dinsdag 19 december 2023

In Jabalia liggen de lijken op straat, en Gaza is de gevaarlijkste plek op aarde voor kinderen

In het Shifa-ziekenhuis. (Foto Wafa)
Dinsdag zijn tientallen mensen omgekomen bij een bombardement van een plein waaraan vele woningen stonden in Jabalia al-Balad in Nord-Gaza. Tientallen anderen raakten gewond. Vier mensen stierven in het Ahli-ziekenhuis, dat niet meer werkt na de bestorming van twee dagen geleden, door gebrek aan medicijnen of omdat ze niet werden behandeld. Er werden ook 150 mensen in het ziekenhuis gearresteerd, terwijl een aantal gewonden naar buiten werd gedirigeerd, in de kou. Onder de gearresteerden waren twee artsen en de medische staf. In het Shifa-ziekenhuis in Noord-Gaza, dat in feite eigenlijk al lang buiten gebruik is maar toch nog steeds een beetje functioneert, werden vijf mensen gedood door Israelische kogels. Gedurende de afgelopen dagen werden 26 mensen in het ziekenhuis gedood door een bombardement dat de chirurgische afdeling verwoest en door het instorten van een loopbrug tussen het eerste hulp-gebouw en het hoofdgebouw na een beschieting door een tank. In Rafah werden 25 mensen gedood bij het bombarderen van drie huizen. Onder hen waren opnieuw een journalist, Adel Zorob, en 14 leden van zij familie, acht leden van de familie Attiya en drie van de Abdel-Al-familie. In Khan Younis en het centrale gouvernoraat wordt heftig geschoten, evenals op verscheidene plaatsen in Rafah.

Een journalist van Al-Jazeera bracht een bezoek aan Jabalia en meldde dat het gebied niet meer te beschrijven valt. Overal liggen lijken op straat. Hier en daar verzamelen mensen nog de doden op een kar, maar voor de rest blijft het allemaal liggen.  Het dodental steeg met ruim vierhonderd tot 19.453 bij 52.286 gewonden. Dr Ahmed al-Farra, het hoofd van de afdeling Kindergeneeskunde van het Nasser-ziekenhuis in Gaza-stad klaagde dat minimaal 50.000 patiënten zonder medicijnen en vrijwel zonder medische hulp moeten zien te overleven. Maar ook de Israeli's komen niet zonder kleerscheuren weg. Maandag werden zeven mensen gedood en dinsdag weer twee. Het Israelische verliescijfer bedraagt nu - volgend de Arabisch-talige krant Arab48, de enige die cijfers noemt - niet minder dan 137. De krant Haaretz meldde intussen dat 2.816 Israeli's sinds 7 oktober worden behandeld door de Afdeling voor Revalidatie van het ministerie van Defensie. Van hen heeft 48% verwondingen aan een of meer armen of benen, en 18% wordt behandeld wegens mentale problemen of PTSD. Het aantal - waaronder ook een aantal geamputeerden - is veel hoger dan de officiële aantallen die het leger noemt. 

James Elder, de woordvoerder van UNICEF, verklaarde dinsdag tijdens een persconferentie in Genève dat er geen gevaarlijker plaats op aarde bestaat voor een kind dan Gaza. ''En dat beeld wordt van dag tot dag erger''. In de laatste 48 uur werd het grootste ziekenhuis in Gaza dat nog open is - het Nasser ziekenhuis in Khan Younis - twee keer aangevallen, hoewel het onderdak biedt aan honderden kinderen en moeders die al een keer waren aangevallen en waren gewond in hun huizen. Hij vertelde het verhaal van de 13-jarige Dina. Haar huis was vernield waarbij ze haar ouders had verloren en haar twee broers. Haar rechterbeen moest worden geamputeerd, maar ze verloor niet de hoop. Ze wilde advocaat worden, zodat de voor rechten en die van andere kinderen kon opkomen. Helaas werd ze zondag alsnog bij één van de aanvallen gedood. 

Dina Abu Mohsen (Palestinian Information Center)
Elder vroeg zich af waar kinderen heen kunnen. Niet naar de door de Isareli's genoemde ''safe zones''. ''Dat zijn stukjes kaal land, of met half afgebouwde structuren, waar geen water is, geen faciliteiten, geen plaatsen om te schuilen voor de regen en de kou en geen wc's of gelegenheid je te wassen. En zo zij dit zones geworden van ziektes. Er zij meer dan 100.000 gevallen van diarree, en het aantal acute ziektes van de ademhalingsorganen ligt boven de 150.000. Beide aantallen geven niet eens de werkelijke hoeveelheid gevallen weer. Zonder voldoende water, voedsel en sanitaire voorzieningen die alleen door een staak-het-vuren kunnen worden gewaarborgd, dreigt het dodental door ziektes nog het dodental van de bombardementen te overstijgen.''

Geen opmerkingen:

Het wordt tijd om eindelijk eens kritiek op Israel te gaan onderscheiden van antisemitisme

Ach antisemitisme. Harry van Bommel, Kamerlid voor de SP, liep in 2009 mee in een mars die werd gehouden om te protesteren tegen de Israelis...