woensdag 13 december 2023

Algemene Vergadering stemt in grote meerderheid voor bestand in Gaza

Regen in Gaza. (Foto Arab48)
 De Algemene Vergadering van de Verenigde Naties heeft met grote meerderheid van stemmen een resolutie aangenomen waarin om een onmiddellijk staakt-het-vuren in Gaza wordt gevraagd. De stemming was  153 stemmen vóór, tien tegen bij 23 onthoudingen. De VS, dat vrijdag een gelijkluidende resolutie in de Veiligheidsraad met een veto tegenhield, stemde uiteraard tegen, net als Israel. De EU stemde verdeeld. Nederland was met Duitsland en Groot-Brittannië één van de landen die zich van stemming onthielden. Voor de stemming over de resolutie kwamen twee amendementen in stemming, van de VS en van Oostenrijk, die beide vroegen om een veroordeling van 7 oktober. Beide werden verworpen. De resolutie van de Algemene Vergadering is echter niet bindend en zal niet worden uitgevoerd. Wel is sprake van een lichte verandering in de houding van de VS. President Joe Biden constateerde dinsdag tijdens een Chanoeka-viering in het Witte Huis dat Israel steun aan het verliezen is door zijn voortgaande bombardementen. Maar hij ging niet in op het feit dat dit ook geldt voor hemzelf,

 Israel maakte woensdagochtend bekend dat het opnieuw tien man heeft verloren, onder wie een kolonel die compagniescommandant van de Golani-Brigade was. Het Israelische verliescijfer staat nu op 115.  De mannen liepen in een hinderlaag in de wijk Shuja'iyyeh in Gaza-stad. Ze kwamen in een verlatenschoolgebouw onder geweervuur en er werd een bom op ze losgelaten. De strijd duurde dinsdagmiddag een aantal uren. Zeven van de doden waren van de Golani-Brigade, twee waren van een reddings-eenheid en één man sneuvelde in een ander gedeelte van Gaza. Woensdag meldde de Wall Street Journal dat Israel intussen ook is begonnen met het pompen van zeewater in tunnels van Hamas. De operatie zou echter nog in een pril stadium zijn. Israel is door verschillende deskundigen gewaarschuwd dat er ernstige consequenties kunnen zijn voor het grondwater in de hele Gaza-strook van een dergelijke ingreep.

                                                         Foto IMEMC
Op de plaatsen waar veel vluchtelingen zijn geconsenteerd in Zuid-Gaza is de toestand alarmerend. Volgens de Wereld Gezondheidsorganisatie zijn in de tenten en op andere plaatsen waar mensen schuilen 360.000 infecties aangetroffen, waarbij wordt aangetekend dat het waarschijnlijk in feite om veel grotere aantallen gaat. Ziektes als meningitis, geelzucht, waterpokken (met name onder kinderen), schurft, en veel infecties van de luchtwegen. De situatie wordt nog ernstiger doordat het voortdurend regent in Gaza, zodat alles door en door nat is. Het bombarderen gaat intussen door. Er werd gebombardeerd op verschillende plaatsen in Khan Younis en Rafah. Onder meer het  Shaboura-kamp en de Tal al-Sultan area in Rafah werden getroffen, evenals het gebied rond het  Nasser-ziekenhuis en in het centrum  van Khan Younis. Er waren tientallen slachtoffers. Verder waren er alarmerende berichten van de grens met Libanon, waar een nieuwe ronde dreigde, en uit de Rode Zee waar de Houthi's diverse schepen hebben aangevallen. Vier Israelische Sa'ar-korvetten zijn er naartoe gestuurd, nadat een Noors schip door de Houthi's was beschadigd. 

In Jenin duurde de Israelische bezettingsactie na 29 uur nog steeds voort. Het aantal slachtoffers is intussen van vier gestegen naar zeven, nadat de Israeli's een man lieten doodbloeden die in zijn dij was getroffen, een vader verhinderden zijn 13-jarige zieke zoon in het ziekenhuis af te laten leveren door een ambulance, waarna de zoon in zijn armen overleed toen hij lopend naar het ziekenhuis ging, en doordat een gewonde 18-jarige alsnog overleed. Verder werden in Nil'in en Kobar diverse mensen tijdens razzia's door kogels gewond.

Geen opmerkingen:

Belegering Nur Shams duurt voort, grote vernielingen, mogelijk 10 doden en 11 gewonden

                                                          Ma'an News Updated - Israelische troepen hebben hun belegering van het Nur Sha...