vrijdag 8 december 2023

Israel heeft een honderdtal mannen uit scholen in Jabalya ontvoerd


Ongeveer 100 mannen werden donderdag gezien terwijl ze in hun ondergoed in de kou op de grond zaten met gebogen hoofden, geblinddoekt en hun handen gebonden op hun rug. De Israelische krant Ha'aretz kopte opgetogen dat tientallen mannen van Hamas zich hadden overgegeven. Maar de waarheid was iets minder heroïsch. Volgens een enkele ooggetuige, die uiteraard niet bij naam genoemd wilde worden, hadden de Israeli's eenvoudig twee aan UNWRA gelieerde scholen in Jabalya die als schuilplaats dienden onder zwaar geweervuur bestormd. Vrouwen en kinderen werden weggestuurd, naar het zuiden of ergens anders naar keuze, en de mannen werden vanaf de leeftijd van 15 allemaal gearresteerd. Het was een bont gezelschap,  artsen, winkeliers, werkers van de gemeente, een professor, een employee van UNWRA. Mensen die het zagen herkenden soms familieleden, of een werknemer van een winkel, en verder meldden kennissen van Mohammed Kahlout, een journalist van Al-Jazeera, dat hij ook in de groep zat.

De mannen werden vanaf de ochtend zo'n 14, 15 uur vastgehouden en vervolgens werd een deel, ouderen of mensen van wie wel duidelijk was dat ze niet van Hamas konden zijn, vrijgelaten. De rest werd vrachtauto's geladen en naar Israel vervoerd, iets wat tegen het oorlogsrecht is, maar daar trekt Israel zich sowieso geen donder van aan. Daniel Hagari, de Israelische militaire woordvoerder had eerder gezegd dat ''iedereen die in het gebied is achtergebleven, of ze  nu uit huizen komen of uit tunnels, wordt gearresteerd en zal worden ondervraagd om te zien of hij tot Hamas behoort of niet, we nemen iedereen gevangen en ondervragen ze allemaal''. Sommigen zeiden dat eerder dit soort beelden voorbij waren gekomen, maar dat het verschil was dat Israel ze nu op de televisie had vertoond. Het kan daar als reden voor hebben gehad dat het idee werd gewekt dat ze aan  de winnende hand zou zijn. Iets anders is dat ook dit een herhaling is van de oorlog in Libanon in 1982. Toen werden onder meer vluchtelingenkampen in Tyrus en  Sidon tot op kniehoogte volledig vernield en een groot deel van de bewoners urenlang vastgehouden in de brandende zon. Het was een vrijwel volledige zinloze actie, maar wel een uiterst wrede kwelling. 

                                                                  (Foto's Wafa)

De bombardementen gaan intussen verder, terwijl er ook -  zeker in Khan Younis - hevig wordt gevochten. Veel slachtoffers vielen bij bombardementen op huizen  die in de nabijheid waren van het Al-Amal ziekenhuis en het Nasser-ziekenhuis in Khan Younis. Beit Lahia, Jabalya en Shuja'iyyeh in Noord Gaza lagen de hele dag onder zwaar artillerievuur. Later op de dag werden er aanvallen gepleegd op de Fukhkhari-school in KhanYounis, die als schuilplaats diende en een uur eerder op het Nusseirat-kamp. Er waren in 24 uur tenminste 350 doden. Er zijn nu 17.487 Palestijnse slachtoffers van wie 7.870 kinderen, 7.780 mensen liggen vermist onder het puin en er zijn 46.000 gewonden. 

Bij een Israelische  poging een gijzelaar te bevrijden werd de gijzelaar gedood volgens Hamas. Het Israelische leger maakte bekend dat bij een bevrijdingsactie ook twee militairen ernstig gewond raakten. Israel verloor opnieuw drie man, de verliescijfers staan nu op 93. Hamas meldde verder dat de zoon van generaal Eizenkot werd gedood toen hij een deur wilde openen in een liftschacht die voorzien was van een boobytrap die op afstand tot ontploffing werd gebracht. Ik meldde gisteren dat de Israeli's ook veel oudheden kapot gooiden. Vrijdag kwam dat tot woede van de Gazanen bij dat ook de Middeleeuwse Omari-moskee in Gaza-stad was vernield. De moskee was een opmerkelijk herkenningspunt.  Vermeldenswaard is ook dat de Amerikaanse president Biden een leverantie van 45.000 tankgranaten (voor de Israelische Merkava tanks) heeft goedgekeurd.

Op de Westoever pleegde het leger voor de verandering een inval in het Fara'a-vluchtelingenkamp bij Tubas (in het noorden van de Westoever). Daarbij werden zes mensen doodgeschoten. Ook werden vier mensen door kogels gewond in Himza (ten noorden van Jeruzalem) en drie bij een invasie van kolonisten in Khallet al-Daba'a in  de provincie Hebron. Het dodental op de Westoever sinds 7 oktober is gestegen tot 265. De Commissie voor de Gevangenen en de Vereniging van Gevangenen maakten intussne bekend dat na de jongste arrestaties het aantal arrestanten is gestegen tot 3.680.

Geen opmerkingen:

Belegering Nur Shams duurt voort, grote vernielingen, 7 doden en 11 gewonden

                                                          Ma'an News  Israelische troepen hebben hun belegering van het Nur Shams kamp b...