maandag 11 december 2023

Weer zeven Israelsche doden, het leger houdt cijfers van gewonden achter

Het Barzilai Medisch Centrum
Het Israelische leger heeft bekendgemaakt dat sinds 7 oktober 1.64 5 militairen gewond zijn geraakt tijdens de operatie tegen  Hamas  die Israel Operatie ''IJzeren  Zwaard'' noemt.  Van die 1.645 zijn 582 gewond na het begin van de grondinvasie in Gaza. Van hen zijn 133 ernstig waren gewond, 218 middelmatig ernstig en 231 niet zeer ernstig gewond. Het leger stelde het getal maandag bij nadat het eerder een getal van 1.593 had gemeld. Het kwam daar overigens mee twee weken nadat Haaretz om de aantallen had gevraagd. Het weigerde aanvankelijk opening van zaken te geven.

 Er blijkt echter een groot verschil te bestaan tussen het aantal dat het leger noemt en wat Haaretz zelf heeft verzameld door simpelweg met wat ziekenhuizen te bellen. Zo vertelde het Barzilai Medische Centrum in Ashkelon alleen al 1.949 militairen te hebben behandeld, meer dus dan het totaal dat de legervoorlichtingsdienst gaf. Het totaal van alle hospitaals komt zelfs met gemak  uit boven de 4,500. Het Soroka Medisch Centrum in Be'er Sheva gaf een aantal van 1.000, het Sheba Centrum 500, het Assuta Medisch Centrum in Ashdod noemde een aantal van 178,  het Ichilov ziekenhuis in Tel Aviv 148, de Rambam Gezondheids Campus gaf 181 op, het Hadassa Ziekenhuis in Jeruzalem 209, Sha'are Zedek in  Jeruzalem kwam met 139 en het Beilinson ziekenhuis in Petah Tikva noemde er 287. 

Nu is er enig verschil mogelijk doordat een militair bijvoorbeeld eerst in één ziekenhuis is behandeld en vervolgens is over geplaatst naar een ander. Maar het wordt ernstiger als we het vergelijken met een bericht in Middle East Eye van  9 december waarin Limor Luria, de directeur-generaal van het  Departement voor Revalidatie van het ministerie van Defensie het heeft over 5.000 gewonden van wie zo'n 2.000 blijvend invalide zullen zijn. Van de 2.000 is er een fors aantal bij wie amputaties van een arm of deel daarvan dan wel een been nodig was. Zij verklaart dat Israel sinds de onafhankelijkheidsoorlog van 1948 nog niet zoiets heeft meegemaakt. Er worden er 60 per dag aangemeld. Patiënten worden snel naar huis gestuurd om nieuwe gevalle te kunnen opnemen. Ze verwacht ook dat een hoop nazorg nodig zal zijn als de veldtocht is afgelopen.

Intussen heeft Israel weer zeven man verloren. Vijf van hen werden maandag gedood toen een booby trap tot ontploffing werd gebracht toen zij in gevecht gewikkeld waren met eenheden van het Palestijnse verzet in Khan Younis. Vier man raakten gewond, van wie  één ernstig. Twee anderen werden zondag in Noord-Gaza gedood, waar Israel al een week of twee geleden zei de situatie meester ter zijn. Het verliescijfer van het Israelische leger is nu 104 man. Ik ben langzamerhand geneigd meer geloof te gaan hechten aan berichten van Hamas en de Islamitische Jihad waarin zij militaire successen vermelden.

1 opmerking:

Arvo zei

https://www.moonofalabama.org/2023/12/palestine-occupation-forces-takes-serious-losses.html


Goede site om de oorlogen te volgen, moet toch gebeuren.

Het wordt tijd om eindelijk eens kritiek op Israel te gaan onderscheiden van antisemitisme

Ach antisemitisme. Harry van Bommel, Kamerlid voor de SP, liep in 2009 mee in een mars die werd gehouden om te protesteren tegen de Israelis...