zondag 3 december 2023

Israel doodde sinds het verbreken van het bestand vermoedelijk 700 mensen

Hamad City nu. (Foto Arab48)
 Israel heeft zijn bombardementen op Gaza voortgezet met één van de dodelijkste bombardementen tot nu toe op het vluchtelingenkamp Jabalya in Noord-Gaza. Daarbij werden vermoedelijk meer dan 100 mensen gedood. Maar het was zeker niet het enige bombardement. Er waren ook luchtaanvallen op de Daraj-wijk van Gaza-stad en in Zeitoun waarbij tientallen doden en gewonden vielen. Verder werden door meerdere vliegtuigen verschillende huizen gebombardeerd in Deir al-Balah terwijl tanks de pleinen tussen de huizen bestookten.  Khan Younis in het zuiden werd zowel door vliegtuigen als artillerie bestookt, terwijl diverse huizen in Qarara vanuit zee en vanuit de lucht werden bestookt, en in Rafah een woonhuis van diverse verdiepingen tot de grond toe werd platgegooid. In Khan Younis was nog bijzonder dat een aantal woontorens van wat Hamad-City werd genoemd (zie foto) werden vernietigd. Deze wijk werd met geld van de vorige emir van Qatar, sheikh Hamad bin Khalifa al-Thani, gebouwd en in 2016 geopend voor diegenen die in de  Israelische veldtocht van 2014 hun huis hadden verloren. 

De woordvoerder van het regeringsbureau in Gaza  zei dat vermoedelijk bij de hernieuwde bombardementen zo'n 700 mensen zijn gedood. Hoe dan ook het dodental ligt nu boven de 16.000, er zijn 7.000 vermisten onder het puin, en rond 40.000 gewonden. Intussen waart ook ziekte rond. Met name hepatitis-A (geelzucht) en darminfecties.  In één van de twee ziekenhuizen die nog werkzaam zijn, het Nasser-ziekenhuis in Khan Younis,  werden meer dan 100 gewonden afgeleverd. Tedros Adhanom Ghebreyesus van de Wereld Gezondheidsorganisatie die er een bezoek bracht constateerde dat het driemaal zoveel mensen als waar het capaciteit voor had probeerde de helpen en noemde de situatie op X (voorheen Twitter) ''beyond adequate'' wat zoveel betekent als ''volstrekt abnormaal''.

Hamas hervatte intussen zin bombardementen met raketten op plaatsen in Midden-Israel als Tel Aviv en Ashdod en op de kleinere plaatsjes rond Gaza. Een woordvoerder van de beweging zei dat er geen hervatting van de besprekingen over een staakt-het-vuren komt, tenzij Israel ophoudt met bombarderen. Israel heeft intussen zijn ploeg van Mossad-onderhandelaars teruggeroepen uit Qatar. Israel maakte intussen de dood bekend van twee militairen, Het heeft nu 72 man verloren in de strijd. 

De Israelische premier Netanyahu (die overigens twee demonstraties beleefde waarin om zijn aftreden werd geroepen) gaf zaterdagavond een persconferentie waarin hij aankondigde ''tot aan het einde'' te zullen gaan en tot ''een totale overwinning is bereikt'' over Hamas. Op dezelfde persconferentie keerde hij zich ook fel tegen het idee van de Amerikaanse president Biden en diens minister van Buitenlandse Zaken Blinken die hebben voorgesteld om de heerschappij in de Gaza-strook te zijner tijd over te dragen aan de Palestijnse Autoriteit. Netanyahu zei dat de Palestijnse Autoriteit ''moordenaars betaalt'' en ''kinderen bijbrengt dat ze Israel moeten haten en tot mijn spijt Joden moeten doden en dat de Staat Israel moet verdwijnen''. Volgens Netanyahu was het indertijd een hele ernstige fout geweest om de Palestijnse Autoriteit onder de Oslo-Akkoorden op te richten. Volgens hem was de Palestijnse beweging in tweeën gesplitst maar was ideologie die het bestaan van Israel verwerpt ''tot zijn spijt'' aanwezig bij beide fracties. ''Dus ik zal niet de fout herhalen die entiteit (dat wil zeggen president Abbas en zijn Fatah) naar Gaza te brengen. Dan krijgen we weer hetzelfde ding.''

Geen opmerkingen:

Belegering Nur Shams duurt voort, grote vernielingen, mogelijk 10 doden en 11 gewonden

                                                          Ma'an News Updated - Israelische troepen hebben hun belegering van het Nur Sha...