maandag 4 december 2023

Gaza: Khan Younis is nu strijdtoneel

                                                                            (Arab48)
Israel heeft sinds de morgen van maandag 4 december aanvallen uitgevoerd op de Shuja'íyyeh- en Tuffah-wijken in Gaza-stad, een moskee in het Zeitoun-gebied, het Jabalya-kamp en huizen en een plein in Gaza-stad. Verder werd een aanval uitgevoerd op de ingang van het Kamal Adwan-ziekenhuis en de omgeving van het ziekenhuis, op huizen in Beit-Hanoun en Beit Lahya allemaal in Noord-Gaza. In Midden-Gaza waren doelwit een winkelcentrum in Khan Younis waarbij veel slachtoffers vielen, het Nusseirat-kamp en Deir al-Balah en verder de Tannour- en de Janina-buurt in Zuid-Gaza plus een aantal huizen in Rafah. 

Midden-Gaza is nu duidelijk oorlogsgebied geworden, met meldingen van tanks die oprukten naar de stad. Nog steeds worden de inwoners opgeroepen te vertrekken, alleen is voor de meesten nuit duidelijk waarheen. Precieze meldingen van slachtoffers waren er niet, maar de twee ziekenhuis in het zuiden werden overspoeld met gewonden. De schatting van de woordvoerder van het regeringsbureau was dat het aantal doden van zaterdag tot het begin van de ochtend maandag waarschijnlijk in de buurt van de 800 zou liggen. Israel maakte intussen de dood van weer drie militairen bekend, zodat de verliezen in deze veldtocht op 75 zijn gekomen. Of 401 als de militaire doden van 7 oktober worden meegeteld. 

Op de Westoever werd maandag een razzia gehouden in het Qalandia-kamp bij Jeruzalem en het nabijgelegen Kufr Aqab.  Niet minder dan 40 gepantserde jeeps namen eraan deel. evenals een bulldozer. Natuurlijk was er verzet. De 33-jarie Ali Ibrahim Alqam werd doodgeschoten en verder waren er 17 gewonden, waarvan 11 door scherpe munitie. De militairen vernielden een aantal winkels en gooiden om te pesten eieren en sigaretten bij het afval.   

Maandag werden ook twee mannen in Qalqilya doodgeschoten. Hun identiteit is nog onbekend want hun lichamen werden meegenomen door de Israeli's. Er was niet meer duidelijkheid dan dat ze in een auto zaten waarop het leger het vuur had geopend. Een dag eerder werd - ook in Qalqilya - de 21-jarige Adnan Issam Zeid door de militairen neergeknald toen hij op weg was naar zijn werk in een bakkerij. Zaterdagavond schoot het leger drie mensen neer, onder wie twee kinderen,  in Awarta (ten zuiden van Nablus). Eén van de kinderen, acht jaar oud, werd getroffen in de nek. In totaal werden zaterdag in 11 Palestijnen gewond in Jenin, Nablus en Hebron. Verder werd in Qarawat Bani Hassan (ten noordwesten van Salfit) de 38-jarige Ahmed Mustafa 'Assi doodgeschoten toen hij kolonisten wilde tegenhouden die onder bescherming van het leger het dorp binnentrokken, en werd in het dorp Tal (ten zuidwesten van Nabkus) de 14-jarige Yazan Majdi Akobi door het leger gedood. 

Het totaal aantal doden op de Westoever in 2023 is met deze vijf gestegen tot 507, waarvan er 257 sinds 7 oktober werden gedood. Er werden ook weer meer dan 60 mensen opgepakt. Het aantal arrestanten is nu boven de 3.500. Er doen  gruwelijke verhalen de ronde over de behadeling die hen (en trouwens alle meer dan 7.000 Palestijnse politieke gevangenen in Israelische gevangenissen) ten deel valt. Zij krijgen ze maar één keer per dag onvoldoende eten, mogen niet douchen of schone kleren aantrekken, en worden niet gelucht. De beperkte bezoekmogelijkheden zijn nog verder beperkt en verder zitten in het donker van 18.00 uur tot 06.00 uur in de ochtend.  

Geen opmerkingen:

Het wordt tijd om eindelijk eens kritiek op Israel te gaan onderscheiden van antisemitisme

Ach antisemitisme. Harry van Bommel, Kamerlid voor de SP, liep in 2009 mee in een mars die werd gehouden om te protesteren tegen de Israelis...