woensdag 6 december 2023

Bijna iedereen ontvlucht Khan Younis

Israeli tanks rukken langzaam op naar het centrum van Khan Younis vanuit het oosten en het noorden. Israel heeft de bevolking die voor een groot deel al een keer gevlucht was opdracht gegeven om naar het westen te gaan waar het vechten minder ernstig zou zijn. Het is de vraag of de raad wordt opgevolgd. De wegen naar het zuiden zijn overvol met mensen, ezelskarretjes, paarden en wagens, auto's en vrachtauto's,  iedereen is op weg naar Rafah waar al zo'n 1,5 miljoen mensen opeen gepakt zitten. Israel verwacht dat deze fase van de strijd buitengewoon ernstig gaat worden en ook lang zal gaan duren. In Khan Younis zijn een paar divisies van Hamas geconcentreerd die tot nu toe vrijwel niet aan de strijd hebben deelgenomen. Bovendien is het de plaats waar zowel Yahya Sinwar, de leider van Hamas, als Mohammed Deif, de militaire commandant, vandaan komen.

Intussen gaat het bombarderen door. Dinsdag werd zwaar gebombardeerd in Jabalya in het noorden, terwijl ook aan ''carpet bombing'' werd gedaan in Khan Younis en ook weer  huizen in Deir al-Balah eraan moesten geloven terwijl ten oosten van Khan Younis artillerie-barrages doorgingen op Khuza'a, al-Fukhari en Abassan. Hoeveel slachtoffers er bij de diverse bombardementen vielen is niet duidelijk, maar de ziekenhuizen werden overstelpt en aan het einde van dag werd gemeld dat het slachtofferaantal nu 16.248 bedroeg waarvan 7.122 kinderen en 4.885 vrouwen, terwijl er 7.600 mensen worden vermist die onder het puin zijn bedolven. Er zijn 43.616 gewonden. De cijfers zijn, terwijl ik dit schrijf, intussen alweer achterhaald. Ook werd gemeld dat er 286 man medisch personeel (onder we ook artsen) zijn gedood, 81 journalisten en 32 leden van de burgerwacht die met het opruimen van het puin waren belast.

                                                            (Foto's Arab48)
Inmiddels werd ook duidelijk dat Israel wel degelijk zware pompinstallaties heeft laten aanrukken en ernstig overweegt de tunnels van Hamas te laten vollopen met zeewater. Onder meer stafchef  Herzl Halevi zei dat dit een goed idee was. Anderen, deskundigen, waarschuwden dat dit het grondwater van Gaza voor generaties zou kunnen vervuilen en zelfs enig gevaar voor Israel zou kunnen inhouden. Een ander punt is dat mogelijk een aantal gijzelaars ook ondergronds worden gehouden die dan zouden omkomen. De Amerikanen, die over de plannen zijn geïnformeerd, schijnen nog niets te hebben beslist. 

Op de Westoever waren opnieuw drie slachtoffers te betreuren. Het ministerie van Gezondheid zei dat Ahmed Nathmi Ghanem (30) overleed als gevolg van verwondingen door Israelisch geweervuur die hij opliep in Tulkarem een week geleden. Verder werden twee mensen doodgeschoten bij een inval van het leger in Tammoun (ten zuiden van Tubas) en het aangrenzende Fara'a-kamp. Het waren Moath Ibrahim Zahran (23) uit het kamp en Abdel Rahman Imad Bani Odeh (26) uit Tammous. Elf mensen werden gewond door kogels. Verder werden ook vier mensen gewond bij een inval in het Balata-kamp bij Nablus. Ook werden weer tientallen nieuwe arrestatis verricht.     

Geen opmerkingen:

Het wordt tijd om eindelijk eens kritiek op Israel te gaan onderscheiden van antisemitisme

Ach antisemitisme. Harry van Bommel, Kamerlid voor de SP, liep in 2009 mee in een mars die werd gehouden om te protesteren tegen de Israelis...