donderdag 14 december 2023

Regen verergert het lijden van Gaza en in Jenin zijn nu alweer 11 doden

                                                      Foto's Arab 48
De misère in Gaza neemt met de dag toe als gevolg van de voorduren de regen en het gebrek aan water, voedsel, bandstof en elektriciteit. Ook ziektes grijpen om zich heen, met name in Rafah waar nu ongeveer een miljoen mensen bijeen zijn gedreven. Maar op sommige plaatsen is de ellende nog groter. Zo liet al-Jazeera een video zien (helaas niet op deze site te reproduceren) van lange rijen mannen, vrouwen en kinderen die in de regen in Jabalya met hun bagage een heenkomen zoeken nadat het Israelische leger de Abu Hussein school, die als onderkomen voorvluchtelingen diende, had beschoten en iedereen opdracht had gegeven te vertrekken. In een andere school lagen de lijken door elkaar op de grond. Volgens ooggetuigen had het Israelische leger domweg het vuur op hen geopend. Een 70 man van de staf van het Kamal Adwan-ziekenhuis, inclusief de directeur,  in Noord-Gaza zijn nog in arrest. Het ziekenhuis werd voor een tweede keer uitgekamd en ondernam massale arrestaties. Twee mensen op de intensive case die tijndens de operatie aan hun lot werden overgelaten overledne. Degenen die later werden vrijgelaten, vertelden van ondervragingen, slaag en kou in het winterweer in hun ondergoed.

Nog steeds vinden en zware gevechten plaats in Khan Younis. Israel verloor opnieuw een man, een 38-jarige reservist die werd getroffen toen zijn tank werd aangevallen. Het verliescijfer is nu 116 man. Er wordt ok nog steeds gebombardeerd. zo waren er donderdag 27 doden in Rafah waar twee huizen werden gebombardeerd die vol vluchtelingen zaten, en 14 in het Shaboura-kamp bij Rafah. Het totale dodental in Gaza staat officieel op boven de 18.600, met ruim 8.000 mensen onder het puin. Volgens de krant in Qatar, al-Arabi al-Jadid, heeft Israel een beroep op Egypte gedaan om te bemiddelen over een nieuw staakt-het-vuren en het vrijlaten van gijzelaars. De officiële lijn van Hamas is echter dat er geen nieuwe deal komt zolang er wordt gevochten.

Op de Westoever is de bezetting van  Jenin die dinsdag begon door een grote legermacht is nog steeds gaande. Het dodental intussen opgelopen tot 11, nadar een gewonde overleed. Er 10 gewonden van wie twee ernstig. Volgens Israel gaat het erom om bommen die onder het wegdek verstopt zaten op te ruimen. Daartoe wordt het wegdek stevig omgeploegd door bulldozers. Maar intussen zijn ook zeker 100 mensen opgepakt en afgevoerd, onder die de twee leidende figuren van het Vrijheidstheater in Jenin. De totale gang van zaken is tot stilstand gekomen en ook het ziekenhuis is onbereikbaar, want omsingeld. Jenin heeft zwaar te lijden onder de Israelische  bezetting. Dit jaar zijn er al meer dan 60 mensen in Jenin gedood. Onderwijl werden ook weer nieuwe arrestaties verricht met razzia's in Oost-Jeruzalem, Betkehem, Nablus, Ramallah, Hebron en Tubas. Volgens de Vereniging van Gevangenen is het aantal gearresteerde Palestijnen intussen opgelopen tot 4.400.

Geen opmerkingen:

Het wordt tijd om eindelijk eens kritiek op Israel te gaan onderscheiden van antisemitisme

Ach antisemitisme. Harry van Bommel, Kamerlid voor de SP, liep in 2009 mee in een mars die werd gehouden om te protesteren tegen de Israelis...