zondag 10 december 2023

Premier Qatar: ''Israels optreden dreigt een hele generatie in het Midden-Oosten te radicaliseren''

Premier van Qatar, (Qatari gov.)
De premier van Qatar, Mohammed bin Abdulrahman bin Jassem al-Thani,  heeft in zijn speech bij de opening van het Doha-Forum gewaarschuwd dat het conflict tussen Israel en de bevolking van Gaza riskeert een hele generatie in het Midden-Oosten te radicaliseren. Zijn woorden kregen een echo in uitspraken van Ayman Safadi, de minister van Buitenlandse Zaken van Jordanië. ''Als je rondgaat in de regio en spreekt met jongeren die elke morgen wakker worden met [het nieuws van] de  wreedheden, [blijkt] dat Israel een hoeveelheid haat geeft gecreëerd die niet uit de regio stamt,'' aldus Safadi. De premier van Qatar zei in zijn speech verder dat het feit dat er in de afgelopen tijd gijzelaars zijn vrijkomen te danken was aan de door Qatar gevoerde onderhandelingen en niet aan Israels militaire optreden. Hij verklaarde dat de kansen voor een nieuw staakt-het-vuren nu aan het afnemen zijn maar dat Qatar zijn pogingen samen met partners niet had opgegeven. 

De VN-secretaris-generaal Guterres, die eveneens in Doha opdook, zei dat de verlamming van de Veiligheidsraad om een uitspraak ten gunste van en staakt-het-vuren te doen het gevolg was van ''geostrategische verschillen'' die de autoriteit en de geloofwaardigheid van de het Veiligheidsraad ernstig hadden aangetast. Hij zei echter zijn oproep voor een  staakt-het-vuren te zullen blijven herhalen. Philippe Lazzarini, de secretaris-generaal van UNWRA zei in Doha dat de UNWRA in Gaza op het punt staat ineen te storten.  De Uitvoerende Raad van de Wereld Gezondheidsorganisatie (WHO) kwam intussen bijeen in een spoedzitting. Directeur-generaal Tedros Adhanom Ghebreseyus sprak zijn grote teleurstelling uit dat het staakt-het-vuren het niet had gehaald in de Veiligheidsraad, want dat was ''de enige manier'' om de bevolking van Gaza te beschermen. De WHO is ernstig bezorgd over de uitbreiding van ziektes in Gaza die uiteindelijk meer slachtoffers dreigen te gaan maken dan de bombardementen. 


Israel maakte intussen bekend dat het weer 250 ''instellingen van van Hamas'' had gebombardeerd. Het Palestijnse persbureau Wafa noemde ellenlange lijsten van 20 doden in de Sabaha-wijk in Gaza-Stad, 12 in Shuaj'iyyeh, 15 in Zeitoun, 4 in Sabra ten westen van Gaza-Stad, en Rimal eveneens ten westen waar een moeder met 8 kinderen onder het puin verdween. Verder waren er bombardementen in Khan Younis (10 doden), en artillerie-beschietingen in het Maghazi-kamp, het Nusseirat-kamp, Zawayda  en bij het Martelaren van al-Azhar-ziekenhuis in Deir al-Balah. Bovendien werden de verbindingswegen tussen Khan Younis en Rafah zo goed als onklaar gebombardeerd. Er waren ook meldingen van Hamas dat Israeli's bevocht in Jabalya en Faluja en van de Islamitische Jihad die meldde dat het Israeli's bij het culturele centrum van Khan Younis op bommen had vergast. Israel meldde dat er nieuwe verliezen waren, het aantal is nu 97 dode soldaten.

Onderwijl verschijnen er steeds meer video's van gearresteerde ''leden van Hamas''. Er was er zelfs één waar een man in onderbroek temidden van veel meer ontklede andere mannen zijn wapen inleverde. Het leek al erg onwaarschijnlijk dat de Israeli's mannen zouden bevelen zich uit te kleden maar hen hun wapen lieten behouden. Op X (vroeger Twitter) werd de man herkend als een arbeider in een aluminium-werkplaats. Hamas meldde ten overvloede dat de gearresteerden geen militairen van Hamas waren. Wel kwamen de eerste verhalen naar buiten over heftige mishandelingen van arrestanten. Zo verklaarden diverse mannen te zijn afgeranseld met elektrische snoeren, waren er verwondingen te zien en zeiden ze dat ze dagenlang vrijwel niets te drinken hadden gekregen. 

Geen opmerkingen:

Belegering Nur Shams duurt voort, grote vernielingen, 7 doden en 11 gewonden

                                                          Ma'an News  Israelische troepen hebben hun belegering van het Nur Shams kamp b...