vrijdag 1 december 2023

Israel hervat zijn moorddadige aanvallen op Gaza, nu alweer tenminste 32 doden

Archieffoto. Persbureau Wafa
 Israel heeft vanmorgen om 7 uur zijn heilloze wraakactie tegen Gaza hervat. Volgens een communiqué  van het Israelische leger zou Hamas de ''operationele pauze'' hebben verbroken en ''bovendien hebben geschoten op Israels grondgebied''. (Israel zou een raket hebben onderschept). 

Volgens premier Netanyahu had Hamas geweigerd nog meer gijzelaars vrij te laten. Een leider van Hamas, Khalil al-Hayya reageerde met de opmerking dat Hamas klaar was om drie voorstellen over net vrijlaten van gevangenen te behandelen, maar dat Israel weigerde daarop in te gaan. Het bureau van de Israelische premier zei dat met de hervatting van de vijandelijkheden drie doelen worden nagestreefd: het bevrijden van de gijzelaars, het elimineren van Hamas en het verzekeren dat Gaza nooit meer  een dreiging zal kunnen inhouden voor de bewoners van Israel.

 De Gaza-strook is inmiddels weer het toneel van hevige bombardementen en artillerie-beschietingen. Een correspondent van Al-Jazeera meldde dat in het noorden, in het Jabalya-kamp, een woonhuis van meerdere verdiepingen was vernield, dat het Nusseirat-kamp in het centrum het toneel was van hevige artillerie-aanvallen en dat in Rafah, in het zuiden, een huis volledig was vernield. Het persbureau Wafa meldde dat in Khan Younis de Halima-moskee was getroffen (waarbij veel slachtoffer vielen in de directe omgeving), dat in het Bureij-kamp drie huizen waren getroffen door artillerie-aanvallen en dat er in het noorden luchtaanvallen waren geweest in Shuja'iyya en Zeitoun. Volgens de eerste rapporten werden tenminste 32 mensen gedood, van wie de meerderheid bestond uit vrouwen en kinderen.

Israel strooide pamfletten in Khan Younis met de raad aan alle ingezetenen te vluchten naar Rafah aan de grens met Egypte. De pamfletten geven aan dat na het noorden nu het zuiden het toneel wordt van aanvallen die tot totale destructie gaan leiden. Tijdens het zevendaagse bestand heeft Hamas 110 gijzelaars vrijgelaten, onder wie 80 Israeli's. Israel liet 240 Palestijnse politieke gevangenen vrij, terwijl op de Westoever dit bestand met meer nieuwe gevangenen dan zojuist vrijgelaten personen weer ruimschoots werd aangevuld. Qatar en Egypte, die bij het bereiken van het bestand bemiddelden lieten niets van zich horen toen de strijd werd hervat. Zij zouden achter de schermen echter nieuwe pogingen doen.

Geen opmerkingen:

Belegering Nur Shams duurt voort, grote vernielingen, mogelijk 10 doden en 11 gewonden

                                                          Ma'an News Updated - Israelische troepen hebben hun belegering van het Nur Sha...