dinsdag 5 december 2023

Israel vertelt snoeverige verhalen, maar doodt nog steeds vooral kinderen

                                                                       (Foto's Arab48)
Israel zet zijn dodelijke aanvallen op Khan  Younis voort, terwijl ook in Noord-Gaza het op grote schaal doden van Palestijnen onverminderd voortgaat. Dinsdagmorgen werd in Ma'an ten een school waar Palestijnen schuilden onder vuur genomen door artillerie met als resultaat tientallendoden en gewonden. Bij het Nasser-ziekenhuis werden 43 lichamen van dode mensen ingeleverd. Tenminste tien mensen werden gedood doop bombardementen van het Nusseirat-kamp. In Noord-Gaza werden 108 lijken aangeleverd bij het Kamal Adwan-ziekenhuis, het resultaat van aanvallen in het gebied van Zeitoun, waar tientallen huizen werden verwoest, Shuja'iiyyah en het Jabalya-kamp. 

Israelische kranten melden intussen verhalen over dat het leger een veiligheidscentrum van Hamas in Noord-Gaza heeft verwoest, meerdere bataljonscommandanten van Hamas heeft gedood en en tientallen ingangen  van tunnels van Hamas heeft vernietigd (verhalen die niet kunnen worden bevestigd).  Alleen de tunnels zelf zijn nog niet aangepakt. Op kabinetsniveau zou nu een discussie plaatsvinden om met pompen de tunnels te gaan vullen met zeewater. In Khan Younis dat nu wordt ''veroverd'' hoopt het leger Yahya Sinwar, de secretaris -generaal van Hamas, aan te zullen treffen en de hoofdmacht van Hamas en de Islamitische Jihad. Zelf verloor het Israelische leger dinsdag weer vijf man, hun verliezen bedragen nu 80 man. Ook werden twee mensen lichtgewond oor een raket van Hamas in Ashkelon. Het bewijst dat Hamas nog steeds voldoende raketten kan afschieten om het Iran Dome systeem te ontwijken. 

Nog steeds dringt Israelische leger aan op ontruiming van Khan Younis. Het zet intussen veilige corridors te hebben aangegeven om te vluchten. James Elder, van het UNICEF kinderfonds van de VN, ontkende echter dat dit mogelijk was. ''De zogenaamde veilige zones zijn niet wetenschappelijk .. ze zijn niet rationeel, ze zijn niet mogelijk en ik denk dat de Israelische autoriteiten dat zelf ook wel weten,'' zei hij in een interview. De emir van Qatar zei dinsdag bij de opening van een bijeenkomst van de Samenwerkingsraad van de Golflanden dat Israel al twee maanden genocide pleegt in Gaza en dat het zwijgen van de wereld hierover een schandaal is. Hij drong er bij Israel op aan terug te gaan naar de onderhandelingstafel.

Op de Westoever lijken ook de Israelische remmen volledig los te zijn. Israelische troepen trokken dinsdag voor de xte keer Jenin binnen met naar schatting 40 militaire voertuigen en vier bulldozers. Ze vernielden - ook voor de xte keer - op grote schaal de infrastructuur terwijl troepen werden samengetrokken rond onder meer het regeringsziekenhuis, scherpschutters op de daken plaatsnamen en de  elektriciteit werd afgesloten. Er werden  deze dinsdag ook weer drie Palestijnen doodgeschoten of anderszins gedood. In Qalandiya (bij Jeruzalem) bliezen de militairen de deur uit een huis dat ze wilden binnenvallen, maar doodden daarbij voor het oog van zijn moeder de 25-jarige Mohammed Yousef Manasra, die de deur juist wilde opendoen.  In Sa'ir (bij Hebron) schoten zij Anas Ismail al-Froukh (23) en Mohammed Sa'adi al-Froukh (22) dood, de één met een schot in de borst, de ander met een schot in de rug. Het aantal doden sinds 7 oktober op de Westoever steeg tot 260. 

Er werden ook opnieuw tenminste 38 arrestaties verricht. Er werd ook opnieuw een boekje open gedaan over de wijze waarop de 7.000 politieke gevangen sinds 7 oktober worden behandeld, met name in de gevangenis in de Negev. Een gevangene die werd vrijgelaten vertelde dat hij al wekenlang hetzelfde stinkende hemd droeg omdat al zijn kleren waren afgepakt evenals zijn zeep, tandpasta en scheergerei. De gevangenen kregen één beker water voor een hele dag, het water werd daarna afgesloten. Hij had voor zijn vrijlating voor het eerst in weken kunne douchen. Bovendien werden ze regelmatig afgeranseld, er waren gevallen van been- en armbreuken. 

Geen opmerkingen:

Honger wordt acuut, maar de VS houden voor de derde keer een bestand in Gaza tegen

Met moeite is nog een vrachtauto te onderscheiden. (Foto Arab48) De VS hebben een zware verantwoordelijkheid op zich geladen door dinsdag vo...