woensdag 20 december 2023

In afwachting van weer een stemming in de Veiligheidsraad

Deir al-Balah (Arab48)
Tenminste 100 mensen zijn in de afgelopen 24 uur gedood door bombardementen vanuit de lucht door heel Gaza. Israel overviel maandag het Al-Awda-ziekenhuis in Noord-Gaza. Diverse mensen werden gebonden, ondervraagd of gearresteerd volgens een melding van Artsen zonder Grenzen. Woensdag  overviel het het centrum van de Rode Halve Maan voor de ambulance-diensten. Israel maakte bekend dat het zijn militaire operatie in Jabalia had afgerond en dat de operaties in Khan Younis nu zouden worden uitgebreid. Tegelijkertijd werden de bombardementen van Noord-Gaza voortgezet.  Het dodental in Gaza bedraagt nu 19.667, er zijn 52.586 gewonden en duizenden liggen onder het puin. Woensdagmorgen werden bij het bombarderen van een huis in Rafah nog 27 mensen gedood, onder wie een twee weken oude baby. 

De Euro-Mediterranean Monitor meldde woensdag dat twee derde van de bevolking van Gaza extreme honger ondervindt. De directeur van de VN-organisatie voor Kinderen, Catherine Russell, waarschuwde dat zonder veilig en voldoende water inde komende dagen heel veel kinderen zullen overlijden. Negentig procent van de kinderen krijgt slechts een fractie van wat nodig is en bovendien is dat meestal geen schoon water. Het aantal gevallen van diarree onder kinderen van maximaal vijf jaar is volgens haar 20-maal boven het gemiddelde. De hoeveelheid hulpgoederen die Gaza binnenkomen bedragen een schijntje van wat nodig is. Alarmerende berichten waren er uit Gaza-stad dat Israelische militairen een huis waren binnengedrongen en alle mannen hadden doodgeschoten, terwijl de vrouwen en kinderen gewond waren achtergelaten. Het kwam van de Anan-familie die  tegenover de Jalaa- toren woonde en het was niet de eerste melding van deze soort. 

De Veiligheidsraad, die dinsdag had zullen stemmen over weer een resolutie voor een bestand, heeft dat nu verschoven naar woensdag later op de dag. De reden is dat er koortsachtig wordt overlegd over formuleringen die kunnen verhinderen dat Amerika opnieuw een veto gaat laten horen. Onderwijl neemt de druk op Israel toe om met een staakt-het-vuren akkoord te gaan. Eén van de redenen is het oplopende Israelische verliescijfer. Woensdag maakte Israel bekend dat er weer drie man waren gesneuveld, Het aantal is nu 140. Een probleem bij het bereiken van een bestand is Netanyahu. Het voortbestaan van zijn coalitie en zijn politieke overleving staan op het spel. Hamas vaardigde woensdag Ismail Haniye af naar Egypte voor overleg. Hamas zegt echter niet akkoord te willen gaan met het overdragen van alle gijzelaars in ruil voor een tijdelijk bestand. Het wil een einde aan de Israelische  agressie. Anders zou Israel oneindig kunnen doorgaan met de strijd en daar doet Hamas niet aan mee.

Basil Muhtaseb
In Gaza heerst voor de zesde keer een blackout van het telefoon- en internetverkeer. De reden is dat Israel de generators vernield heeft van het belangrijkste station in Khan Younis en bovendien het glaskabel-netwerk heeft gebombardeerd. Hezbollah maakte bekend dat door Israelische bombardementen zes leden van de militie zijn gedood. Tegen de aanvallen van de Jemenitische Houthi's op schepen in de Rode Zee is nu een coalitie in de maakt. Nederland levert daaraan voorlopig alleen officieren. Op de Westoever werd dinsdag Basil al-Muhtaseb (28) in zijn auto doodgeschoten bij de rotonde bij de entree van Beit Ainun ten noorden van Hebron. Het Israelische leger loog dat de medische agent een ''ramaanval'' wilde plegen. Ooggetuigen zeiden dat hij schrok en remde toen hij een checkpoint ontwaarde. Daarop openden de militairen het vuur. Basil Muhtaseb was het 300ste slachtoffer sinds 7 oktober, en het 550ste van 2023 volgens mijn telling.  

Geen opmerkingen:

Belegering Nur Shams duurt voort, grote vernielingen, mogelijk 10 doden en 11 gewonden

                                                          Ma'an News Updated - Israelische troepen hebben hun belegering van het Nur Sha...