zondag 17 december 2023

Meer honger, bommen en Israelische misdaden, op de Westoever bijna 300 doden

In Gaza wordt slag geleverd met de voortschrijdende honger, waarbij vrachtwagens met hulpgoederen worden bestormd, maar het bombarderen en beschieten van Gaza gaat intussen door. In een groeiend aantal gevallen is de vraag wat uiteindelijk dodelijker zal zijn, honger, ziektes of de granaten en bommen.  Volgens de correspondent van het persbureau Wafa zijn tientallen gedood bij aanvallen in Noord-Gaza. Zo werden 20 mensen gedood in de omgeving van het Ahli-ziekenhuis en de gebombardeerde Omar-moskee, 9 in Zeitoun bij het bombarderen van de huizen van twee families, en 6 in Shuja'iyyah. In Yarmouk werd de omgeving van het (niet meer werkende) Sabaha-ziekenhuis zwaar beschoten, terwijl daar nog talrijke vluchtelingen verblijven, onder wie een 50-tal zwangere vrouwen die binnenkort gaan baren. 
De wijken Nasser en Sheikh Radwan liggen onder vuur van tanks, drones en bombardementen door vliegtuigen. Er zijn meerdere slachtoffers die vaak op straat zijn blijven liggen, terwijl er geïmproviseerde begrafenissen hebben plaatsgevonden, vaak bij huizen. In het Jabalia-kamp werden na twee bombardementen 35 en 11 dode burgers vanonder het puin gehaald. En dan zijn er nog tientallen doden bij bombardementen en beschietingen in Khan Younis, Deir el Balah (11 doden), en Rafah. Bij dat laatste bombardement werd ook een Franse diplomaat gedood. Het dodental  ligt nu boven de 19.000. Israel verloor overigens ook weer twee militairen en heeft nu 121 man verloren.

De Palestijnse minister van Gezondheid Mai al-Kaila heeft om een onderzoek gevraagd naar het levend begraven en met een bulldozer overrijden van mogelijk tientallen mensen, onder wie gewonden, die in tenten verbleven op het terrein van het Kamel Adwan-ziekenhuis in Noord-Gaza. Het ziekenhuis is goeddeels vernield. Christelijke kostukken tekenden protest aan tegen het doodschieten door een scherpschutter van een moeder een dochter met de naam Anton in het complex van een klooster in Noord-Gaza. Al-Jazeera heeft een klacht gedeponeerd bij het Internationaal Strafhof tegen de dood van cameraman Abu Daqqa, die was gewond in Noord-Gaza en wiens verblijfplaats aan de Israeli's was doorgegeven, maar die desondanks in 5,5 uur niet kon worden bereikt door een ambulance en als gevolg daarvan doodbloedde. Een team van de Wereldgezondheidsorganisatie bezocht zaterdag het Shifa-ziekenhuis, dat niet meer functioneert, maar waar desondanks zo vol gewonden was dat de WHO sprak van een bloedbad. De WHO leverde medicamenten af, maar klaagde dat het ziekenhuis niet meer werd bevoorraad.

Op de Westoever steeg het dodental van de Israelische activiteiten sinds 7 oktober naar 297. Bij een razzia in het Nur es-Shams-kamp in Tulkarem werden vijf man gedood, van wie twee door een aanval met een drone. Eerder overleed een jongere in Jenin aan een wond van enkele dagen geleden, een 20-jarige man in Beit Umar en een 16-jarige  jongen in het Deir Ammar-vluchtelingenkamp bij Ramallah. Er is intussen ongerustheid ontstaan over de verblijfplaats van de beroemdste Palestijnse gevangene, de man die het hoogste scoorde als mogelijke nieuwe president van de Palestijnse Autoriteit, Marwan al-Barghouthi. Hij werd een week geleden overgeplaatst uit de Ofer gevangenis maar sindsdien is niets meer van hem vernomen.    

2 opmerkingen:

Meir zei

Het valt op dat je altijd begaan bent met de terroristen en hun trawanten in de gazastrook. 1500 joden vermoorde, daarover lees ik niets bij je, net als bij de nos, ook die zijn begaan met de gazastrook moordenaars en hun trawanten. Al die zgn onschuldigen hadden hun mond kunnen open doen toen hamas begon te graven mar zij vonden het al lang goed. Hoe meer dode joden hoe groter de vreugde bij hen. Nu krijgen zij de rekening mede gepresenteerd. En terecht. Wie wind zaait zal storm oogsten

Abu Pessoptimist zei

@Meir,
Kijk eens aan. Na afwezigheid van ruim een jaar ben je weer terug. Inderdaad geef ik niet veel aandacht aan wat er op 7 oktober gebeurd is (al heb ik er zeker wel over geschreven), maar schrijf ik vooral over de actualiteit. Het nu, zogezegd.

Het wordt tijd om eindelijk eens kritiek op Israel te gaan onderscheiden van antisemitisme

Ach antisemitisme. Harry van Bommel, Kamerlid voor de SP, liep in 2009 mee in een mars die werd gehouden om te protesteren tegen de Israelis...