zaterdag 23 december 2023

Veiligheidsraad neemt zinloze resolutie over Gaza aan en Israel bombardeert verder

 

De VN-Veiligheidsraad heeft vrijdagavond (zaterdag onze tijd) een resolutie aangenomen die zodanig door Amerikaanse eisen was ondermijnd dat hij eigenlijk net zo goed niet had kunnen worden aangenomen. Na een week touwtrekken besloot de Raad met 13 stemmen vóór en bij twee onthoudingen (de VS en Rusland) dat ''stappen zullen worden genomen die leiden tot het stoppen van de vijandelijkheden''. Verder wordt een beroep gedaan op ''alle partijen om de onmiddellijke, veilige en ongehinderde leverantie van humanitaire hulpgoederen mogelijk te maken en uit te voeren''. De directeur van Artsen zonder Grenzen, Avril Benoit, zei dat de resolutie ''zodanig was verdund dat de invloed ervan  op de levens van de Gazanen vrijwel betekenisloos zal zijn''. VN-secretaris-generaal Guterres zei dat hij hoopt dat de resolutie de levering van hulp al vergemakkelijken, maar voegde er op Twitter aan toe dat de Israeli's dat intussen vrijwel onmogelijk hadden gemaakt door 136 leden van de staf van UNRWA te doden, een unicum in de geschiedenis van de VN. ''Een effectieve hulpoperatie in Gaza vraagt om zekerheid. een staf die kan werken in veiligheid, logistieke capaciteit en de hervatting van commerciële activiteiten,'' aldus Guterres. Agnes Callamard, de secretaris-generaal van Amnesty International, zei dat ''niets anders goed genoeg is dan een onmiddellijk staakt-het-vuren''.  

                                                                            Foto's Wafa
Israel zette intussen zijn moorddadige bombardementen met volle kracht voort. De bevolking van Midden-Gaza kreeg de raad zich terug te trekken uit Nusseirat en andere plaatsen en naar Deir al-Balah te gaan. In Khan Yunis werden 26 mensen gedood bij een bombardement van de familie Wardi in de buurt van het Nasser-ziekenhuis, drie in het centrum en twee in Abasan ten oosten van Khan Younis,  Artillerie beschoot een huis in Nusseirat waarbij tientallen slachtoffers vielen. En in Rafah bombardeerde een vliegtuig een auto waarin zeven doden vielen. Ondertussen werden zes lijken geborgen van een luchtaanval op het huis van de familie Debs in Jabalia en 30 vanonder het puin van de familie Khaella, Ook werden grote aantallen rottende lijken gevonden in de omgeving van het Indonesische ziekenhuis en delen van Tel al-Zaatar en het Jabalia-kamp. In de avond werden 18 mensen gedood in Nusseirat bij een bombardement op een huis ten oosten van het kamp. Het Israelische leger maakte bekend dat het in Noord-Gaza tenminste 200 terroristen gevangen heeft genomen, maar Palestijnen ontwaarden op foto's verschillende bekenden die absoluut geen banden hebben met Hamas. Israel zou ook tientallen strijders van Hamas hebben gedood. Hamas meldde dat hevige gevechten plaatsvonden en vinden in Jabalia. Israel verloor donderdag weer twee man en heeft nu in totaal 147 man verloren. Ook werd een Israelische soldaat gedood aan het noordelijke front met Hezbollah.
                                                                               Arab48

Geen opmerkingen:

Het wordt tijd om eindelijk eens kritiek op Israel te gaan onderscheiden van antisemitisme

Ach antisemitisme. Harry van Bommel, Kamerlid voor de SP, liep in 2009 mee in een mars die werd gehouden om te protesteren tegen de Israelis...