zaterdag 9 december 2023

Veto VS houdt resolutie voor bestand in Gaza tegen in de Veiligheidsraad

De Veiligheidsraad. (File foto Wikipedia)

De Verenigde Staten heeft vrijdagnacht (zaterdagmorgen Nederlandse tijd) een resolutie in de Veiligheidsraad gevetoëd waarin werd gevraagd om een onmiddellijk staakt-het-vuren en het onmiddellijk en zonder voorwaarden vrijlaten van de gijzelaars die Hamas vasthoudt. De stemming was 13 landen vóór, één onthouding (Groot-Brittannië) en één tegen: de VS. De resolutie was ingediend door de Verenigde Arabische Emiraten (VAE) nadat VN-secretaris-generaal Antonio Guterres zijn onder artikel 99 van het Handvest genoemde recht had gebruikt om de Veiligheidsraad bijeen te roepen. De adjunct-ambassadeur van de VAE, Mohammed Abushahab vroeg zich af wat ''voor boodschap geven we de Palestijnen als we ons niet kunnen verenigen achter een roep om de bombardementen op Gaza te stoppen? Wat is de boodschap die we geven aan burgers waar ook ter wereld die zich in de zelfde omstandigheden  bevinden?''

De Amerikaanse ambassadeur Robert Wood zei dat hij had tegengestemd omdat het een tekst betrof die haastig was samengesteld en niet uitgewogen was. ''De VS steunt geen resolutie die alleen maar het zaad plant voor de volgende oorlog.'' Hij zei dat de VN verschillende amendementen had voorgesteld waaronder een veroordeling van Hamas. Groot-Brittannië onthield zich om dezelfde reden van stemming: er was geen veroordeling van Hamas. De ambassadeur van Palestina, Riadh Mansour, noemde de uitkomst ''erger dan spijtig''. Volgens hem was het ''desastreus'', want het ging om de levens van miljoenen Palestijnen die het waard zijn om te worden gered. De Israelische ambassadeur Gilad Erdan, die niet het woord voerde, bedankte achteraf president Biden dat hij aan de kant van Israel was blijven staan en de resolutie niet had gesteund. Een staakt-het-vuren was volgens hem alleen mogelijk als alle gijzelaars waren vrijgelaten en Hamas was vermorzeld.

Louis Charbonneau, de directeur voor VN-zaken van de mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch, constateerde dat de VS had gestemd tegen twee zaken waarom het  land zelf had gevraagd: namelijk dat alle partijen in het conflict zich zouden houden aan de humanitaire wetten en burgers zouden beschermen en dat alle burger-gijzelaars zouden worden vrijgelaten. Door Israel wapens te blijven leveren en diplomatiek steun te blijven verlenen riskeert de VS aangemerkt te worden als medeplichtig aan oorlogsmisdaden, schreef hij op X (voorheen Twitter).  De Palestijnse mensenrechtenorganisatie Al-Mezan uitte zich op dezelfde manier: door de oorlog te blijven steunen maakte de VS zicj waarschijnlijk schuldig aan oorlogsmisdaden.

1 opmerking:

Anoniem zei

Dit is toch gewoon puur genocide. Schandalig, schandalig. Hoe is het mogelijk dat dit zo maar kan doorgaan. Onbegrijpelijk.

groet,
Corrie

Het wordt tijd om eindelijk eens kritiek op Israel te gaan onderscheiden van antisemitisme

Ach antisemitisme. Harry van Bommel, Kamerlid voor de SP, liep in 2009 mee in een mars die werd gehouden om te protesteren tegen de Israelis...