donderdag 7 december 2023

Israel vernielt Palestijnse oudheden en archieven en Guterres roept met artikel 99 de V-Raad bijeen

Wat over is van de Othman Ben Qashqar-moskee uit 1220 (Wafa)
Er wordt nog steeds hevig gebombardeerd en gevochten in Noord-Gaza en Midden-Gaza, terwijl ook Rafah niet gespaard bleef. Behalve dat er opnieuw honderden doden en gewonden waren, werden daarbij ook belangrijke historische plaatsen en archieven niet gespaard. Zo werd bijvoorbeeld het archief van Gaza-stad gebombardeerd en totaal vernield, waarbij duizenden onvervangbare papieren en gegevens van ruim 100 jaar verloren gingen. Eerder werd het gebouw van het Palestijnse hooggerechtshof opgeblazen, waar ook het hof van Beroep en de rechtbank zetelden en waarbij eveneens  duizenden akten en vonnissen verloren gingen. Dit soort acties roepen herinneringen op aan de bezetting van Beirout van 1982, waarbij ook de volledige inventaris van het Institute of Palestine Studies op vrachtauto's werd geladen en naar Israel werd afgevoerd, terwijl soldaten binnen op de Perzische tapijten kakten. Tijdens de Nakba van 1948, toen ook alle Palestijnse gemeentelijke en andere archieven zijn vernield of verdonkeremaand, was het niet anders. Israel probeert nog steeds met een hardnekkig geloof dat, als het maar alle tastbare herinneringen vernietigt, ook alle Palestijnen in rook zullen opgaan. Een soort mythisch geloof dat het met eenvoudige middelen het bestaan van de  Palestijnen kan uitwissen. 

In Noord-Gaza werd intussen weer een antieke moskee tot gort gebombardeerd: de Othman Ben Qashqar-moskee die werd gebouwd in het jaar 1220. Overigens was dat niet het enige belangrijke Palestijns cultuurbezit dat eraan ging. Tientallen archeologische vindplaatsen en oude huizen troffen hetzelfde lot, waaronder het historische centrum van Gaza-stad met tientallen historische huizen. Volgens het Palestijnse ministerie van Cultuur werden ook acht musea vernield, waaronder de musea van Rafah, Qarara en Khan Younis. Bovendien werd negen uitgeverijen en/of drukkerijen verwoest evenals 21 culturele centra. En dat allemaal in het kader van een veldtocht ''Israel dat het recht had om zichzelf te verdedigen''. Ja, de systematische vernieling van historische plaatsen en papieren helpt vanzelfsprekend een heleboel om Hamas op de knieën te krijgen. Toch zeker? Of gelooft u van niet?

 Intussen heeft VN-secretaris-generaal Antonio Guterres woensdag opgeroepen tot een zitting van de VN-Veiligheidsraad, waar gestemd moet worden over een staakt-het-vuren in Gaza. Guterres deed dat met een beroep op het zeldzaam gebruikte artikel 99 van het VN-Handvest dat hem dit recht geeft. In een boodschap op X (voorheen Twitter) zei hij in een toelichting op zijn brief aan de leden van de Veiligheidsraad dat de humanitaire toestand in Gaza dreigt catastrofaal te worden,. Volgens hem dreigt er een totale ineenstorting van het systeem. Bovendien waarschuwde hij voor het gevaar van epidemieën. Guterres werd bijgevallen door de secretaris-generaal van de WHO, Ghebresyus, en de EU-minister van Buitenlandse Zaken, Borrell. De Verenigde Arabische Emiraten meldden dat ze een ontwerp-resolutie klaar hadden waarin om een onmiddellijk bestand werd gevraagd.

Vanzelfsprekend viel de oproep van Guterres echter niet in goede aarde bij de Israeli's. De Israelische afgevaardigde naar de VN, Gilad Erdan, riep dat de secretaris-generaal een nieuw bewijs leverde van zijn immoraliteit en vroeg hem onmiddellijk opnieuw om af te treden. Hij werd gesteund door zijn baas, de Israelische minister van Buitenlandse Zaken Eli Cohen, die Guterres periode als secretaris-generaal een ''gevaar voor de wereldvrede'' noemde, eveneens in een tweet op X.  Cohen noemde zijn gebruik van artikel 99 en de oproep tot aan staakt-het-vuren ''steun voor de terroristische organisatie Hamas en een goedkeuring van moord op ouderen,  de ontvoering van baby's en het verkrachten van vrouwen.'' Iedereen die de wereldvrede steunde moest volgens Cohen, de bevrijding van Gaza van Hamas steunen. Het was al de tweede keer dat Guterres in botsing kwam met Erdan en Cohen. Op 24 oktober zei Guterres tijdens een vergadering van de V-Raad dat ''het ook belangrijk was de gebeurtenissen van 7 oktober in een context te zien''. Erdan noemde dat toen ''schokkend'' en riep hem  eveneens om af te treden. Eli Cohen zegde tegelijkertijd een ontmoeting met Guterres af.

3 opmerkingen:

BenvR zei

Met toenemend ongeloof volg ik de kille en eenzijdige publieke reacties van de leiders in de westerse wereld op de slachtingen en vernederingen die plaatsvinden in de afgelopen twee maanden van en aan de Gaza bevolking; bijvoorbeeld van mensen als Biden en dichterbij: Rutten.
Maar schrijnender nog is het volledig ontbreken van het besef in Israel van hun eigen historische rol in deze progrom. Niet meer als slachtoffers, maar nu als daders. Vreselijk woord maar gezien de slachtingen die nu plaatsvinden kan ik n iets anders dan ze uitspreken. Sorry, maar ik kan niet anders.

Abu Pessoptimist zei

BenvR,
Je hoeft je niet te verontschuldigen, althans niet voor mij. Ik kan het alleen hartgrondig met je eens zijn.

Anoniem zei

Avraham Burg schreef al in 2008 in "De Holocaust is voorbij": "Van slachtoffer zijn wij dader geworden." en "we moeten toegeven dat het hedendaagse Israel en de manier waarop dit optreedt, bijdraagt aan de haat tegen de Joden”.
Burg is net als zijn vader voorzitter geweest van de Knesset. Ook zij hebben familie verloren in WOII.
Corrie

Belegering Nur Shams duurt voort, grote vernielingen, mogelijk 10 doden en 11 gewonden

                                                          Ma'an News Updated - Israelische troepen hebben hun belegering van het Nur Sha...