarige inwoner van het Askar-kamp bij Nablus Hamza Baskar dood. Hij ''kwam op de soldaten af met een mes''. Het dodentak op de Westoever sinds 7 oktober staat nu op 286, 3.430 mensen zijn gewond.

1 opmerking:

ineke zei

Blij dat ik je blog weer gevonden heb..ik las de berichten vroeger altijd via krapuul.
Goed te volgen en goed uitgelegd en onpartijdig..dank u wel!
inekedc@msn.com

Belegering Nur Shams duurt voort, grote vernielingen, mogelijk 10 doden en 11 gewonden

                                                          Ma'an News Updated - Israelische troepen hebben hun belegering van het Nur Sha...