zondag 24 december 2023

Palestijnse christenen hebben alle uiterlijke feestelijkheden voor Kerstmis afgeschaft

Alternatieve kerststal in Bethlehem: Jezus ligt in het puin (foto New Arab)
Er wordt soms beweerd dat er nauwelijks christenen zijn in  Palestina en dat ze bijna niet meetellen. Maar dit jaar wordt dat gelogenstraft. De  christenen in Bethlehem hebben alle openbare activiteiten in verband met het Kerstfeest afgeschaft. Dat betekent dat dit jaar voor het eerst in lange jaren geen kerstboom in Bethlehem is opgesteld, de kerstboom die zo beroemd was dat hij op kerstkaarten overal ter wereld prijkte. Ook werd er vandaag, zondag, geen dienst gehouden in de Lutherse kerk. En de beroemde optocht ter ere van Kerstmis was eveneens geschrapt. Door de ingewikkelde situatie op de Westoever, waar bezoekers voor Bethlehem zijn ingekapseld door de ''Muur'' en Bethlehem alleen kunnen bereiken via een gigantisch checkpoint, was het toerisme de laatste jaren al terug gelopen. Maar de genocidale aanval op Gaza hebben de hoofden van alle kerken in Jeruzalem doen besluiten definitief in de rouw te gaan. Zij deden een beroep op alle congregaties om zoveel mogelijk feestelijke activiteiten te beperken en de diensten zich te laten richten op de spirituele kant van Kerstmis. Verder zouden ze krachtige gebeden moeten laten uitgaan ''voor een duurzame vrede in ons geliefde Heilige land'. 

En er is alle reden voor treurnis. Een dag nadat de Veiligheidsraad een resolutie had aangenomen waarin werd aangedrongen op meer humanitaire hulp voor een Gaza dat per dag slechts ongeveer 10% ontvangt van wat nodig is, heeft Israel de slachtpartij op een heviger manier voortgezet. Volgens het media-kantoor van de Palestijnen in Gaza waren er de afgelopen 24 uur 166 doden en in de afgelopen 48 uur waren dat er meer dan 400. Het dodental steeg naar 20.424, terwijl het aantal gewonden een ongekend aantal van 54.036 zou hebben bereikt. Er liggen ook nog 7 a 8.000 mensen onder het puin, De slachting had weer een aantal hoogtepunten, zo werd een steunpilaar van de VN-organisatie UNDP sinds een 30-tigtal jaren, Issam al-Mughrabi gedood met 70 van zijn familieleden. Ook werden weer twee journalisten gedood. Het aantal dode journalisten in deze operatie is nu gestegen tot 103 in twee maanden, een wereldrecord. De aanvallen waren zowel in Jabalia als in Khan Younis, Nusseirat als Deir al-Balah en Rafah. In Jabalia worden ook nog steeds rottende en door honden aangevreten lijken van de straat gevist. 

Maar ook Israel heeft dit weekeinde een zware tol moeten betalen. Er werden vrijdag vier soldaten gedood en zaterdag tien. Met 14 nieuwe doden groeide hun verliescijfer aan tot 157. Netanyahu becommentarieerde de verliezen als ''zwaar'' maar voegde eraan toe dat ''de oorlog'' (die geen oorlog is maar een totaal uit de hand gelopen strafactie jegens een bevolking die Israel volgens de Geneefse Conventie zou moeten beschermen) was geëindigd met de vernietiging van Hamas. Een oude grammofoonplaat die hij nog steeds maar kan blijven afdraaien zonder dat iemand (Biden??) er een eind aan maakt. En intussen wordt de ellende nog maar eens onderstreept door Tedros Adhanom Ghebreyesus, de directeur-generaal van de Wereldgezondheidsorganisatie, die constateerde dat de gezondheidszorg in Gaza is ingestort en dat alleen een onmiddellijk staakt-het-vuren daar verandering in kan brengen, terwijl UNWRA, de VN-organisatie voor de Palestijnen, verklaarde dat ''distributie van de hulp die Gaza bereikt onder de omstandigheid dat 90% van de bevolking is ontheemd en terwijl het bombarderen doorgaat, totaal onmogelijk is''.

3 opmerkingen:

Anoniem zei

https://www.youtube.com/live/kcMLFLDQ9Tg&t=5165

Anoniem zei

Kerstmis, het is even stil hier..
Waarvan Hammam Farah hier gedetaileerd getuigd; de afschuwelijke aanvallen op kerken in Gaza.. Bij alle Christenen zou het tot bezinning moeten leiden zou je denken maar onze eigen politieke Christelijke instituties als de Christen Unie en de SGP trekken ze er lering uit in deze donkere tijd of blijven ze het lege containerbegrip neutraliteit aanhangen in hun collectieve, cognitieve dissonantie en de aanvallen op de humaniteit als verdediging intrepeteren? Kernwaarden als medeleven, compassie, solidariteit, zorgzaamheid en de noodzaak van gemeenschap het streven naar rechtvaardigheid.. woorden schieten te kort. Wachten tot Pasen om het licht te zien? Welk licht dan vraag ik mij af. Verpletterend interview, verpletterde menselijkheid in een pantheïstisch universum én een paralel universum. Dat de hypocrisie verpletterd moge worden zoals de Palestijnse rebel Jezus dat poogde te doen misschien? Let it be, je druk maken om mensen en de menselijkheid in plaats van om je god; verlichting is onmiddellijk.

Anoniem zei

Ghassan Abu Sittah, arts voor artsen zonder grenzen al langere tijd af en aan werkzaam in Gaza en ooggetuige in Gaza over de Israëlische aanval op het Christelijke Ali Ahrib ziekenhuis gerund door de wereldraad van kerken. Voor de andere bombardementen op ziekenhuizen waaronder die op de courtyard van het Al Shifa hospitaal waar hij werkte, de vier kinderziekenhuizenen die onder vuur genomen werden, de wonden die hij zag, de hoeveelheid kinderen die ermee geslachtofferd werden, het is 'so telling' inzichtgevend en en belangwekkend, bekijk daartoe het gehele interview.
Waarom vergat ik het CDA en de afvallige Pieter Omtzigt?

Het wordt tijd om eindelijk eens kritiek op Israel te gaan onderscheiden van antisemitisme

Ach antisemitisme. Harry van Bommel, Kamerlid voor de SP, liep in 2009 mee in een mars die werd gehouden om te protesteren tegen de Israelis...